Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ, ΛΕΕΙ Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Ως τις 15 Σεπτεμβρίου η νέα εκταμίευση

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2011 3:34 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:15
«Η Ελλάδα είναι πρόσχημα για μία επίθεση κατά του ευρώ» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου χθες, μία ημέρα μετά την σύνοδο του Eurogroup και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει οριστική λύση, που θα διασφαλίζει τη μακρόχρονη βιωσιμότητα, τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του δημόσιου χρέους, πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου και την 6η δόση.
«Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα, είναι ένα πρόσχημα για μία επίθεση κατά του ευρώ» υπογράμμισε ο υπουργός. Ό,τι και αν κάνει η χώρα, οι αγορές δεν θα είναι ποτέ ικανοποιημένες, είπε.
Η λέξη «επιλεκτική χρεοκοπία», είπε ακόμη ο υπουργός, τρομάζει χωρίς λόγο. Επισήμανε ότι δεν είναι πραγματική χρεοκοπία αλλά αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα. «Εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο να εφαρμόσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας. Όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση και διέξοδος», σημείωσε.
Σχετικά δε με τον όρο «εμπράγματες εγγυήσεις» που περιέχεται στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, ο κ.Βενιζέλος επισήμανε ότι δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά την επίθεση στο ευρώ. «Όμως», είπε, «καλό είναι να υπάρχει στο τραπέζι. Εάν αντιμετωπίσουμε θέματα εγγυητικών μηχανισμών, πρέπει να το κάνουμε. Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρέους και επαναγορά ομολόγων, εάν τεθούν τέτοια θέματα». Σε κάθε περίπτωση το όλο ζήτημα των εγγυήσεων συνδέεται με τον ρόλο του νέου μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί ένα «κρυστάλλινο και ισχυρό μήνυμα» και απόλυτη κάλυψη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, είτε από την ΕΚΤ, είτε από τα κράτη- μέλη και άλλους θεσμούς, όπως το EFSF. «Η θέση μου στο Eurogroup», είπε, «ήταν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά θέλουμε όλα αυτά να κινηθούν τώρα, τις επόμενες εβδομάδες, πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου και την 6η δόση».
Σχετικά με το ζήτημα της συναίνεσης, ο κ.Βενιζέλος επισήμανε ότι «η πρόσκληση στην αντιπολίτευση για από κοινού διαπραγμάτευση είναι πάντα ανοικτή». Ειδικά για το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, ο υπουργός τόνισε ότι με τη φράση «πλήρης θεσμική κάλυψη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας» εννοεί ότι «υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, κάλυψης αναγκών των τραπεζών (διότι, είναι κλειστή η διατραπεζική αγορά και όχι μόνο για τις ελληνικές τράπεζες), άρα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα λειτουργούν αντιρροπιστικά». Σε όλες τις χώρες, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, υπάρχουν μηχανισμοί υποστήριξης και κάλυψης των προβλημάτων, όπου χρειαστεί μετά τα stress tests. Πρόσθεσε με έμφαση ότι «τα stress tests θα λειτουργήσουν ευεργετικά και σταθεροποιητικά».
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Υπογράμμισε όμως ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν πρέπει και δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας. «Προφανώς δεν πρέπει να υπάρξει και δεν θα υπάρξει (πρόβλημα ρευστότητας). Αυτό είναι θεμελιώδες. Αυτό ήταν βασική παράμετρος της συζήτησής μας και όλων των αποφάσεων που έχουμε πάρει», απάντησε ο κ.Βενιζέλος σε σχετική ερώτηση.
Σχετικά με την άποψη που εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Η Ελλάδα ό,τι λέει το εννοεί. Εάν δεν το εννοεί, δεν θα είναι αξιόπιστη. Έως τα μέσα του 2014 θα συνεισφέρουμε (στο μηχανισμό στήριξης) με 30 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Αυτό θα το πετύχουμε. Η δέσμευση είναι σε κάθε ορόσημο να έχουμε λίγο καλύτερο αποτέλεσμα. Έχουμε εναλλακτικές λύσεις, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και με την τεχνική βοήθεια από τους εταίρους».
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα αποστείλει σύντομα επιστολή στους εταίρους με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και θα απευθύνει πρόσκληση να λάβουν μέρος με απολύτως διαφανείς όρους και διαδικασίες. Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν αλλάζει σε τίποτα ο αριθμητικός στόχος των αποκρατικοποιήσεων. Ήδη, έχουν εισπραχθεί τα έσοδα από τον ΟΤΕ και στόχος τίθεται να προστεθούν 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ειδικά για τα ακίνητα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα της χρηματοοικονομικής αξιοποίησης. Όλα, θα γίνουν σε συνεργασία με την τρόικα και τους δύο παρατηρητές στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και με τρόπο που θα είναι αποδεκτός από τις αγορές.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ
Για την απόκλιση στον προϋπολογισμό και ειδικά την υστέρηση στα έσοδα, ο υπουργός επισήμανε, τέλος, ότι «είναι υπαρξιακού χαρακτήρα θέμα να πετύχουμε τους στόχους για τα έσοδα. Πρώτος στόχος είναι η εφαρμογή του προϋπολογισμού με τα διορθωτικά μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα, γιατί αλλιώς το βάρος θα είναι πολύ μεγαλύτερο για τους πολίτες».
Κατέστησε σαφές ότι «δεν θα υπάρξει νέα περαίωση, αλλά μηχανισμοί γρήγορου και αυτοματοποιημένου ελέγχου, χωρίς τη συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το «φορολογικό πιστοποιητικό» θα επεκταθεί και σε παρελθούσες ανέλεγκτες χρήσεις, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για τη διαμόρφωση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass