ΤΟ 2014 ΣΕ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟ 2013

Προεκλογικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη!

* Στο κόκκινο, σύμφωνα με πληροφορίες, και 1-2 δήμοι στο Ν. Λάρισας *Νέο «κούρεμα» 53% στις επενδυτικές δαπάνες των δήμων και 8,4% στο κονδύλι για τα προνοιακά επιδόματα από την επόμενη χρονιά

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2013 21:08 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:19
Του Γιώργου Μακρή
Σε αύξηση των δημοτικών τελών θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν το 2014 - έτος εκλογών για την αυτοδιοίκηση ως γνωστόν – όσοι δήμοι δεν καταφέρουν να ισοσκελίσουν κατά το 2013 τα έσοδα με τις δαπάνες στις ανταποδοτικές τους υπηρεσίες (όπως ύδρευση, καθαριότητα και φωτισμό).
Στις οδηγίες προς τους δήμους για την κατάρτιση των προϋπολογισμών του 2014 τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«Οι εγγραφές στο σκέλος των δαπανών που αφορούν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες (όπως υπηρεσία ύδρευσης, υπηρεσία καθαριότητας και φωτισμού) για τον προϋπολογισμό 2014 θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα το κόστος παροχής της υπηρεσίας σε συνδυασμό με το ύψος των εσόδων που αναμένεται να εισπραχθούν εντός του έτους 2013. Σε περίπτωση που τα εισπραττόμενα έσοδα του έτους 2013 εκτιμάται ότι δεν θα καλύψουν τη δαπάνη της ανταποδοτικής υπηρεσίας του έτους 2013, τότε το ποσό που δεν καλύπτεται θα πρέπει να συνυπολογιστεί στην απόφαση καθορισμού του ύψους των τελών για το έτος 2014, επιφέροντας αύξηση αυτών. Αντίστοιχα, θα πρέπει να συνυπολογίζεται τυχόν υπερκάλυψη της δαπάνης από τα εισπραττόμενα έσοδα».
ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 1-2 ΔΗΜΟΙ
Πεπειραμένοι παράγοντες της αυτοδιοίκησης εκτιμούν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ότι ελλειμματικοί στις ανταποδοτικές υπηρεσίες είναι και ένας – δύο δήμοι στο νομό Λάρισας -με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία κι ενώ φυσικά απομένουν τέσσερις μήνες ως το τέλος του 2013, διάστημα κατά το οποίο δεν αποκλείεται τα δεδομένα να μεταβληθούν.
Μένει βεβαίως να φανεί αν θα καταφέρουν οι δημοτικές αρχές των εν λόγω δήμων να καλύψουν το έλλειμμα έως το τέλος του χρόνου ή θα υποχρεωθούν σε αυξήσεις τελών λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές. Αυτό που οι ίδιοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες θεωρούν βέβαιο είναι πάντως ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση υπό το άγρυπνο μάτι της τρόικας θα είναι άτεγκτη στο να ισοσκελισθούν – σε ρεαλιστική βάση - οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ.
ΝΕΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ»
Από την εγκύκλιο με τις οδηγίες για την κατάρτιση προϋπολογισμού των δήμων προκύπτουν και νέες μειώσεις:
-κατά 53% στις επενδυτικές δαπάνες των ΟΤΑ (πρώην ΣΑΤΑ) εξαιρουμένων αυτών για τη συντήρηση σχολείων και την πυροπροστασία,
-κατά 8,4% στα προνοιακά επιδόματα
-και κατά 1,9% στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).
ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Οι νέες μειώσεις στους πόρους των ΟΤΑ από το 2014 έχουν ήδη προκαλέσει την αντίδραση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία έχει ζητήσει συνάντηση για το θέμα με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ, με ομόφωνη απόφασή του, έχει προτείνει στους δήμους να μην αποστείλουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους στο υπουργείο Εσωτερικών (Παρατηρητήριο Αυτοδιοίκησης) αλλά να τα υποβάλλουν κανονικά στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Η ΚΕΔΕ επιμένει στο να θεωρεί «αντισυνταγματικές» τις διατάξεις που προβλέπουν την πλήρη εποπτεία της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του Οικονομικού Παρατηρητηρίου. Επιπρόσθετα, ζήτημα τίθεται και για τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες οι οποίες δεν συνοδεύονται με τα απαιτούμενα κονδύλια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μαθητικές εστίες. Το θέμα έχει αναλάβει εκ μέρους της ΚΕΔΕ γνωστός συνταγματολόγος.
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass