ΟΙ «ΠΑΓΙΔΕΣ» ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ, ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ

Πώς δηλώνονται τα εισοδήματα από ενοίκια

* Τι πρέπει να γνωρίζουν μισθωτοί και συνταξιούχοι για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 της δήλωσης - Απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2013 19:41 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:59
Του Γιώργου Νούλη
Τρεις στους δέκα φορολογούμενους στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι διαθέτουν εισοδήματα και από εκμετάλλευση ακινήτων. Εν ολίγοις εισπράττουν ενοίκιο από κάποιο διαμέρισμα, γραφείο, κατάστημα ή αγροτεμάχιο, οπότε θα πρέπει να φορολογηθούν. Αν και τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης ο αριθμός των πολιτών που εκχωρούν τα εισοδήματα από τα ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο αυξήθηκαν, η φορολόγηση των ενοικίων και πρωτίστως η ορθή συμπλήρωση του σχετικού εντύπου θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Το έντυπο Ε2 υποβάλλεται μαζί με το βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης ηλεκτρονικά και σε κάθε περίπτωση πριν από την οριστική υποβολή του, αφού δηλωθούν αναλυτικά τα στοιχεία των ακινήτων που εκμισθώνονται και τα μισθώματα.
Σε κάθε περίπτωση επειδή η συμπλήρωση του εντύπου χρειάζεται προσοχή καθώς υπάρχουν κάποια «λεπτά σημεία» όπως είναι η συμπλήρωση κωδικών με τα «κενά» ακίνητα, ή η καταγραφή των στοιχείων με την δωρεάν παραχώρηση κατοικιών από γονείς σε παιδιά αλλά γενικά και για άλλα σοβαρά ζητήματα, σας παραθέτουμε τις απαντήσεις - διευκρινίσεις που δίνει το υπ. Οικονομικών σε ερωτήματα φορολογουμένων σχετικά με τη συμπλήρωση του εντύπου.
* Πώς υποβάλλεται το έντυπο Ε2 της συζύγου σε περίπτωση εγγάμων;
- Στην περίπτωση εγγάμων και εφόσον η σύζυγος έχει εισοδήματα από ακίνητα που ανήκουν στη δική της κυριότητα, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε2 είτε χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης είτε του υπόχρεου/ συζύγου, με την επιλογή «Ε2 συζύγου».
* Συμπληρώνω σωστά την αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα των ακινήτων και εμφανίζεται μήνυμα "το πεδίο δέχεται μόνο αριθμητικούς χαρακτήρες". Τι πρέπει να κάνω;
- Στο πεδίο που αναγράφετε το ποσοστό συνιδιοκτησίας θα πληκτρολογήσετε μόνο το ποσοστό που σας αναλογεί και όχι το σύμβολο% .
* Πώς συμπληρώνεται ένα κενό ακίνητο (οικία, γραφείο, κ.λπ.);
- Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων περιγράφετε το ακίνητο στις αντίστοιχες στήλες. Στα στοιχεία ενοικιαστή, στο πεδίο ονοματεπώνυμο γράφετε τη λέξη κενό, στο πεδίο αριθμός φορολογικού μητρώου δεν γράφετε τίποτα και στη διάρκεια ενοικίασης γράφετε τους μήνες που το συγκεκριμένο ακίνητο παρέμενε κενό, τέλος στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που σας ανήκει (χωρίς το σύμβολο %).
* Πώς συμπληρώνω μια κύρια κατοικία (μέχρι 200 τ.μ.) που έχει παραχωρηθεί από γονείς προς τα παιδιά ή και αντίστροφα;
- Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων περιγράφετε το ακίνητο στις αντίστοιχες στήλες. Στα στοιχεία ενοικιαστή, στο πεδίο ονοματεπώνυμο γράφετε τη λέξη δωρεάν παραχώρηση, στο πεδίο αριθμός φορολογικού μητρώου γράφετε τον ΑΦΜ του προσώπου που κατοικεί στο ακίνητο και στη διάρκεια ενοικίασης γράφετε τους μήνες παραχώρησης, τέλος στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που ανήκει στον παραχωρητή (χωρίς το σύμβολο %).
* Πώς συμπληρώνω ένα ακίνητο που έχω παραχωρήσει σε τρίτο πρόσωπο (φίλο, αδερφό κ.λπ.);
- Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων περιγράφετε το ακίνητο στις αντίστοιχες στήλες. Στα στοιχεία ενοικιαστή, στο πεδίο ονοματεπώνυμο γράφετε τη λέξη δωρεάν παραχώρηση, στο πεδίο αριθμός φορολογικού μητρώου γράφετε τον ΑΦΜ του προσώπου που κατοικεί στο ακίνητο και στην διάρκεια ενοικίασης γράφετε τους μήνες παραχώρησης, τέλος στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που ανήκει στον παραχωρητή (χωρίς το σύμβολο %) και συμπληρώνετε τη στήλη 11 με το τεκμαρτό μηνιαίο μίσθωμα και το αντίστοιχο ποσό στη στήλη 13, 14, 15.
* Πώς δηλώνεται ακίνητο που έχει στην κατοχή του ένα προστατευόμενο μέλος;
- Το ακίνητο θα πρέπει να καταχωρηθεί στο Ε2 του προσώπου που το προστατεύει σαν να είναι δικό του ακίνητο
* Πώς δηλώνεται το αγροτεμάχιο που εκμισθώνω;
- Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων, στο πεδίο τοποθεσία γράφετε την περιοχή που βρίσκεται το αγροτεμάχιο, στο πεδίο θέση επιλέγετε 0, στο πεδίο χρήση επιλέγετε αγροτεμάχιο, στο πεδίο επιφάνεια συμπληρώστε την επιφάνεια μόνο σε τ.μ. Στα στοιχεία ενοικιαστή το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του, στη διάρκεια ενοικίασης γράφετε τη διάρκεια και τους μήνες χωρίς τεκμαρτό μηνιαίο εισόδημα, στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που σας αναλογεί (χωρίς το σύμβολο %) και τέλος στη στήλη 15 γράφετε το εισόδημα.
* Πώς δηλώνεται το αγροτεμάχιο που μου επιφέρει εισόδημα βάσει αντικειμενικών τιμών;
- Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων, στο πεδίο τοποθεσία γράφετε την περιοχή που βρίσκεται το αγροτεμάχιο, στο πεδίο θέση επιλέγετε 0, στο πεδίο χρήση επιλέγετε αγροτεμάχιο, στο πεδίο επιφάνεια συμπληρώστε την επιφάνεια μόνο σε τ.μ. Στα στοιχεία ενοικιαστή γράφετε την λέξη ιδιόχρηση, στη διάρκεια ενοικίασης γράφετε τη διάρκεια και τους μήνες χωρίς τεκμαρτό μηνιαίο εισόδημα, στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που σας αναλογεί (χωρίς το σύμβολο %) και τέλος στη στήλη 15 γράφετε το εισόδημα .
* Με ποιον τρόπο υποβάλλεται το έντυπο Ε2 σε περίπτωση που έχει στην ιδιοκτησία του ακίνητα, τόσο ο σύζυγος όσο και η σύζυγος;
- Και οι δύο σύζυγοι έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν χωριστό έντυπο Ε2 για τα ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους, έστω και αν υπάρχει συνιδιοκτησία σε μερικά ή σε όλα τα ακίνητα.
* Πώς καταχωρείται ακίνητο που ανήκει σε ανήλικο;
- Εφόσον το ανήλικο δεν έχει υποχρέωση υποβολής Ε1, το ακίνητο καταχωρείται στο Ε2 του γονέα και στα στοιχεία ενοικιαστή γράφουμε ότι ανήκει στο παιδί. Αν από το ακίνητο εισπράττονται ενοίκια αυτά προστίθενται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα.
* Ποιον αριθμό παροχής θα συμπληρώσω σε αγροτεμάχιο που εκμισθώνω στο οποίο δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος;
- Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ακίνητα που δεν έχουν μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, θα συμπληρώνετε το πεδίο με τον εννιαψήφιο 999999999.
* Πώς συμπληρώνω τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για ακίνητο μου που δηλώνεται ως κενό και έχει γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος;
- Το ακίνητο διαθέτει μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος επάνω στον οποίο αναγράφεται ο αριθμός παροχής ο οποίος υπάρχει και σε όλους τους λογαριασμούς του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας που σας έχουν αποσταλεί στο παρελθόν.
* Εκμισθώνω ένα οικόπεδο που έχω στην κατοχή μου το οποίο δεν εμφανίζεται όταν μπαίνω στην εφαρμογή του Ε2. Τι θα κάνω;
- Κατά την είσοδο σας στο έντυπο Ε2 εμφανίζονται τα ακίνητα σας όπως είναι δηλωμένα στο Ε9 του 2012, δηλαδή όλα τα ακίνητα στα οποία είχατε την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία την 01-01-2012. Κατά την εμφάνισή του εξαιρούνται τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια σας τα οποία θα τα εισάγετε ως Νέα Εγγραφή ακινήτου.
* Είναι δυνατόν να φορολογηθώ για ανείσπρακτα ενοίκια;
- Καταρχήν, σε φορολογία υπόκειται η απαίτηση ποσού και όχι η είσπραξη. Στις περιπτώσεις των μισθωμάτων που αποδεδειγμένα δεν εισπράχθηκαν, παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους, να μη φορολογηθούν, εφόσον εκχωρήσουν την απαίτησή τους στο Δημόσιο. Αυτό γίνεται (η εκχώρηση δικαιώματος), με απλή έγγραφη δήλωση του υπόχρεου, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μέσα στο οικονομικό έτος που τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται. Με την έγγραφη δήλωση, παραδίδονται στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ., τα αποδεικτικά της εκχωρούμενης απαίτησης. Ο εκμισθωτής θα συμπληρώσει στο έντυπο Ε2 τα στοιχεία του ακινήτου, γράφοντας στο ονοματεπώνυμο ενοικιαστή, "εκχώρηση δικαιώματος στο Δημόσιο", χωρίς ποσά, αναγράφοντας μόνο τους μήνες μίσθωσης και τον ΑΦΜ του ενοικιαστή.
Η δήλωση εκχώρησης μισθωμάτων στο Δημόσιο υποβάλλεται απαραίτητα προσωπικά ή από ειδικά εξουσιοδοτημένο πρόσωπο στην αρμόδια ΔΟΥ, μέσα στον χρόνο φορολογίας των εκχωρούμενων μισθωμάτων, πριν ή μετά την υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Αν προηγηθεί η υποβολή της δήλωσης εκχώρησης μισθωμάτων και ακολουθήσει η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, στη ΔΟΥ ή ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά, υπάρχει δυνατότητα να μη συνυπολογισθούν τα εκχωρηθέντα μισθώματα στο συνολικό σας εισόδημα. Αντίθετα αν η υποβολή της δήλωσης εκχώρησης μισθωμάτων υποβληθεί μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, θα φορολογηθείτε και για τα εισοδήματά σας από τα ακίνητα, ο δε φόρος που προκύπτει από τα μισθώματα του ακινήτου που θα κάνετε την εκχώρηση, θα σας επιστραφεί μετά την υποβολή της δήλωσης εκχώρησης.
* Μπορεί η δήλωση εκχώρησης ενοικίων να ανακληθεί;
- Αν για κάποιο λόγο ο εκχωρητής των ενοικίων αλλάξει γνώμη, ανάκληση της δήλωσης εκχώρησης δεν μπορεί να γίνει.
* Γίνεται μερική εκχώρηση ενοικίων;
- Μερική εκχώρηση των ενοικίων, δηλαδή εκχώρηση μόνον ορισμένων μηνών και όχι των ενοικίων και των υπόλοιπων μηνών κάθε ημερολογιακού έτους, δεν μπορεί να γίνει επειδή κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις
* Αν δεν έχουν πληρωθεί για μερικούς μήνες;
- Αν το 2012 για μερικούς μήνες ο ενοικιαστής πλήρωσε τα ενοίκια και για άλλους μήνες δεν τα πλήρωσε ούτε πρόκειται να τα πληρώσει, μπορεί να γίνει εκχώρηση στο δημόσιο μόνο για τους απλήρωτους μήνες.
* Αν δεν πληρώθηκαν ενοίκια λόγω προσωρινής αδυναμίας;
- Όταν τα ενοίκια του 2012 δεν πληρώθηκαν λόγω προσωρινής αδυναμίας του ενοικιαστή και προβλέπεται αργότερα μέσα στο 2013 να πληρωθούν, τότε δεν πρέπει τα απλήρωτα ενοίκια να εκχωρηθούν στο δημόσιο. Ο εκμισθωτής (ιδιοκτήτης) πρέπει να τα συμπεριλάβει κανονικά στη δήλωση εισοδήματος και να φορολογηθεί γι’ αυτά. Όμως έχει τη δυνατότητα και μετά την κατάθεση της δήλωσης εισοδήματος, αν τελικά δεν πρόκειται να τα εισπράξει, να τα εκχωρήσει στο δημόσιο. Η εκχώρηση πρέπει να γίνει μέσα στο 2013. Αν η δήλωση εκχώρησης γίνει μετά τις 31-12-2013 δεν θα γίνει δεκτή.
* Υπάρχει δυνατότητα να επικοινωνήσω και να έχω κάποια απάντηση για άλλο θέμα μέσω ΓΓΠΣ;
- Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημά σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet. Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημά σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm
Να λάβετε υπόψη σας πάντως ότι η ΓΓΠΣ δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπ. Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 - 3375000 ή στις Εφορίες.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass