ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΤΑ «ΜΕΤΩΠΑ» ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Μειώσεις συντάξεων, φόρος επί του τζίρου και στο βάθος... Κυριακές

* Δεν θα επιχειρηθεί το φετινό καλοκαίρι η κυριακάτικη λειτουργία καταστημάτων, εκτιμούν Ν. Τζίκας-Γ. Τσιαπλές * «Θα σεβαστούμε την κυριακάτικη αργία, εμείς και η κοινωνία», λένε οι πρόεδροι των ΕΣΛ-ΟΕΣΘ

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2013 20:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:05
Αντιμέτωποι με περαιτέρω μειώσεις συντάξεων, με την επιβολή φόρου επί του τζίρου όλων των επιχειρήσεων, αλλά και με την περαιτέρω «διεύρυνση» του ωραρίου λειτουργίας –με την «προσθήκη» όλων ή ορισμένων Κυριακών το χρόνο- εξακολουθούν να βρίσκονται οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της χώρας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΣΘ και αντιπρόεδρο της ΕΣΕΕ, Νίκο Τζίκα, είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι και μειώσεις συντάξεων κατά 35% θα γίνουν, αλλά και θα επιβληθεί τελικά εισφορά επί του τζίρου –ο ίδιος εκτιμά ότι θα είναι στο 2 τοις χιλίοις, όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο. Όσο για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, τόσο ο κ. Τζίκας όσο και ο πρόεδρος του ΕΣΛ, Γιώργος Τσιαπλές εκτιμούν ότι δεν θα επιχειρηθεί να ισχύσει από το φετινό καλοκαίρι, προκειμένου να μην δημιουργηθούν περαιτέρω αντιδράσεις.
Τα δεδομένα στην αγορά της Λάρισας, αλλά και όλης της χώρας αλλάζουν δραματικά, καθώς παρά την ενεργοποίηση της απόφασης της γενικής συνέλευσης του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας να παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα κατά τα οκτώ Σάββατα του καλοκαιριού –υπενθυμίζεται ότι η απόφαση και πρόταση της διοίκησης είναι προαιρετική- ήδη έχουν σημειωθεί διαφοροποιήσεις –και δεν είναι η πρώτη χρονιά. Ο Σύλλογος Εμπόρων Ιστορικού Κέντρου Λάρισας, με ανακοίνωσή του, καλεί τα μέλη του να λειτουργήσουν και τα Σάββατα, με εξαίρεση δύο ημερομηνίες (στις 17 και στις 24 Αυγούστου). Υπενθυμίζεται ότι η «συμβιβαστική» πρόταση της ΕΣΕΕ αφορά στη λειτουργία επτά Κυριακών το έτος –και όχι 52 για τα μικρά καταστήματα, όπως είναι η πρόταση της κυβέρνησης, ενώ σε πρόσφατες επισημάνσεις της η διοίκηση της Συνομοσπονδίας υπενθυμίζει τη δυνατότητα που υπάρχει ήδη με σχετικές νομικές διατάξεις για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας και τις Κυριακές σε τουριστικές-παραθεριστικές περιοχές, με απόφαση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ
Τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας (ΟΕΣΘ) και αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ, Νίκος Τζίκας όσο και ο πρόεδρος του ΕΣΛ, Γιώργος Τσιαπλές είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στο ενδεχόμενο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές –και οι δύο εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να επιχειρηθεί από την κυβέρνηση να «περάσει» για το φετινό καλοκαίρι το επίμαχο νομοσχέδιο, προκειμένου να μην υπάρξουν και άλλες αντιδράσεις και αναταραχές. Και οι δύο επισημαίνουν ότι θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να διαφυλαχθεί η κυριακάτικη αργία. «Θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Και εμείς και η κοινωνία θα αντιδράσουμε, ώστε στην πράξη να καταστεί ανενεργή η ρύθμιση, ακόμη και να ψηφιστεί», σημείωσε ο κ.Τζίκας. Σε ερώτηση της «Ε» εάν υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δούμε στη Λάρισα εμπορικά καταστήματα ανοιχτά Σάββατο και Κυριακή, φέτος, εν μέσω και των θερινών εκπτώσεων που επισήμως αρχίζουν στις 15 Ιουλίου, ο κ.Τζίκας είπε «ούτε μία στο εκατομμύριο».
ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ
Ο αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ εκτίμησε ότι είναι αναπόφευκτη και η μείωση των συντάξεων στον ΟΑΕΕ –αυτό αφορά κυρίως στους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ, το οποίο εμφανίζει να έχει τα μεγαλύτερα ελλείμματα- αλλά και η επιβολή (ενεργοποίηση μνημονιακής υποχρέωσης) εισφοράς της τάξης του 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων για να καλυφθούν τα ελλείμματα. Ο κ.Τζίκας ανέφερε στην «Ε» ότι η μείωση των συντάξεων θα είναι της τάξης περίπου του 35%.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση αναζητούσε δημοσιονομικό ισοδύναμο της τάξης των περίπου 600 εκατ. ευρώ, για να αποφευχθεί η επιβολή της επίμαχης εισφοράς στη διετία 2013 – 2014, μετά από σχετική υπόδειξη και της τρόικας. Ωστόσο, οι δυνατότητες για προσπόριση εσόδων από κάπου αλλού είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Το έλλειμμα στον ΟΑΕΕ εντείνεται εξαιτίας τόσο της κατακόρυφης αύξησης των «λουκέτων» όσο και εξαιτίας της «αδρανοποίησης», ουσιαστικά, πάρα πολλών επαγγελματοβιοτεχνών-εμπόρων, που αδυνατούν να καταβάλλουν εισφορές και φόρους. Με βάση τις εκτιμήσεις των κυβερνητικών στελεχών –στις οποίες βασίστηκε και η σχετική ρύθμιση του ΟΑΕΕ- το 73% των οφειλετών του ασφαλιστικού φορέα χρωστά έως 20.000 ευρώ, ποσά που θεωρείται ότι μπορούν να εισπραχθούν. Με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΕ, στο σύνολο των οφειλών των 6 δισ. ευρώ που μπορούν να ρυθμιστούν, οι «ενεργοί» ασφαλισμένοι χρωστούν το 35% έως 5.000 ευρώ, από 5.000 - 10.000 ευρώ το 18%, από 10.000 - 15.000 ευρώ το 12% και από 15.000 - 20.000 ευρώ το 8%. Το χρηματοδοτικό κενό στον Οργανισμό φτάνει στα 600 εκατ. (150 εκατ. ευρώ φέτος και 450 εκατ. το 2014).
«ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ»
«Δεν υπάρχει κάποιος που να μην έχει οφειλές και μέσα στο 2013. Κατά συνέπεια, στην πράξη, η ρύθμιση που έχει βγει είναι απλώς μια ακόμη “τρύπα στο νερό”», σημείωσε στην «Ε» ο κ.Τζίκας, επαναλαμβάνοντας την απορία του στο γιατί η κυβέρνηση δεν υιοθετεί την πρόταση που έχει κατατεθεί πλειστάκις από Συλλόγους και τη Συνομοσπονδία για «γενναία» ρύθμιση, που θα επιτρέπει στους οφειλέτες να ανταποκριθούν στο ύψος της δόσης. «Με 2 εκατομμύρια ανέργους και 200.000 επιχειρήσεις κλειστές, τι νόημα έχουν ρυθμίσεις που δεν μπορούν να πληρωθούν από όσους μένουν; Η κυβέρνηση επιβάλλει ολοένα και περισσότερους φόρους σε ανθρώπους που αποδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν άλλο πια. Κι αντί να κάνεις μια ρύθμιση με δόσεις που δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ, ώστε να μπορούν να πληρώσουν και οι 600.000-650.000 μικρομεσαίοι που έχουν απομείνει, βγάζεις ρυθμίσεις που μπορούν να εξυπηρετηθούν ελάχιστοι», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΣΛ, Γιώργος Τσιαπλές.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass