ΝΕΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΨΗΦΙΟ - ΣΤΑ 1.175 ΕΥΡΩ ΕΦΤΑΣΕ Ο ΜΕΣΟΣ ΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ

Παράταση στις δηλώσεις με βάση τον ΑΦΜ

* Στο στόχαστρο εργοδότες που δεν υπέβαλαν μισθοδοσίες – Σε περιπέτειες μπαίνουν άθελά τους και φορολογούμενοι

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2014 2:56 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:46
 
 
 
 
 
  
Τέσσερις ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, περισσότερες από 2 εκ. δηλώσεις δεν έχουν ακόμη υποβληθεί. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με στοιχεία της ΓΓΔΕ έως και την περασμένη Τετάρτη 25 Ιουνίου, οι δηλώσεις που είχαν εκκαθαριστεί ανέρχονταν στα 3.600.410. Το σημαντικό όμως είναι πως όσο αυξάνεται η ροή των δηλώσεων τόσο αυξάνεται και ο φόρος που πρέπει να καταβληθεί.
Ενδεικτικά, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της εκκαθάρισης, ο μέσος φόρος των χρεωστικών έχει φτάσει τα 1.175 ευρώ. Οι χρεωστικές δηλώσεις έφτασαν το 1.458.432 και αντιπροσωπεύουν το 40,51% των συνολικών δηλώσεων που εκκαθαρίστηκαν. Η επιστροφή φόρου στα πιστωτικά είναι κατά μέσο όρο 231 ευρώ. Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά έφτασαν τα 174.760 776 και αντιπροσωπεύουν το 20,93% των δηλώσεων που εκκαθαρίστηκαν. Τέλος τα μηδενικά εκκαθαριστικά ήταν 1.388.557 και σε ποσοστό αντιπροσωπεύουν το 38,57% των δηλώσεων.
 Πάντως αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες οι φορολογούμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα τη δήλωσή τους πρέπει να δώσουν το επόμενο διάστημα προσοχή στο τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Η περιβόητη παράταση που ζητούσαν όλοι, φαίνεται να προκρίνεται και από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα επιστρέψει στην παλιά, καλή και δοκιμασμένη λογική της προθεσμίας να εξαρτάται από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ ενός εκάστου. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται αν υπάρχει άλλη λύση πέραν της παράτασης για την υποβολή δηλώσεων, ωστόσο ο προβληματισμός του υπουργείου έχει να κάνει με την... αντοχή του συστήματος taxisnet σε περίπτωση που άπαντες σπεύσουν να υποβάλλουν δηλώσεις την ύστατη ημέρα της προθεσμίας.
Έτσι για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, η παράταση θα είναι –κατά πάσα πιθανότητα- κλιμακωτή. Στην πράξη οι περίπου 2 εκ. φορολογούμενοι που δεν έχουν ακόμη υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση θα έχουν τη δυνατότητα να την υποβάλλουν και μετά τις 30 Ιουνίου καθώς η προθεσμία αυτή αναμένεται να παραταθεί έως τις 15 ή και 20 Ιουλίου. Ωστόσο κάθε δυο ημέρες θα λήγει και η προθεσμία για ένα ψηφίο ΑΦΜ.
Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να παρατείνει και την προθεσμία για υποβολή εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε1 (για διορθώσεις χωρίς πρόστιμα). Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί το αργότερο έως τις 31 Ιουλίου.
ΘΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Στο μεταξύ ως ύποπτοι για φοροδιαφυγή ελέγχονται εργοδότες οι οποίοι αδιαφόρησαν ή αρνούνται να χορηγήσουν βεβαιώσεις αποδοχών στους εργαζόμενους. Μετά από καταγγελίες φορολογουμένων, οι οποίοι δεν βρήκαν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία για τα εισοδήματά τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, ούτε έχουν λάβει βεβαιώσεις, οι εν λόγω επιχειρηματίες θα ελεγχθούν για φοροδιαφυγή, καθώς το πιθανότερο είναι ότι δεν απέδωσαν τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών ως όφειλαν.
Η άρνηση των εργοδοτών να εκδώσουν βεβαιώσεις και να ενημερώσουν τη ΓΓΠΣ βάζει σε περιπέτειες χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να υποβάλουν με επιφύλαξη τη φορολογική τους δήλωση, ενώ δεν θα αποφύγουν την υποβολή και τροποποιητικής δήλωσης όταν και όποτε βρουν τα ακριβή στοιχεία για τα εισοδήματά τους και τους παρακρατηθέντες φόρους.
Όσοι φορολογούμενοι δεν δουν συμπληρωμένους τους κωδικούς του εντύπου Ε1 με τις αποδοχές που εισέπραξαν το 2013 και δεν μπορούν να παραλάβουν έγγραφη βεβαίωση από τον εργοδότη τους, πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση με επιφύλαξη (ακόμα και μηδενική) για τα υπόλοιπα περιουσιακά τους στοιχεία και να υποβάλουν όσες περισσότερες αποδείξεις μπορούν.
Αν πάρουν τη βεβαίωση αποδοχών μελλοντικά θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική φορολογική δήλωση με τα ποσά αυτά χωρίς να μπορούν να συνυποβάλουν αποδείξεις.
Όταν ο φορολογούμενος αμφιβάλλει σχετικά με την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, έχει δικαίωμα να υποβάλει φορολογική δήλωση με επιφύλαξη, η οποία πρέπει να είναι αιτιολογημένη.
Συνεπώς, εάν ο εργοδότης δεν υποβάλει τη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών, τότε, εφόσον υπάρχει έγγραφο βεβαίωσης αποδοχών οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς της δήλωσης που αφορούν τα εισοδήματα και την παρακράτηση φόρου ή να τα διορθώσουν εάν έχουν προσυμπληρωθεί λανθασμένα. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ούτε γραπτή βεβαίωση αποδοχών, η δήλωση υποβάλλεται με επιφύλαξη, και συμπληρώνονται τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία.  
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass