ΒΟΛΕΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

«Εφιάλτης η επιστροφή στην κατοχική δραχμή»

* Έκκληση κ. Πικραμμένου στους επιχειρηματίες να στηρίξουν την ανόρθωση της οικονομίας διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2012 4:10 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:32
«Με την ψήφο τους στις 6 Μαΐου οι πολίτες πράγματι απονομιμοποίησαν το δεύτερο μνημόνιο. Εντολή τους όμως είναι η προσπάθεια αλλαγής του σε συνεννόηση με τους εταίρους μας και όχι η άνευ όρων καταγγελία του». Αυτό επεσήμανε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, μιλώντας στην συνεδρίαση της Γ.Σ. του Συνδέσμου όπου τόνισε ότι στις 6 Μαΐου ο λαός ψήφισε κατά της λιτότητας, αλλά όχι και κατά της Ευρώπης. «Το δίλημμα μέσα ή έξω απ΄ την Ευρώπη έχει ξεπεραστεί», πρόσθεσε. «Η εθνική απομόνωση και η επιστροφή στην κατοχική δραχμή είναι το εφιαλτικό όνειρο κάποιων ιδεοληπτικών -ίσως και η ανομολόγητη επιδίωξη μεμονωμένων συμφερόντων- που βρίσκονται έξω απ' αυτήν την αίθουσα. Δεν βρίσκουν θέση, όμως, σε κανένα πολιτικό λόγο ή πρόγραμμα με σοβαρή απήχηση». Ο κ. Δασκαλόπουλος εκτίμησε ότι η επανατοποθέτηση του ελληνικού προβλήματος στην Ευρώπη μπορεί να επιτευχθεί, αρκεί να καταθέσουμε στους εταίρους μας δικούς μας ρεαλιστικούς στόχους για την προσαρμογή του μνημονίου και όχι να βάζουμε τυφλά στοιχήματα. «Μπορούμε να πείσουμε, δεν μπορούμε να εκβιάσουμε», είπε χαρακτηριστικά. «Αν θέλουμε να είμαστε συνιδιοκτήτες και όχι ενοικιαστές στην ευρωζώνη, πρέπει να πάψουμε να φερόμαστε σαν απροσάρμοστοι συγκάτοικοι».
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ άσκησε σκληρή κριτική στο πολιτικό σύστημα και στον επειχειρηματικό κόσμο. Στις ευθύνες των επιχειρηματιών περιέλαβε πως «κάποιοι από εμάς είχαν βολευτεί στο κράτος της εύνοιας, της πελατείας και της συναλλαγής, είχαν γίνει μέρος της κρατικοδίαιτης οικονομίας και μας στιγμάτισαν όλους». «Ανεχθήκαμε, πρόσθεσε, στην εξουσία πρόσωπα που ποτέ δεν θα προσλαμβάναμε στις επιχειρήσεις μας. Η χρεοκοπία,- είπε - οφείλεται στην κακή πολιτική διαχείριση του δημόσιου τομέα. Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά το πολιτικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό» και κατηγόρησε τα κόμματα ότι υποτάχθηκαν στους πελάτες τους και έχασαν την κοινωνία. «Στην πράξη, υπογράμμισε, όλοι αποδείχθηκαν αντιμνημονιακοί -ακόμα και τα κόμματα που υπέγραψαν τα δύο μνημόνια. Σε ποιό κόμμα αλήθεια ανήκαν οι εργατοπατέρες που οργάνωναν καταλήψεις και απεργίες ενάντια σε κάθε μέτρο που έθιγε τις συντεχνίες του δημοσίου, σε κάθε απόπειρα να περιοριστεί το ανοικονόμητο κράτος; Σε ποιό κόμμα ανήκαν οι πρόεδροι των κλάδων που αντιστάθηκαν μέχρις εσχάτων στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων τους; Ή, μήπως, ήταν ακομμάτιστοι τεχνοκράτες οι υπουργοί και οι βουλευτές που υπονόμευαν τις διαρθρωτικές αλλαγές, είτε κωλυσιεργώντας είτε ψηφίζοντας νόμους που δεν εφαρμόζονταν;» Ο κ. Δασκαλόπουλος προειδοποίησε ότι υπάρχει και σήμερα ο κίνδυνος να επιχειρηθεί παλινόρθωση του κομματικού κράτους και του πελατειακού μοντέλου ανάπτυξης, με άλλοθι την αποτυχία του μνημονίου. 
Ο κ. ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ
Την ανάγκη να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, σηματοδοτώντας, με τον τρόπο αυτό, την αναγκαία ανάπτυξη για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος στον χαιρετισμό του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση επίσης στους επιχειρηματίες να στηρίξουν την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, διατηρώντας τις επενδύσεις τους στην χώρα: «Ανάπτυξη σήμερα σημαίνει, πολύ απλά, αλλαγή του μοντέλου της οικονομίας που παράγει το ΑΕΠ της χώρας. Σημαίνει σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές, αλλαγές στις πολιτικές για τις ιδιωτικές επενδύσεις, αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, δραστική απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στροφή σε κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας με προστιθέμενη αξία για τη χώρα και το εθνικό εισόδημα, όπως π.χ. οι εξαγωγές και η καινοτομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε, ότι το νόημα της ανάπτυξης σήμερα «δεν μπορεί να σημαίνει εκ νέου αύξηση του ΑΕΠ μέσω της κατανάλωσης και της διόγκωσης των εσωστρεφών κλάδων της οικονομίας».
Ο κ. Πικραμμένος κάλεσε την Ευρωζώνη να δείξει αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και συνέπεια στο ευρωπαϊκό όραμα κάνοντας τα θαρραλέα βήματα, όπως είπε, προς την πραγματική οικονομική ενοποίηση, θέτοντας σε πρώτο πλάνο, μαζί με τη δημοσιονομική σταθερότητα, και την ανάπτυξη.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε επίσης από τον επιχειρηματικό κόσμο να καταβάλει «προσπάθεια και μόχθο που ξεπερνά τα όρια του συνηθισμένου. Όλοι καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στις οικογένειές μας, στους ανθρώπους μας, απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και την πατρίδα μας. Θέλω να σας απευθύνω μια διπλή έκκληση: Ως επιχειρηματίες, προστατεύστε τις θέσεις εργασίας, αποτελέστε το ανάχωμα στην επέκταση της ανεργίας. Και ως διακεκριμένοι συντελεστές του οικονομικού βίου της χώρας, λειτουργήστε ως δύναμη σταθερότητας και ευθύνης. Κρατήστε τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις σας στη χώρα, δείξτε εμπιστοσύνη στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Όλοι θα βγούμε έτσι μακροπρόθεσμα κερδισμένοι».
Ο κ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, η ευρωζώνη θα αναγνωρίσει το βάθος της ύφεσης και θα συζητήσει ενδεχόμενες προσαρμογές του προγράμματος, αρκεί να βεβαιωθεί για τη δική μας δέσμευση για συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει να σταματήσουν οι πληρωμές από τον αναπτυξιακό νόμο, με αφορμή τα κρούσματα διαφθοράς που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα, έως ότου ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα ειδικά στο σημερινό περιβάλλον ύφεσης.
 
 
 
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass