Ερώτηση Θωμ. Ψύρρα για τις κατασχέσεις

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2013 15:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:14
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με «Αντισυνταγματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στο Δημόσιο για κατασχέσεις δίχως χρονικούς περιορισμούς, όπως ορίζονται στο υπάρχον δίκαιο αναγκαστικής εκτέλεσης» κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας.
Όπως σημειώνεται στην ερώτηση «στις 9 Αυγούστου δημοσιεύτηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 176/09-08-2013) «Επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων», με την οποία τροποποιείται το άρθρο 11 του ν.δ. 356/1974 με την προσθήκη δύο εδαφίων. Η εν λόγω ΠΝΠ προβλέπει ότι σε βάρος επιχειρήσεων που λειτουργούν και έχουν συνολική βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή, αποκλειστικά προς το Δημόσιο, άνω του ποσού των 50.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη εντός της επιχείρησης κατά τις ώρες λειτουργίας της και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Δηλαδή παρέχεται η δυνατότητα στο Δημόσιο να επιβάλλει κατασχέσεις εις βάρος επιχειρήσεων ακόμα και στη διάρκεια επίσημων αργιών, τα Σαββατοκύριακα, το μήνα Αύγουστο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατά παρέκκλιση του ισχύοντος δικαίου αναγκαστικής εκτέλεσης.
Η επιβολή κατάσχεσης χωρίς χρονικούς περιορισμούς, όπως ισχύουν στο υπάρχον δίκαιο αναγκαστικής εκτέλεσης, αντίκειται επιπλέον και στο Σύνταγμα (άρθρο 20 παρ. 1) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 6 παρ. 1).
Σύμφωνα με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών «άδεια για κατάσχεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα Σαββατοκύριακα και τις ημέρες που εξαιρεί ο νόμος θα μπορούσε να διατάσσεται μόνο εφόσον το αρμόδιο όργανο βεβαιώνει ότι επιχείρησε τη διενέργεια κατάσχεσης κατά τις ημέρες και ώρες που προβλέπει ο νόμος, αλλά αυτή κατέστη αδύνατη. Κατά την αναγκαστική εκτέλεση, τέτοια άδεια αποκλείεται σε κάθε περίπτωση για το χρονικό διάστημα από 1η έως 31 Αυγούστου-περίοδος δικαστικών διακοπών, κατά την οποία όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα έχουν δικαίωμα ανάπαυσης».
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: Ποια είναι η κατά το άρθρο 44 παρ.1 του Συντάγματος «έκτακτη περίπτωση, στην οποία να συντρέχει εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη», ώστε να εκδοθεί ΠΝΠ και να μην ακολουθηθεί η τακτική νομοπαραγωγική διαδικασία;  Ποια είναι η σκοπιμότητα της εν λόγω ΠΝΠ που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί με το υπάρχον δίκαιο αναγκαστικής εκτέλεσης;» καταλήγει ο κ. Ψύρρας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass