ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ

Το 20% των πόρων του ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της φτώχειας

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2014 2:25 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:35
 Σεμινάριο ενημέρωσης των δημοσιογράφων της περιοχής μας για το ΕΣΠΑ, τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 και τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας Θεσσαλίας (RIS3) πραγματοποιήθηκε το διήμερο 28, 29 Μαρτίου 2014 στα Καλύβια Πεζούλας της λίμνης Πλαστήρα από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Π.Θ.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τονίζοντας ότι το 2013 επιτεύχθηκε ο στόχος να απορροφηθούν και να παροχετευτούν από το ΕΣΠΑ (Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης) Θεσσαλίας στην πραγματική οικονομία 70 εκατ. ευρώ. Στο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή είναι ενταγμένα 335 έργα τα οποία υλοποιούνται, δημοπρατούνται, συνεχίζονται ή έχουν ολοκληρωθεί. Είναι ενταγμένες 1.749 επενδύσεις προϋπολογισμού 116 εκατ. ευρώ, ενώ 1.215 νέες επενδύσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις προϋπολογισμού 128,5 εκατ. ευρώ έχουν εγκριθεί και προχωράνε για υλοποίηση. Συνολικά στο ΕΣΠΑ και σε όλα τα Προγράμματα έχουν ενταχθεί 1.878 δημόσια έργα που χωροθετούνται στη Θεσσαλία προϋπολογισμού 2,8 δισ. ευρώ. Σύντομα ξεκινούν στη Θεσσαλία τα δυο μεγάλα οδικά έργα, ο αυτοκινητόδρομος κεντρικής Ελλάδας (Ε65), αλλά και το τμήμα της ΠΑΘΕ Μαλιακός Κλειδί, χωρίς να επιβαρυνθεί καθόλου ο προϋπολογισμός του Περιφερειακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ και αυτό λόγω της δυναμικότητάς του.
Σε ό,τι αφορά στο νέο ΣΕΣ ή ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ο νυν και εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπογράμμισε ότι «ξεκινάει μια καινούργια προσπάθεια έχοντας στη διάθεσή μας 540 εκατ. ευρώ! Το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για το μέλλον. Οι πολιτικές μας θα πρέπει να είναι διαγενεακές και να απαντούν στο ερώτημα τι κληροδοτούμε στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές».
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Κατά το διήμερο των εργασιών αναλύθηκαν από τα στελέχη της Ε.Δ.Α. οι θεματικοί στόχοι του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020 στο οποίο ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την αντιμετώπιση της φτώχειας (Θ.Σ.9) δεδομένου ότι το 20% των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου διατίθενται σε αυτό τον σκοπό.
Συγκεκριμένα προβλέπεται:
• Αύξηση της απασχολησιμότητας και της απασχόλησης των ομάδων υψηλού κινδύνου φτώχειας.
• Κοινωνική ένταξη και ενίσχυση του εισοδήματος ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.
• Ενίσχυση της ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, σίτισης και στέγασης ειδικών πληθυσμιακών ομάδων που βρίσκονται ή κινδυνεύουν σε κατάσταση φτώχειας.
• Ανάπτυξη υποδομών υγείας, πρόνοιας για πρόσβαση των οικονομικά ασθενέστερων πληθυσμιακών ομάδων σε αυτές.
• Ενίσχυση της ικανότητας των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης να προάγουν την απασχόληση ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου φτώχειας.
 
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σε ανακοίνωσή της η «Οικολογική Θεσσαλία» μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της «Οικολογικής Θεσσαλίας», ο κ. Αγοραστός συνεχίζει ακάθεκτος τις θεσμικές του παρεκτροπές αναφορικά με το θέμα της δημοσιότητας κατά την προεκλογική περίοδο και κωφεύει στις προτροπές μας να λειτουργήσει με την απαιτούμενη δεοντολογία. Μετά τη διακίνηση ενημερωτικού φυλλαδίου που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε, μέσω τοπικών εφημερίδων, εντός της προεκλογικής περιόδου, και στο οποίο διαφημίζονται τα έργα του Π.Ε.Π., αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο και πρόσχημα και προχώρησε στη διοργάνωση σεμιναρίου, το οποίο απευθυνόταν σε δημοσιογράφους, με θέμα την ενημέρωσή τους για το λεγόμενο νέο Ε.Σ.Π.Α (Σ.Ε.Σ), σε μια τέτοια χρονική περίοδο (!).
Τόσο η περίοδος διεξαγωγής του ενημερωτικού σεμιναρίου όσο και οι αποδέκτες του, θέτουν σοβαρό θέμα τόσο σκοπιμότητας όσο και δεοντολογίας, αλλά ενδεχομένως και ζήτημα απόπειρας αθέμιτης επιρροής της λαϊκής βούλησης. Κάτι που η κίνησή μας επιφυλάσσεται να διερευνήσει και να αντιμετωπίσει μέσω των αρμοδίων θεσμικών οργάνων.
Επιπλέον, με την ευκαιρία αυτού του σεμιναρίου, ο κ. Αγοραστός φρόντισε να προβάλει, μέσω των ΜΜΕ, πως ο στόχος που -υποτίθεται ότι- έθεσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, για την επόμενη προγραμματική περίοδο, αφορά στην αντιμετώπιση της φτώχειας.
Θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες της Θεσσαλίας, ότι αυτή η προτεραιότητα δεν τέθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αφού αυτή απορρέει ούτως ή άλλως από το πλαίσιο υλοποίησης του νέου προγράμματος (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης -Σ.Ε.Σ) και η Περιφέρεια οφείλει σε κάθε περίπτωση να την υλοποιήσει».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass