ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ 4 ΔΙΣ. ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ «ΕΓΧΩΡΙΑ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ»

Εισφορά αλληλεγγύης έως και το 2016

* Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2013 4:08 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:51
ΑΘΗΝΑ
Δημοσιονομικό κενό 4 δισ. ευρώ για το 2016 προβλέπει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ενώ παράλληλα προβλέπεται πως θα υπάρξει παράταση μέχρι το 2016 για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Υπογραμμίζεται πως η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, έληγε το 2014.
Στην έκθεση επισημαίνεται πως το δημοσιονομικό κενό του προγράμματος θα φθάσει στα 3,4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015 και συνολικά 4 δισ. έως το τέλος του 2016.
Οι βασικοί λόγοι για το νέο δημοσιονομικό έλλειμμα είναι οι υπερβάσεις στον τομέα της υγείας, οι καθυστερήσεις στην έκδοση των φόρων ακινήτων, οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και η απουσία εφαρμογής δημοσιονομικών μέτρων.
Παράλληλα, αναγνωρίζεται η πρόοδος της Ελλάδας κυρίως στα δημοσιονομικά και στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, ενώ επισημαίνεται πως «εγχώρια κατεστημένα συμφέροντα» συνεχίζουν να αντιστέκονται στις αλλαγές. Τέλος, επισημαίνεται πως ο πήχης των αποκρατικοποιήσεων για φέτος μειώνεται από 2,5 δισ. στα 1,6 δισ. ευρώ, ενώ ανεβαίνει για το 2014 σε 3,5 δισ.
Την εξάλειψη των επιδοτήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού για αγρότες και οικιακούς πελάτες με χαμηλή κατανάλωση, προβλέπει το κείμενο του νέου μνημονίου.
Ειδικότερα:
Tην παράταση για ένα χρόνο ακόμη χρόνο, μέχρι και το 2016 της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες μαζί με την έκθεση της Κομισιόν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Συγκεκριμένα, στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο τονίζεται πως η κυβέρνηση μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο πρέπει να έχει θεσμοθετήσει την παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι και το 2016. Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αυτή ήταν προγραμματισμένο να επιβάλλεται μέχρι και το 2015.Η έκτακτη εισφορά επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2009 και κυμαίνεται από 1% έως 4% στο σύνολο των εισοδημάτων, στο άθροισμα από μισθούς ή συντάξεις, ενοίκια, τόκους, μερίσματα. Συγκεκριμένα, όσοι δηλώνουν εισόδημα από 12.001 έως και 20.000 καλούνται να πληρώσουν το 1% αυτού ως εισφορά αλληλεγγύης. Αντίστοιχα, όσοι δηλώνουν από 20.001 έως 50.000 θα πληρώνουν το 2% αυτών, όσοι δηλώνουν από 50.001 έως 100.000 θα πληρώνουν το 3% του εισοδήματός τους ως εισφορά αλληλεγγύης και όσοι δηλώνουν από 100.001 και πάνω το 4%.
Από την υποχρέωση καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης εξαιρούνται οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω οργανισμό, εφόσον κατά το χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.
ΠΡΟΟΔΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ
Παράλληλα, στην έκθεσή της η Κομισιόν τονίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ορισμένους τομείς, όπως στη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών αλλά και τους κινδύνους για το ελληνικό πρόγραμμα που προκύπτουν από τα νέα ελλείμματα που εντοπίστηκαν, ειδικά στον τομέα της υγείας, και απειλούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές ισοζύγιο το 2013 και 2014 σημείωνει η έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση και οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι σε γενικές γραμμές στη σωστή τροχιά.
Από την άλλη πλευρά επισημαίνει τους κινδύνους που απειλούν την επίτευξή των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές ισοζύγιο το 2013 και 2014 και οι οποίοι είναι οι εξής: «Το νέο δημοσιονομικό έλλειμμα οφείλεται σε υπερβάσεις δαπανών στον τομέα της υγείας, σε καθυστερήσεις στην έκδοση φόρων ακινήτων, σε μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και στην απουσία εφαρμογής ορισμένων μέτρων. Η κυβέρνηση έχει εντοπίσει τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να υιοθετήσει για να εξασφαλίσει τους στόχους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Εκθεση της Κομισιόν και προσθέτει πως τα αυξημένα δημόσια έσοδα και η μεταρρύθμιση της μη αποδοτικής είσπραξης εσόδων αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες.
Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις η έκθεση της Κομισιόν τονίζει ότι έχει γίνει μικρή πρόοδος και τα μέχρι στιγμής έσοδα είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου αναφέρει πως η προσπάθεια συνεχίζεται, έστω και με καθυστερήσεις.
Ακόμη, στην έκθεσή της η Κομισιόν τονίζει ότι ο κίνδυνος μη εφαρμογής του προγράμματος παραμένει σημαντικός και αφορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα κατεστημένα συμφέροντα.
Στα 3,8 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό για το 2014
Τέλος δημοσιονομικό κενό του προγράμματος εκτιμάται στα 3,4 δισ ευρώ έως το τέλος του 2015 και συνολικά 4 δισ. έως το τέλος του 2016, ενώ το χρηματοδοτικό κενό φθάνει τα 3,8 δισ. και ξεκινά από την άνοιξη του 2014.
Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Σε ό,τι αφορά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, επισημαίνεται ότι από το νέο φόρο (θα αντικαταστήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας) θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε ετήσια βάση έσοδα 2,7 δισ. ευρώ.
Ο Ενιαίος Φόρος θα πρέπει να νομοθετηθεί ώς τον Σεπτέμβριο.
Σε περίπτωση που αποφασιστεί μείωση ή κατάργηση του φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων, τότε τα έσοδα αυτά θα πρέπει να ανέρχονται στα 2,9 δισ. ευρώ.
Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται ανά ακίνητο και όχι με βάση τη συνολική ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου.
Για το 2014 προκρίνεται μία μεταβατική μορφή επιβολής του φόρου, η οποία θα επιβληθεί στα δικαιώματα των φορολογούμενων σε ακίνητα, δηλαδή βάσει της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου και όχι ανά ακίνητο.
Στο κείμενο δεν αναφέρονται περισσότερες διευκρινίσεις.
Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν είναι εφικτή η αποτελεσματική εφαρμογή του νέου φόρου, τότε, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει έτοιμο να επεκτείνει την ισχύ ήδη θεσμοθετημένων μέτρων, δηλαδή ίσως διατηρήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και το 2014.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, το 2014 θα παραμείνουν αμετάβλητες, το 2015 θα γίνει αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης και το 2016 θα γίνει πλήρης εξίσωση των αντικειμενικών με τις λεγόμενες εμπορικές αξίες.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass