ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ

Έως 14/6 η προθεσμία για τα ανενεργά «μπλοκάκια»

* Δόθηκε και νέα, ολιγοήμερη αυτή τη φορά, παράταση στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2012 4:01 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:32
Του Γιώργου Νούλη
   Προθεσμία έως τις 14 Ιουνίου για να κλείσουν τα βιβλία τους και να γλιτώσουν το φετινό τέλος επιτηδεύματος των 400 ευρώ, έχουν Λαρισαίοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που διατηρούν ανενεργά δελτία παροχής υπηρεσιών, τα γνωστά «μπλοκάκια». Αν δεν το κάνουν θα υποχρεωθούν να πληρώσουν το τέλος μαζί με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος και την έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2011.
Βέβαια η διακοπή εργασιών θα γίνεται με την επιβολή προστίμου ενώ η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία οι λογιστές έχουν επωμιστεί λόγω φορολογικών δηλώσεων, μεγάλο φόρτο δουλειάς. Σε κάθε περίπτωση να επισημάνουμε πως η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει αρχίσει να ταχυδρομεί επιστολές στους συγκεκριμένους φορολογούμενους, μέσω των οποίων τους ενημερώνει για τη δυνατότητα εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών. Για να μην πληρωθεί το φετινό τέλος θα έπρεπε να είχαν κάνει διακοπή εργασιών από τα τέλη του 2010. 
  Όπως αναφέρεται στην επιστολή « σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί εκπρόθεσμη διακοπή, θεωρείται ότι η δραστηριότητα ασκήθηκε κατά τη χρήση 2011 και θα επιβληθεί για το οικονομικό έτος 2012 τέλος επιτηδεύματος ακόμα και αν δεν έχει δηλωθεί εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα ή ατομική επιχείρηση». Για τη διαδικασία αυτή η Γ.Γ.Π.Σ. εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής: «Σε εφαρμογή της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1167/2.8.2011, έχει αποσταλεί Ειδοποίηση στους ενεργούς επιτηδευματίες φυσικά ή μη φυσικά πρόσωπα, που δεν έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών στο Μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., ενώ δεν ασκούν πλέον την δραστηριότητα του ελευθερίου επαγγέλματος ή της εμπορικής επιχείρησης, ότι δύνανται μέχρι 14.6.2012 να πραγματοποιήσουν εκπρόθεσμη διακοπή με την πραγματική ημερομηνία διακοπής τους. Διευκρινιστικά αναφέρουμε ότι σε περίπτωση που η δραστηριότητα ασκείται κανονικά, ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται να προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια. Όσον αφορά στους αποβιώσαντες αναφέρουμε ότι η Γενική Γραμματεία έστειλε την Ειδοποίηση σ΄ αυτούς για τους οποίους δεν έχει γίνει ενημέρωση του συστήματος για το θάνατό τους. Σε περίπτωση θανάτου οι κληρονόμοι οφείλουν να ενημερώσουν το Μητρώο TAXIS της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. χωρίς να δεσμεύονται από την ανωτέρω ημερομηνία, εφόσον δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης Ε1».
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες θα επιβεβαιώνεται ότι οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν έχουν εκδώσει το 2011 κανένα φορολογικό στοιχείο εσόδου, το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής εργασιών θα περιορίζεται στα 40 ευρώ. Αυτό όμως ισχύει για όσους έχουν «καθαρούς λογαριασμούς» με την Εφορία. Αν όμως έχουν εκκρεμότητες με παραβάσεις, απλήρωτους φόρους και πρόστιμα από παλαιότερες χρήσεις, μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων. Κι αυτό διότι κατά τη διακοπή δραστηριοτήτων γίνεται έλεγχος ανά φορολογικό αντικείμενο (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, υποχρεώσεις Κ.Β.Σ. κ.λπ.) και εφόσον εντοπίζονται απλήρωτες οφειλές, μπαίνουν μπροστά οι διαδικασίες για την επιβολή πρόσθετων φόρων και για την είσπραξη των οφειλομένων.
Να θυμίσουμε πως το τέλος επιτηδεύματος έχει καθοριστεί:
• 400 ευρώ για όσους έχουν έδρα σε τουριστικές περιοχές και πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
• 500 ευρώ για όσους έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και
• 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα, εφόσον διατηρούν υποκαταστήματα. Από το τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε χρόνια από την πρώτη έναρξη εργασιών καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία χρόνια από το έτος της συνταξιοδότησής του (έως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο). Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση , το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.
ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Νέα παράταση ολίγων ημερών στην προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια των τελευταίων ημερών. Ειδικότερα, δόθηκε παράταση έως τις 11/6 για την προθεσμία η οποία έληξε κανονικά σήμερα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: "Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Ζανιά, παρατείνεται έως τις 11 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η παράταση αφορά σε οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2012. Επισημαίνεται, ότι με αυτήν την παράταση δίνεται μια ακόμα δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών".
Μπαίνοντας στη ρύθμιση, η οποία αφορά ληξιπρόθεσμα χρέη - έως 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και έως 75.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα, παγώνουν τις διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων και μπορούν να εξοφλήσουν σε 24 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης 100 ευρώ. Σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας, μάλιστα, οι δόσεις μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 60.  
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass