ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΡΟΩΝ-ΕΚΡΟΩΝ ΣΕ ΌΛΗ ΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΦΘΟΥΝ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ

ΠΟΠΕΚ: Προτείνει μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2012 3:24 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:32
 Της Μαρίας Μίχου
michou@eleftheria.gr
Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης στα 360 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, που είναι το κατώτατο επιτρεπτό όριο από την ΕΕ, αντί για την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης που προβλέπεται στο Μνημόνιο προτείνει η ΠΟΠΕΚ. Από τη Λάρισα όπου και βρέθηκε χθες, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χάρης Μαυράκης είπε πως χρειάζεται πολιτική βούληση για την εξυγίανση της εγχώριας αγοράς καυσίμων, με την εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης των εισροών και εκροών σε όλα τα στάδια της διακίνησης. Στο μεταξύ, μηδενικά εμφανίζονται τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης, με το «Ήφαιστος» να καταγράφει πάρα πολλές κινήσεις μέσα στις τριάντα μέρες του Απριλίου, που ήταν και το τέλος της περιόδου διάθεσης του καυσίμου.
Σύμφωνα με τον κ.Μαυράκη, μια μείωση του ΕΦΚ που μπαίνει στο πετρέλαιο κίνησης, στα επίπεδα των 360 ευρώ ανά χιλιόλιτρο θα επιφέρει μειώσεις της τάξης των 13 λεπτών περίπου στο λίτρο, ενώ εάν υπολογιστεί και η επιστροφή ΦΠΑ που λαμβάνουν οι επαγγελματίες για τη χρήση του πετρελαίου κίνησης, είναι δυνατό να επιτευχθούν επίπεδα τιμών στο ύψος των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης -«άρα θα εξαλειφθεί το μεγαλύτερο μέρος του κινήτρου, που είναι η διαφορά τιμής, για λαθρεμπορική πρακτική», σημείωσε στην «Ε» ο κ.Μαυράκης.
«ΑΛΛΟΘΙ»
Η πρόταση αυτή της ΠΟΠΕΚ έρχεται ως ισοδύναμη «απάντηση» στην κυβερνητική πρόθεση (και μνημονιακή δέσμευση) για σταδιακή εξίσωση των ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Υπενθυμίζεται ότι από την καινούρια σαιζόν, ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης θα αναρριχηθεί στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, με αποτέλεσμα μια σημαντική επιβάρυνση των νοικοκυριών. «Με τις σημερινές τιμές, κι αν δεν αλλάξει κάτι σε διεθνές επίπεδο, η εκτίμησή μας είναι πως η πρόσθετη επιβάρυνση θα είναι 35 λεπτά στο λίτρο, περίπου, για το πετρέλαιο θέρμανσης. Υπολογίζουμε ότι η τελική τιμή θα είναι γύρω στα 1,5 ευρώ το λίτρο. Αντί να συμβεί αυτό, εμείς προτείνουμε να μειωθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, ώστε να μην χρειαστεί να γίνει η εξίσωση των δύο φόρων. Αυτό που λέμε είναι να μη χρησιμοποιείται η λαθρεμπορία σαν “άλλοθι” για την εξίσωση προς τα πάνω των δύο φόρων», υποστήριξε ο κ.Μαυράκης.
ΈΛΕΓΧΟΣ
Σχολιάζοντας τα φαινόμενα λαθρεμπορίας, καθώς και το πρόσφατο περιστατικό στη Λάρισα, με τα καύσιμα του στρατού, ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ σημείωσε ότι μόνον με πολιτική βούληση θα εξυγιανθεί η αγορά. «Εναντιωθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο σύστημα “Ήφαιστος”, διότι είναι ένα σύστημα που νομιμοποιεί τη λαθρεμπορία. Αυτό που λέμε και θα εξακολουθήσουμε να πιέζουμε για να εφαρμοστεί, είναι ότι πρέπει να εγκατασταθούν ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης των εισροών και εκροών, αλλά σε όλα τα στάδια της εμπορίας. Από το 2002 έχουν βγει νόμοι για αυτά τα συστήματα, αλλά μέχρι σήμερα το μόνον που έχει ανακοινωθεί είναι η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων στα πρατήρια -και πληροφορούμαστε ότι τελικά, ούτε αυτό θα γίνει. Χρειάζεται πολιτική βούληση για την εξυγίανση της αγοράς και, δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι αυτή δεν υπάρχει», είπε ο κ.Μαυράκης -και παρέπεμψε στις καταγγελίες του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής, Γιώργου Σούρλα, για τα καύσιμα του στρατού.
ΩΡΑΡΙΟ
Στο μεταξύ, τα μέλη της ΠΟΠΕΚ μετέβησαν και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, πριν την εκδήλωση, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα του ωραρίου. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαϊου, δεν δημοσιεύονται πίνακες με τις υποχρεωτικές διανυκτερεύσεις πρατηρίων στη Λάρισα, καθώς, όπως ισχυρίζονται οι βενζινοπώλες, πρώτον κανείς δεν θέλει να διανυκτερεύει πια, λόγω της κατακόρυφης αύξησης της εγκληματικότητας, και δεύτερον, το ωράριο έχει απελευθερωθεί. Σύμφωνα με τον κ.Μαυράκη, σε σχέση με πέρυσι, οι επιθέσεις και οι απόπειρες ληστειών στα βενζινάδικα έχουν τετραπλασιαστεί -«πλέον, δεν είναι είδηση η επίθεση σε βενζινάδικο, είναι καθημερινό φαινόμενο», είπε. Ο ίδιος σημείωσε ότι σε κάθε νομό υπάρχουν «συστάδες» πρατηρίων, όπως στις εισόδους κάθε πόλης ή σε σημεία μεγάλης οικονομικής δραστηριότητας, που λειτουργούν πάρα πολλές ώρες, σε αρκετές περιπτώσεις και όλο το 24ωρο.
ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ
Στο μεταξύ, «ράλι» σημειώθηκε στο σύστημα «Ήφαιστος» τις τελευταίες ημέρες διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, γεγονός που έχει κινητοποιήσει το ΣΔΟΕ, που ετοιμάζεται να κάνει ελέγχους -σύμφωνα με πληροφορίες- ακόμη και σε σπίτια ιδιωτών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι αγοραπωλησίες είναι κανονικές ή «εικονικές». Να σημειωθεί ότι καθ’ όλο το διάστημα των χειμερινών μηνών, οι βενζινοπώλες και οι εκπρόσωποί τους υποστήριζαν ότι η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης είχε υποχωρήσει κατά 40% -άρα, λογικά, θα έπρεπε να έχουν μείνει αποθέματα στις αποθήκες των πωλητών-διακινητών. Ωστόσο, τις τελευταίες τριάντα μέρες του Απριλίου, τα αποθέματα αυτά εμφανίστηκαν να πωλούνται μαζικά, μέσα από τις καταχωρήσεις στο «Ήφαιστος», γεγονός το οποίο και κινητοποίησε τις ελεγκτικές αρχές. Απαντώντας στο σχετικό ερώτημα της «Ε» για το πώς είναι δυνατόν η κατανάλωση να υποχώρησε κατά 40%, αλλά να μην υπάρχουν αποθέματα, τόσο ο κ.Μαυράκης, όσο και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας και πρόεδρος των πρατηριούχων Αττικής, Γιώργος Ασμάτογλου υποστήριξαν πως τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι επαγγελματίες φοβήθηκαν τις τιμές που θα έχουν να αντιμετωπίσουν από το φθινόπωρο και έτρεξαν να κάνουν αποθέματα με όποιον τρόπο και όπου μπορούσαν. «Εάν το ΣΔΟΕ κάνει πραγματικά τη δουλειά του, θα “κλάψουν μανούλες”», σημείωσαν χαρακτηριστικά τα μέλη της ΠΟΠΕΚ.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass