ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ (;) ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΕΞΤΡΑ ΦΟΡΟΥΣ ΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

«Αλαλούμ» με το ΕΕΤΑ για τους κοινόχρηστους χώρους

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2013 3:12 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:25
  
michou@eleftheria.gr
 
Σε νέες περιπέτειες μπαίνουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, εξαιτίας της «τρικλοποδιάς» που έχει επιχειρήσει το Υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με την επιβολή και τον υπολογισμό του καινούριου «χαρατσιού», του περίφημου Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) –συνεχιστή του ΕΕΤΗΔΕ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Με την αποστολή των νέων λογαριασμών ρεύματος, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, αρκετοί διαχειριστές πολυκατοικιών είδαν να χρεώνεται και ΤΑΠ και ΕΕΤΑ σε κοινόχρηστους χώρους, ιδιοκτήτες υπό ανέγερση οικοδομών που έσπευσαν να λάβουν εργοταξιακό ρεύμα θα πληρώσουν επίσης τον έκτακτο φόρο, ενώ σε χωριά και οικισμούς, όπου δεν έχουν καθοριστεί τιμές ζώνης σε επίπεδο δήμων, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν με τη μέση τιμή ζώνης που ισχύει στο νομό!!!
 
Το… καλύτερο, ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών το έχει φυλάξει για… μετά, καθώς ακόμη και με ρητή αναφορά στις διατάξεις για απαλλαγές ή μειώσεις από το ΕΕΤΑ, για να ισχύσει η απαλλαγή θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι φορολογικές υποχρεώσεις των ενδιαφερομένων (δηλαδή, δηλώσεις φορολογίας εισοδημάτων και ακίνητης περιουσίας). Με τις παρατάσεις που έχουν δοθεί, εξαιτίας των καθυστερήσεων λειτουργίας των κεντρικών συστημάτων, οι φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών, στην καλύτερη περίπτωση, θα έχουν τελειώσει τον Αύγουστο –ενώ στο μεσοδιάστημα, θα έχουν προλάβει να λάβουν τα «ραβασάκια» της ΔΕΗ-παρόχων με τον εξτρά φόρο, από το οποίο ενδεχομένως και να απαλλάσσονται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κατηγορίες ανθρώπων με ποσοστά αναπηρίας 80% ή 67% και άνω, που περιμένουν στις ουρές των ΚΕΠΑ, σε αρκετές περιπτώσεις εδώ και ένα χρόνο, για να πάρουν τη βεβαίωση της αναπηρίας τους και να απαλλαγούν, ή έστω να πληρώσουν μειωμένο, το «χαράτσι».
 
«ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ»
Στους διαδοχικούς νόμους που ψηφίστηκαν από τη Βουλή στο «άρπα-κόλλα», εξαιτίας υποτιθέμενου «κατεπείγοντος χαρακτήρα» προβλέπεται ρητά η απαλλαγή από το ΕΕΤΑ, συγκεκριμένων κατηγοριών ακινήτων (δήμων, δημοσίου, αθλητικών σωματείων, κλπ). Πιο συγκεκριμένα, στον Ν.4152/2013, υποπαράγραφος Α.27 ορίζεται ρητά ότι: «8. Από το Ε.Ε.Τ.Α. απαλλάσσονται: αα) Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών, ββ) οι κοινόχρηστοι χώροι των κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και κάμπινγκ) που αφορούν στους χώρους προσέλευσης, υποδοχής και υγιεινής, οι οποίοι προσδιορίζονται σε ποσοστό 35% της συνολικής επιφάνειας της ξενοδοχειακής επιχείρησης, καθώς και ποσοστό δεκαεπτά τοις εκατό (17%) της συνολικής επιφάνειας των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων, τα οποία διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας του EOT σε ισχύ, το οποίο έχει εκδοθεί με το σύστημα των κλειδιών σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 337/2000 (Α' 281), όπως ισχύει, γγ) Τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, εφόσον δεν χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο, δδ) Τα αρχαία μνημεία και οι χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων, εε) Τα ακίνητα για τα οποία, στο πεδίο χρήσης του συστήματος «ΕΡΜΗΣ» του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. αναγράφονται οι κωδικοί αριθμοί χρήσης 3 και 4 αντίστοιχα, που αφορούν σε γεωργική ή βιομηχανική χρήση.
 
Η… ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ
Ωστόσο, στη «διευκρινιστική» εγκύκλιο (ΠΟΛ 1101/2013) που ακολούθησε το εν λόγω νομοσχέδιο, προβλέπεται μεν διαδικασία «επιστροφής» της κατά… λάθος χρέωσης, αλλά με μια σημαντική λεπτομέρεια: θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι φορολογικές υποχρεώσεις –οι οποίες, φυσικά έχουν πάρει παράταση. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί λογαριασμός κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τη Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος με υπολογισμό ΕΕΤΑ, ενώ το ακίνητο απαλλάσσεται σύμφωνα με τις περιπτώσεις 7 και 8 (όπου εντάσσονται και οι κοινόχρηστοι χώροι) της υποπαραγράφου Α.7. του ν. 4152/2013, τότε:
1.1. Ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου υποβάλλει αίτηση απαλλαγής από το ΕΕΤΑ στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του, προσκομίζοντας και τα δικαιολογητικά, που ορίζονται στην επόμενη παράγραφο. Η αίτηση έχει ως το υπόδειγμα 1.
1.2. Η Δ.Ο.Υ., μετά την παραλαβή της αίτησης, αποφαίνεται για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Σε περίπτωση που το αίτημα γίνεται δεκτό, μετά από απόφαση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ενημερώνεται η ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΕΤΑ από τη Δ.Ο.Υ. και, εάν προκύψει ποσό προς επιστροφή, τούτο επιστρέφεται στο δικαιούχο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 83 του ΚΕΔΕ, όπως ισχύει, και της Α.Υ.Ο. 1109793/6134/24-11-1999 (ΦΕΚ 2134 Β΄) περί χορήγησης ενημερότητας, όπως ισχύει. Η απόφαση απαλλαγής από το ΕΕΤΑ έχει ως το υπόδειγμα 2. Σε περίπτωση που το αίτημα δεν γίνεται δεκτό, η Δ.Ο.Υ. ενημερώνει τον υπόχρεο. Η απαλλαγή από το ΕΕΤΑ διενεργείται, εφόσον ο υποκείμενος σε ΕΕΤΑ έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, φόρου ακίνητης περιουσίας και φορολογίας εισοδήματος. (…)».
 
ΑΓΝΟΗΘΗΚΕ
Να σημειωθεί ότι το ίδιο πρόβλημα είχε δημιουργηθεί και εντοπιστεί και με το ΕΕΤΗΔΕ, οπότε και είχε καθιερωθεί η περίφημη διαδικασία της παροχής «Βεβαίωσης απαλλαγής από το ΤΑΠ», ειδικά για τους κοινόχρηστους χώρους, από τους δήμους. Ωστόσο, στο τέλος της χρονιάς είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ, ζητήθηκε από τα «κεντρικά» και το σύνολο για όσους λογαριασμούς δεν είχε επιβληθεί ΕΕΤΗΔΕ, καθώς όπου υπήρχε τιμή ΤΑΠ μηδενική (0), δεν είχε γίνει χρέωση –σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητο. Το αποτέλεσμα ήταν για φέτος δόθηκε εντολή να αγνοηθούν οι μηδενικές τιμές ΤΑΠ και να επιβληθεί το ΕΕΤΑ, με βάση τις τιμές ζώνης του δήμου –ή ακόμη και τη μέση τιμή του νομού (!!!), στις περιπτώσεις που δεν είχε οριστεί τιμή ζώνης, ακόμη και στις περιπτώσεις που ο λογαριασμός γράφει πάνω «κοινόχρηστο». 
Αυτά όλα, όμως προβλέφθηκαν στο νόμο που βγήκε τον Μάιο, στην ΠΟΛ που επίσης βγήκε τον Μάιο, ενώ στις αυτές διατάξεις ορίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι (απαλλασσόμενες κατηγορίες από ΤΑΠ και ΕΕΤΑ) θα έπρεπε να απευθυνθούν στους δήμους τους για το απαλλακτικό, μέχρι το τέλος Μαϊου (!!!), καθώς από κει κι έπειτα θεωρείται ότι αποδέχονται το «χαράτσι» όπως έχει οριστεί. Το μόνο «παραθυράκι» που αφήνει η ΠΟΛ 1101/2013 είναι να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι αρχικά στο δήμο για τη βεβαίωση απαλλαγής, με τη βεβαίωση απαλλαγής στις Εφορίες –αλλά μόνον εάν έχουν εκπληρώσει τις φετινές φορολογικές τους υποχρεώσεις θα μπορέσουν να πάρουν την απαλλαγή. Κι αυτό, μετά από πολλούς μήνες, καθώς θα πρέπει να ενημερωθούν εκ νέου τα αρχεία των Δήμων, τα αρχεία των Εφορικών, της ΓΓΠΣ και στη συνέχεια του ΔΕΔΔΗΕ. Στο ενδιάμεσο, οι λογαριασμοί ρεύματος (ΔΕΗ και όποιου παρόχου έχει μείνει) θα τρέχουν κανονικά, με το νέο, αυξημένο, ΕΕΤΑ και θα πρέπει να πληρωθούν.
 
ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ
Από το χαράτσι του 2013 το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς, παρά τη μείωση, το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων θα καταβληθεί βάσει νόμου και στα ακίνητα που δεν έχουν αποπερατωθεί. Το ίδιο «δράμα» θα παιχτεί και το 2014, με τον νέο Ενιαίο Φόρο επί των Ακινήτων, ο οποίος αναμένεται να αποφέρει στα δημόσια ταμεία 3,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από κτίσματα και εντός σχεδίου εκτάσεις, 500 εκατ. ευρώ από νομικά πρόσωπα και 800 εκατ. ευρώ από εκτός σχεδίου εκτάσεις.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass