Ενισχύσεις έως 15.000 ευρώ σε επαγγελματίες της Λάρισας

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ «ΠΡΑΣΙΝΕΣ» ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ ΗΠΙΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΑμεΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ - ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Δημοσίευση: 02 Απρ 2023 11:03
Σκίαστρα σε εξωτερικούς χώρους,  αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων  και πατινιών για τους εργαζόμενους,  ράμπες για ΑμεΑ, είναι μερικά από  τα σχέδια που επιχορηγούνται Σκίαστρα σε εξωτερικούς χώρους, αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων και πατινιών για τους εργαζόμενους, ράμπες για ΑμεΑ, είναι μερικά από τα σχέδια που επιχορηγούνται

Τη δυνατότητα να επιχορηγηθούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με 5.000 έως 15.000 ευρώ για να επενδύσουν πάνω στην ήπια Κινητικότητα και στην Προσβασιμότητα των ΑμεΑ, έχουν δεκάδες επαγγελματίες της Λάρισας από την περασμένη εβδομάδα και μέχρι τις 24 Απριλίου πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην περιοχή παρέμβασης Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Λαρισαίων.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο τρέχει από την περασμένη Δευτέρα και χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια με συνολικό προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ. Με έναν μέσο όρο επιχορήγησης 10.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθούν τουλάχιστον 100 επαγγελματίες, προκειμένου να ενσωματώσουν στη λειτουργία των επιχειρήσεών τους το όραμα της ΣΒΑΑ, τον σεβασμό στο περιβάλλον, στην πολιτιστική ιστορία της πόλης, στην κοινωνική προστασία και στο αίσθημα της αλληλεγγύης. Εν ολίγοις να επενδύσουν επί παραδείγματι σε πράσινα και τεχνολογικά σχέδια, στην ήπια Κινητικότητα και στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 24 Απριλίου και ήδη το ενδιαφέρον είναι αρκετά ζωηρό. Η «Ε», ενθαρρύνοντας την όλη προσπάθεια, μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων δίνει κάποια βασικά σημεία του προγράμματος προκειμένου να έχουν μια πρώτη και γενική εικόνα οι ενδιαφερόμενοι.
* Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του συγκεκριμένου προγράμματος;
- Είναι υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Λάρισας, εντός της περιοχής παρέμβασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Λαρισαίων.
* Αποτελεί κριτήριο η νομική τους μορφή;
- Όχι, δεν λαμβάνεται υπόψη η νομική τους μορφή. Είναι αρκετό να δραστηριοποιούνται νομίμως σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο, είτε έχοντας την έδρα τους σ’ αυτήν την περιοχή είτε σε κάποιο υποκατάστημα. Ωστόσο θα πρέπει να έχουν συσταθεί και αποκτήσει Κ.Α.Δ. κυρίας δραστηριότητας που εντάσσεται στα επιλέξιμα της Πρόσκλησης έως και την 31/5/2022.
* Ποιες επιχειρήσεις δεν έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης:
- Εξαιρούνται του προγράμματος οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι δημόσιοι φορείς ή δημόσιοι οργανισμοί ή/και θυγατρικές τους, καθώς και οι εταιρείες στο κεφάλαιο ή το δικαίωμα ψήφου των οποίων συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, με ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) οι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και όλοι οι παραπάνω δημόσιοι φορείς μεμονωμένα ή από κοινού, οι μεγάλες επιχειρήσεις και μεσαίες επιχειρήσεις, οι εξωχώριες (offshore) επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών οι οποίες εκμεταλλεύονται κατόπιν σχετικών συμβάσεων άδειες εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, που αφορούν συνήθως εμπορικά σήματα ή διακριτικούς τίτλους και τεχνογνωσία για την χρήση και τη διανομή αγαθών ή υπηρεσιών (π.χ. franchising, shop in shop, δίκτυο πρακτόρευσης).
* Ποια είναι η περιοχή, από ποιους δρόμους οριοθετείται η περιοχή ΣΒΑΑ;
- Την περιοχή οριοθετούν οι εξής δρόμοι: Γεωργιάδου, Αεροδρομίου, Σάκη Καράγιωργα, Λεωφόρος Καραμανλή, Βοιωτίας, Μυριβήλη, Σαπφούς, Μαρτάλη, Ηρώων Πολυτεχνείου, Ηπείρου, Ανθίμου Γαζή, Φαρμακίδου, Κενταύρων. Περιλαμβάνονται επιχειρήσεις εντός της περιοχής και εκατέρωθεν των παραπάνω οδών.
* Τι επενδυτικά σχέδια ενισχύονται μέσω του προγράμματος;
- Καταρχάς να επισημανθεί πως το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη συνάφεια με τον σκοπό και τις δραστηριότητες της εκάστοτε επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση ενισχύονται επενδυτικά σχέδια στους τομείς του τουρισμού, της εστίασης, του πολιτισμού και της δημιουργικής βιομηχανίας (ΠΔΒ), του περιβάλλοντος, της ενέργειας και των υβριδικών τεχνολογιών και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ).
Τα επενδυτικά σχέδια αφορούν σε «πράσινες» και τεχνολογικές επενδύσεις, σε επενδύσεις στην ήπια Κινητικότητα και στην Προσβασιμότητα των ΑμεΑ, προκειμένου να υιοθετήσουν και ενσωματώσουν το όραμα της ΣΒΑΑ και λειτουργούν με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ιστορία και τον πολιτισμό της Λάρισας, στην κοινωνική προστασία και το αίσθημα της αλληλεγγύης.
* Σε τι δηλαδή θα αφορούν συγκεκριμένα τα επενδυτικά σχέδια;
- Τα επενδυτικά σχέδια θα αφορούν όπως προαναφέραμε σε 4 βασικούς άξονες. 1. Τις «πράσινες» επενδύσεις (π.χ. προμήθεια οικολογικών σκίαστρων στους εξωτερικούς χώρους, προμήθεια γλαστρών και καλλωπιστικών φυτών στον ιδιόκτητο χώρο της επιχείρησης, προμήθεια συστήματος διαχωρισμού των απορριμμάτων της επιχείρησης, προμήθεια επιτοίχιας ταμπέλας με περιβαλλοντικό φωτισμό (LED), προμήθεια μηχανημάτων συλλογής και ανακύκλωσης συσκευασιών). 2. Τεχνολογικές Επενδύσεις (π.χ. εφαρμογή παρακολούθησης αποθήκης, logistics, διασύνδεσης με προμηθευτές, προμήθεια ή Αγορά Υπηρεσίας mobile εφαρμογής για την επιβράβευση των πελατών της επιχείρησης, παροχή internet για ένα έτος κ.ά.). 3 Επενδύσεις στην ήπια Κινητικότητα (Αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου και ηλεκτρικού πατινιού για την ήπια κυκλοφορία των εργαζόμενων της επιχείρησης, τοποθέτηση θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων στον εξωτερικό χώρο της επιχείρησής. 4. Επενδύσεις στην Προσβασιμότητα των ΑμεΑ (Κατασκευή ράμπας, τουαλέτας ΑμεΑ, προμήθεια αναβατορίου για ΑμεΑ, διαμόρφωση ιστοσελίδας με προδιαγραφές ΑμεΑ κ.ά.).
* Ποιος είναι ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης;
- Η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ και ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 5.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ.
* Τι ισχύει στην περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ ή ξεπερνά τα 15.000 ευρώ;
- Σε περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο θα έχει προϋπολογισμό μικρότερο από 5.000, τότε αυτό θα κρίνεται μη επιλέξιμο εξαρχής και δεν θα μπορεί να υποβληθεί.
Στην περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο θα έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 15.000,00 ευρώ, το ποσό πέραν της Δημόσιας Χρηματοδότησης για την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού θα θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή. Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής, ο δυνητικός δικαιούχος της ενίσχυσης μπορεί να χρησιμοποιήσει ιδίους πόρους ή/και δάνειο. Το δάνειο που θα χρησιμοποιηθεί είναι δυνατόν να υποστηρίζεται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ.
* Ποια είναι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων;
- Οι αιτήσεις χρηματοδότησης ξεκίνησαν να υποβάλονται ηλεκτρονικά από τις 27 Μαρτίου και η προθεσμία λήγει στις 24 Απριλίου στις 2 το μεσημέρι.
* Πού υποβάλλονται οι αιτήσεις;
- Οι αιτήσεις συνοδεύονται από ηλεκτρονικό φάκελο υποψηφιότητας και υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis
* Πόσες επενδυτικές προτάσεις μπορεί να υποβάλει κάθε επιχείρηση;
- Επί ποινή αποκλεισμού υποβάλλεται μια και μοναδική πρόταση ανά Α.Φ.Μ
* Τι καθεστώς ενίσχυσης εφαρμόζεται;
- Το καθεστώς ενίσχυσης που εφαρμόζεται είναι το ήσσονος σημασίας (de minimis), ενώ η ένταση της ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων προσδιορίζεται στο 65% για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών.
* Ποια είναι η διάρκεια υλοποίησης των έργων;
- Είναι έως 5 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.
* Πώς γίνεται η διαδικασία αξιολόγησης;
- Η διαδικασία αξιολόγησης που θα εφαρμοστεί είναι η «συγκριτική» μεταξύ όλων των προτάσεων που θα υποβληθούν, με κριτήρια που αξιολογούν τη συστημική Συμβατότητα της Πρότασης, την επιλεξιμότητα και πληρότητα αυτής, τη συμβατότητα με τη ΣΒΑΑ του Δήμου Λαρισαίων, την υιοθέτηση τουλάχιστον τριών εκ των τεσσάρων τεθέντων αξόνων του επενδυτικού σχεδίου («Πράσινες» Επενδύσεις, Τεχνολογικές Επενδύσεις, Επενδύσεις στην ήπια Κινητικότητα, Επενδύσεις στην Προσβασιμότητα των ΑμεΑ), του υφιστάμενου αριθμού απασχολουμένων και της οργανωτικής διάρθρωσης της υφιστάμενης επιχείρησης.
* Από πού μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι;
- Η υλοποίηση της Δράσης γίνεται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Θεσσαλία» και από τον Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε./Α.Ε.Δ.Ε.Π. Στο τηλέφωνο 24210-768.94-9 ή μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου : aedep@aedep.gr ή από την Ε.Υ.Δ. 2413-505.100, thessalia@mou.gr . Επίσης η αναλυτική Πρόσκληση με α/α ΟΠΣ 6859 κωδικό 123ΚΕ και ΑΔΑ: 613Ψ7ΛΡ-ΞΒ9, είναι αναρτημένη στις ιστοσελίδες: www.thessalia-espa.gr , www.efepae.gr , www.aedep.gr www.espa.gr όπου θα αναρτάται και κάθε σχετική ενημέρωση ή άλλη πληροφορία.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass