ΑΝΟΙΧΤΗ ΧΘΕΣ, ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΕΙ

«Ξυπνά» η αγορά της Λάρισας

* Πορεία διαμαρτυρίας εμποροϋπαλλήλων στο κέντρο της πόλης

Δημοσίευση: 06 Απρ 2015 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 15:48

Στην τελική ευθεία για τις πασχαλινές αγορές μπήκε από χθες το καταναλωτικό κοινό, που επωφελήθηκε κατά τον καλύτερο τρόπο από την απόφαση του εμπορικού κόσμου να κρατήσει την αγορά ανοιχτή. Πολλοί ήταν οι συμπολίτες που βγήκαν στους δρόμους στο κέντρο της πόλης και έκαναν τα ψώνια τους, αξιοποιώντας τις χαμηλές, εορταστικές τιμές, αλλά και την καλή ποιότητα των προϊόντων. Προτεραιότητα, φυσικά, στις αγοραστικές επιλογές, είχαν οι ανάγκες των παιδιών - που παρά τις δυσκολίες των καιρών - η κάθε οικογένεια βρίσκει τον τρόπο της να ικανοποιεί.

Πολλοί από τους καταστηματάρχες του κέντρου της Λάρισας εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για ικανοποιητικούς τζίρους (και) το επόμενο διάστημα , καθώς, όπως έλεγαν, η υποχρεωτική καταβολή του Δώρου του Πάσχα μέσα στις επόμενες ημέρες, θα ζωντανέψει την αγορά και θα καλύψει μέρος των μεγάλων απωλειών . Δεν παρέλειπαν βέβαια να υπενθυμίζουν και τη γενικότερη αβεβαιότητα για τα οικονομικά της χώρας, η οποία, σε κάθε περίπτωση και με τον πιο άμεσο τρόπο, αντανακλάται και στη χειμαζόμενη τοπική αγορά, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

ΠΟΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

Εν τω μεταξύ πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Λάρισας πραγματοποίησαν οι εμποροϋπάλληλοι της πόλης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας. Νωρίτερα στη συγκέντρωση στον πεζόδρομο Ρούσβελτ , η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, Δασκαλάκη Αγγελική,μιλώντας σε συγκεντρωμένους σημείωσε ότι «… Το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο, ήταν και παραμένει αξίωση των μεγαλοεργοδοτών και πολυεθνικών στον κλάδο του εμπορίου. Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους άνεργους και μικρούς εμπόρους είναι καθαρό, ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, δεν τόνωσε την αγορά, δεν δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς, δεν σταμάτησε την εντατικοποίηση που υπάρχει, το ακριβώς αντίθετο έχει συμβεί.»

Η πρόεδρος των εμποροϋπαλλήλων τόνισε ακόμη ότι «Η λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές, προστέθηκε στα σμπαραλιασμένα ωράρια, τις ατομικές συμβάσεις, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους πετσοκομμένους μισθούς των 300-400 ευρώ, την απληρωσιά, την ανεργία και την εντατικοποίηση, που είναι κυρίαρχα στον κλάδο του εμπορίου.

Δεν είναι η κυριακάτικη αργία η αιτία που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, απασχολίσιμοι, είτε άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι που χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της πτώσης του τζίρου.»

Πέρα από τις ανακοινώσεις που μοιράστηκαν στους εμποροϋπαλλήλους, μοιράστηκε και κάλεσμα του Συλλόγου προς τους καταναλωτές, το οποίο ανέφερε «Σε καλούμε να σταθείς δίπλα στους χιλιάδες εργαζομένους στο εμπόριο, γιατί εμείς παλεύουμε για ανθρώπινα ωράρια εργασίας, γιατί εμείς είμαστε οι πατεράδες, οι μανάδες, τα αδέρφια σας και τα παιδιά σας.

Εμάς θα βρείτε μέσα στα μαγαζιά τις Κυριακές.

…Το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή θα οδηγήσει στο πιο γρήγορο κλείσιμο των μικρών μαγαζιών στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες μικρούς εμπόρους, αλλά και εργαζόμενους.

Όσοι μικροί έμποροι, αυτοαπασχολούμενοι ανοίγουν τα μαγαζιά τους βλέπουν το κόστος λειτουργίας τους να αυξάνεται, τα μαγαζιά τους άδεια μιας και οι «καταναλωτές» κατευθύνονται κυρίως στα πολυκαταστήματα που έχουν περισσότερες δυνατότητες συνδυάζοντας μια σειρά από άλλες παροχές.

Στάσου δίπλα μας, διεκδίκησε μαζί μας:

Να μην ανοίξει κανένα μαγαζί, καμιά Κυριακή γιατί αυτό θέλουν τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες πολυεθνικές στο εμπόριο.

Ανθρώπινα ωράρια για όλους.

Την Κυριακή τη θέλουμε για εμάς και τις οικογένειές μας και όχι να τη βγάζουμε δουλεύοντας ατελείωτες ώρες μέσα στα μεγάλα καταστήματα και τις πολυεθνικές για να αυξάνουν τα κέρδη τους.»

ΣΕ ΑΘΗΝΑ -ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ανοιχτά ήταν χθες, Κυριακή των Βαΐων, τα καταστήματα από τις 11 το πρωί ώς τις 6 το απόγευμα στην Αθήνα και ώς τις 4 το απόγευμα στον Πειραιά. Αντιδρά στο κυριακάτικο άνοιγμα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) που προχώρησε στην προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.

Περίπου 300 άτομα ήταν συγκεντρωμένα στην οδό Ερμού και διαμαρτύρονται για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

*Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αριστοτέλους και πορεία στο κέντρο της πόλης για την «υπεράσπιση της αργίας της Κυριακής», ως «μοναδικής σταθερής ημέρας ανάπαυσης, οικογενειακής και κοινωνικής δράσης των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων» πραγματοποίησαν εμποροϋπάλληλοι, μέλη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στη συγκέντρωση μίλησαν η πρόεδρος της ένωσης εμποροϋπαλλήλων, Σοφία Καλαντίδου και η πρόεδρος Συλλόγου Μικρών Αυτοαπασχολούμενων και Εμπόρων Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΒΕ Ράνια Καπετανγιώργη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass