ΕΣΕΕ: Σε «τέλμα» το λιανικό εμπόριο

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2013 20:20 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:19

Αισθητή υποχώρηση της τάξης του 14,7% σημειώνει σε ετήσια βάση (Απρίλιος 2013/2012) ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), καταδεικνύοντας τις επιπτώσεις από την οικονομική συγκυρία.

 Το αρνητικό πρόσημο καταγράφεται στον κύκλο εργασιών του κλάδου του Λιανικού Εμπορίου, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό εμπόριο, που καταγράφηκε για τον Απρίλιο του 2013, κυμάνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο για το α΄ τετράμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το γεγονός ότι ακριβώς πριν δύο χρόνια, σε εξίσου αρνητικές για την εθνική μας οικονομία συνθήκες και με μία πληθώρα αντιπαραγωγικών και αντιαναπτυξιακών μέτρων, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών είχε αναρριχηθεί κοντά στις 110 μονάδες, καταδεικνύει τις χαμηλές προσδοκίες που επικρατούν πλέον στην αγορά αλλά και το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η οικονομική δραστηριότητα στον κλάδο του λιανικού εμπορίου.

«Γίνεται φανερό πως η σπασμωδικότητα και η προχειρότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο, όχι μόνο δεν συντελούν στην ομαλοποίηση και στην καταπολέμηση των "στεγανών" που εντοπίζονται στην αγορά, αλλά τουναντίον διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της ρευστότητας και στην "οικονομική ασφυξία"- "στραγγαλισμό" των εμπορικών επιχειρήσεων. Με τα περιθώρια ανάκαμψης να στενεύουν επικίνδυνα, κρίνεται ως επιβεβλημένη ανάγκη, οι ιθύνοντες να αφουγκραστούν τον έντονο προβληματισμό και την αγωνία που εκπέμπουν οι άνθρωποι της αγοράς και να προσέλθουν σε έναν πραγματικό διάλογο που θα συνδράμει στην άρση του υπάρχοντος αδιεξόδου» υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ.

Παράλληλα, προσθέτει ότι η υποτονική κίνηση που καταγράφηκε στα εμπορικά καταστήματα απεικονίζεται στην ετήσια καταβαράθρωση του τζίρου σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες καταστημάτων, με κυριότερες εκείνες των Καυσίμων και Λιπαντικών αυτοκινήτων (-22,8%), των Φαρμακευτικών- Καλλυντικών (-15,9%), των Μεγάλων καταστημάτων Τροφίμων (-15,1%) και των Τροφίμων- Ποτών- Καπνού (-14,2%).

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τον Γενικό Δείκτη Όγκου στο Λιανικό εμπόριο, καθώς καταγράφηκε υποχώρηση της τάξης του 14,2% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 65 μονάδες, κινούμενος στο χαμηλότερο επίπεδο για το α΄ τετράμηνο για το 2013. Μάλιστα από στοιχεία του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η πτώση του τζίρου είναι ακόμα μεγαλύτερη αγγίζοντας το 24,7% σε ετήσια βάση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass