ΑΚΟΜΗ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΚΑΘΩΣ ΑΛΛΑΞΕ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Νέο «ψαλίδι» στα επιδόματα παιδιών

* Από τον Ιούλιο τελικά η καταβολή της πρώτης δόσης – Τα βήματα που πρέπει να γίνουν – Οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2013 20:56 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:06
  
Του Γιώργου Νούλη
Από μήνα σε μήνα πηγαίνει η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων καθώς η παράταση των φορολογικών δηλώσεων θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο τη χορήγησή τους στους δικαιούχους. Τα επιδόματα τέκνων, έπρεπε κανονικά να καταβάλλονται εδώ και μήνες αλλά τελικά η χορήγηση της πρώτης δόσης θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο μήνα, αφού προηγουμένως ο κάθε δικαιούχος θα έχει υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση και θα έχει υποστεί μια απίστευτη γραφειοκρατική ταλαιπωρία για να συγκεντρώσει τα δεκάδες δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά περίσταση.
 Στο μεταξύ με μια διάταξη-βόμβα που πέρασε σε πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των εισοδηματικών ορίων με αποτέλεσμα όχι μόνο να μειώνεται ο αριθμός όσων γονέων δικαιούνται επιδόματα αλλά και τα ποσά που θα λάβουν χιλιάδες άλλοι, που παραμένουν δικαιούχοι. Με τη διάταξη αυτή, έγιναν πολύ πιο αυστηρά τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση των επιδομάτων, καθώς στα προβλεπόμενα όρια οικογενειακού εισοδήματος θα συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο τα φορολογούμενα βάσει της κλίμακας του ετήσιου εισοδήματος αλλά και τα φοροαπαλλασσόμενα και τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα κάθε οικογένειας, όπως είναι δηλαδή το επίδομα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, τα εφάπαξ των ασφαλιστικών ταμείων, οι αποζημιώσεις απολύσεων, τα επιδόματα και οι συντάξεις των αναπήρων, οι τόκοι καταθέσεων κ.α.
Η επίμαχη διάταξη ορίζει πλέον ότι στο συνολικό ποσό του οικογενειακού εισοδήματος που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των νέων ειδικών επιδομάτων τριτέκνων και πολυτέκνων καθώς και των ενιαίων επιδομάτων στήριξης τέκνων περιλαμβάνονται όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή και ανεξαρτήτως τρόπου φορολόγησης. Συνεπώς όλα ανεξαιρέτως τα ποσά , τα οποία καταβλήθηκαν το 2012 στους φορολογούμενους πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά στις φορολογικές δηλώσεις και θα συνυπολογιστούν στα όρια του οικογενειακού εισοδήματος, οπότε και λιγότεροι θα λάβουν τα επιδόματα και τα ποσά θα είναι μικρότερα από αυτά που περίμεναν!
ΤΑ ΠΟΣΑ ΒΑΣΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Να θυμίσουμε πως τα ποσά που δικαιούνται να λάβουν οι οικογένειες με παιδιά, αναδρομικά από την 1η-1-2013, είναι τα εξής:
 1) Επίδομα στήριξης τέκνων από 13,33 έως 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, με βάση αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.
 Α) 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί δικαιούνται οι οικογένειες:
- με 1 παιδί και ετήσια εισοδήματα μέχρι 9.000 ευρώ.
- με 2 παιδιά και ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
- με 3 παιδιά και ετήσια εισοδήματα μέχρι 11.000 ευρώ.
- με 4 παιδιά και ετήσια εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ.
- με 5 παιδιά και ετήσια εισοδήματα μέχρι 13.000 ευρώ.
- με 6 παιδιά και ετήσια εισοδήματα μέχρι 14.000 ευρώ.
Β) 26,67 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί θα λαμβάνουν οι οικογένειες:
- με 1 παιδί και εισοδήματα από 9.001 έως 18.000 ευρώ.
- με 2 παιδιά και εισοδήματα από 10.001 έως 20.000 ευρώ.
- με 3 παιδιά και εισοδήματα από 11.001 έως 22.000 ευρώ.
- με 4 παιδιά και εισοδήματα από 12.001 έως 24.000 ευρώ.
- με 5 παιδιά και εισοδήματα από 13.001 έως 26.000 ευρώ.
- με 6 παιδιά και εισοδήματα από 14.001 έως 28.000 ευρώ.
Γ) 13,33 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί θα λαμβάνουν οι οικογένειες:
- με 1 παιδί και εισοδήματα από 18.001 έως 27.000 ευρώ.
- με 2 παιδιά και εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ.
- με 3 παιδιά και εισοδήματα από 22.001 έως 33.000 ευρώ.
- με 4 παιδιά και εισοδήματα από 24.001 έως 36.000 ευρώ.
- με 5 παιδιά και εισοδήματα από 26.001 έως 39.000 ευρώ.
- με 6 παιδιά και εισοδήματα από 28.001 έως 42.000 ευρώ.
2) Ειδικό επίδομα τρίτεκνου ή πολύτεκνου, το οποίο ανέρχεται σε 41,67 ευρώ το μήνα ή σε 500 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί.
Το επίδομα αυτό θα χορηγείται σε οικογένειες:
- με 3 παιδιά και ετήσια εισοδήματα μέχρι 45.000 ευρώ.
- με 4 παιδιά και ετήσια εισοδήματα μέχρι 48.000 ευρώ.
- με 5 παιδιά και ετήσια εισοδήματα μέχρι 52.000 ευρώ.
- με 6 παιδιά και ετήσια εισοδήματα μέχρι 56.000 ευρώ κ.ο.κ.
 Να σημειώσουμε επίσης πως η πρώτη δόση ισοδυναμεί με το 50% του συνολικού ποσού επιδομάτων που δικαιούται να εισπράξει κάθε οικογένεια για όλο το 2013. Αντιπροσωπεύει δηλαδή τα επιδόματα του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Αλλά όπως προαναφέραμε θα πρέπει να συγκεντρωθούν τα δικαιολογητικά και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μετά τη φορολογική δήλωση μέσω taxis και το έντυπο Α21.
 ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ
Οι διαδικασίες που απαιτούνται να γίνουν είναι οι εξής:
* Βήμα 1ο: Υποβάλλουμε ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωση προκειμένου να εμφανιστούν τα εισοδήματα του 2012. Ακόμη λοιπόν και αν δεν έχετε υποχρέωση υποβολής δήλωσης από τη φορολογική νομοθεσία (π.χ. διότι δεν έχετε καθόλου εισόδημα) να το πράξετε για να εισπράξετε το επίδομα παιδιών.
* Βήμα 2ο: Συμπληρώνουμε -και πάλι ηλεκτρονικά- το νέο έντυπο Α21 το οποίο έχει θέση αίτησης για τη διεκδίκηση του επιδόματος τέκνων. Στο έντυπο θα πρέπει να δηλωθούν μεταξύ άλλων, τα στοιχεία όλων των μελών της οικογένειας, οι αριθμοί ταυτότητας, ΑΦΜ, αρμόδιες Δ.Ο.Υ., Α.Μ.Κ.Α., η ακριβής οικογενειακή κατάσταση, δηλαδή το εάν ο δικαιούχος είναι έγγαμος ή άγαμος ή σε διάσταση ή διαζευγμένος ή χήρος, αν έχουν υποβληθεί τα 10 προηγούμενα χρόνια δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ο αριθμός πρωτοκόλλου κάθε δικαιολογητικού, η ημερομηνία έκδοσης του και δεκάδες άλλα ενημερωτικά στοιχεία.
* Βήμα 3ο: Καταθέτουμε στον αντιπρόσωπο του ΟΓΑ (ή στον δήμο και μέσα σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν από τον ΟΓΑ) τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
1. Πιστοποιητικό/ά οικογενειακής κατάστασης από τον δήμο στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη της οικογένειας με κανονική εγγραφή.
2. Πιστοποιητικό σπουδών για τέκνα τα οποία μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους φοιτούν στη μέση εκπαίδευση, σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Εάν πρόκειται για εκπαιδευτικό ίδρυμα χώρας του εξωτερικού, εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πιστοποιητικό σπουδών πρέπει να είναι θεωρημένο από το Ελληνικό Προξενείο.
3. Ιατρική γνωμάτευση του ΚΕ.Π.Α. ή απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής του Ι.Κ.Α. για εξαρτώμενο τέκνο που έχει συμπληρώσει το 18ο, αλλά όχι το 24ο έτος της ηλικίας του, δεν είναι σπουδαστής ή φοιτητής και έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Τα εν λόγω δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι σε ισχύ τη χρονική στιγμή που υποβάλλεται το έντυπο Α21.
4. Εάν συντρέχει περίπτωση από τις αναφερόμενες στην παρ. 3 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης, υποβάλλεται αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου του δικαιούχου ή απόφαση δικαστηρίου περί αφάνειας ή δικαστικής συμπαράστασης του δικαιούχου ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση περί καταδίκης του ή δικαστική απόφαση ανάθεσης επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο ή οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να φαίνεται ποιος έχει αναλάβει την ευθύνη διατροφής των τέκνων.
5. Έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής, για πολίτη κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
6. Ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς για ομογενή αλλοδαπό.
7. Άδεια διαμονής για πολίτη χώρας που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και πολίτη της Ελβετίας, καθώς και για πολίτη άλλου κράτους (εκτός των ανωτέρω και της Ε.Ε.) που διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και είναι γονέας τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.
8. Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Αλλοδαπού πολιτικού φυγάδα και άδεια παραμονής αλλοδαπού, για αλλοδαπό πρόσφυγα στον οποίο έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα και έχει χορηγηθεί άσυλο.
9. Ειδικό δελτίο υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωριστεί ως πρόσφυγας, για αλλοδαπό στον οποίο δεν έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα και έχει χορηγηθεί άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.
* Βήμα 4ο: Τα χρήματα κατατίθενται στον τραπεζικό λογαριασμό του γονέα σε τρεις δόσεις. Μέσα στον Ιούλιο θα πληρωθεί το 50% του ποσού (δηλαδή το επίδομα για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2013, ενώ οι υπόλοιπες δύο δόσεις θα καταβληθούν ανά τρίμηνο αντίστοιχα.
Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ
Για τη συμπλήρωση του εντύπου Α21, σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν, αυτός που δικαιούται το επίδομα πρέπει να γνωρίζει:
- Τον αριθμό οικογενειακής μερίδας από το δημοτολόγιο του Δήμου στην Ελλάδα όπου είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη με κανονική εγγραφή (όχι ενδεικτική). Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αναζητείται υποχρεωτικά αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία.
- Τον αριθμό ΙΒΑΝ του λογαριασμού του σε Τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., όπου θα πιστώνεται το ποσό των επιδομάτων.
- Τους ΑΜΚΑ όλων των μελών της οικογένειας. Ειδικότερα ο ΑΜΚΑ του αιτούντα/δικαιούχου είναι υποχρεωτικός, προκειμένου να δικαιωθεί και να εισπράξει τα επιδόματα.
- Tην ονομασία του Δήμου, της Δημοτικής Ενότητας και της Δημοτικής/Τοπικής Κοινότητας, όπου κατοικεί (σύμφωνα με τον ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης»).
- Τα πεδία «Χώρα Γέννησης», «Χώρα Διαμονής» και «Χώρα Υπηκοότητας» συμπληρώνονται, επιλέγοντας από τη λίστα το ακριβές όνομα της χώρας
- Τα πεδία που αφορούν στα στοιχεία του δημοτολογίου («Νομός» δημότη, «Δήμος» δημότη και «Αριθμ.οικογ.μερίδας») συμπληρώνονται μόνο για τα μέλη της οικογένειας που είναι εγγεγραμμένα σε δημοτολόγιο Δήμου στην Ελλάδα.
- Το πεδίο «Σπουδαστής/Φοιτητής» συμπληρώνεται για τέκνο άνω των 18 και κάτω των 19 ή 24 ετών, ανάλογα με την περίπτωση.
- Το πεδίο «Ποσοστό αναπηρίας» δε συμπληρώνεται, εάν το τέκνο δεν είναι ανάπηρο
- Τα πεδία «Κύρια ευθύνη διατροφής» και «Αποκλειστική ευθύνη διατροφής» συμπληρώνονται όταν ο αιτών είναι διαζευγμένος ή σε διάσταση ή όταν το τέκνο είναι από προηγούμενο γάμο ή αναγνωρισθέν.
- Η ερώτηση 4. «Διαμένετε μόνιμα και συνεχώς την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα;», απαντάται υποχρεωτικά από όλους τους αιτούντες.
- Ο αριθμός IBAN λογαριασμού Τραπέζης συμπληρώνεται υποχρεωτικά από όλους τους αιτούντες.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
Ο αιτών επιλέγει υποχρεωτικά τα δικαιολογητικά, από τα οποία αποδεικνύονται όσα έχει δηλώσει προηγουμένως στην αίτηση και τα οποία πρέπει να είναι διαθέσιμα όταν του ζητηθούν. Ειδικότερα:
α) Η μόνιμη και συνεχής διαμονή του αιτούντα/δικαιούχου στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία (2003-2012) αποδεικνύεται κατά βάση από την αδιάλειπτη υποβολή του εντύπου Ε1 δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα τελευταία 10 έτη και επαληθεύεται αυτόματα από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Εάν για κάποια έτη δεν βρεθεί έντυπο Ε1, θα καλείται ο αιτών να συμπληρώσει ένα ή περισσότερα από τα δικαιολογητικά Α.2 – Α.10, για την απόδειξη της διαμονής του στην Ελλάδα κατά τα έτη αυτά. Το δικαιολογητικό Α.11 («Άλλο δικαιολογητικό…») συμπληρώνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις (όταν ο αιτών δεν διαθέτει κανένα από τα δικαιολογητικά Α2 έως Α10).
β) Τα δικαιολογητικά Β.1 και Β.2 του πίνακα Β αφορούν οικογένειες ομογενών και αλλοδαπών και συνεπώς δεν απαιτείται η συμπλήρωσή τους από αιτούντες που είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγιο στην Ελλάδα, καθώς για αυτούς η αναζήτηση του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης διενεργείται υποχρεωτικά αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία.
γ) Τα υπόλοιπα δικαιολογητικά του πίνακα Β καθώς και τα δικαιολογητικά του πίνακα Γ συμπληρώνονται κατά περίπτωση.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass