ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ Η ΝΕΑ ΛΥΠΗΤΕΡΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τον Αύγουστο και τα «ραβασάκια» της περαίωσης

* Μέχρι μεθαύριο την Παρασκευή τα σημειώματα αυτοελέγχου - Πως πληρώνεται ο ΦΠΑ σε δόσεις

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2011 3:27 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:20
Από το δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου, αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Εφοριακών της Λάρισας, η αποστολή των σημειωμάτων περαίωσης στους ελεύθερους επαγγελματίες, η οποία θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της νέας διαδικασίας τακτοποίησης των φορολογικών τους υποθέσεων.    
Μέσα σε πέντε ημέρες αφότου τα λάβουν θα πρέπει να προσέλθουν στις Εφορίες για να κλείσουν οριστικά τις εκκρεμείς υποθέσεις της περιόδου 2000 – 2009, πληρώνοντας πρόσθετους φόρους που θα κυμαίνονται κατ’ ελάχιστον από 300 έως 1.000 ευρώ για κάθε χρήση. Αν δε το κάνουν και αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δεχτούν εξονυχιστικούς ελέγχους με διαδικασίες εξπρές...
Στη νέα περαίωση, η οποία ουσιαστικά αναβιώνει τη προηγούμενη ρύθμιση Παπακωνσταντίνου, θα μπορούν να ενταχθούν φορολογούμενοι οι οποίοι δεν υπήχθησαν στην πρώτη ρύθμιση που έγινε το διάστημα Νοεμβρίου 2010 – Ιανουαρίου 2011 αλλά και όσοι εξαιρέθηκαν λόγω κατοχής ακίνητης περιουσίας με συνολική αντικειμενική αξία μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ. 
Όπως προβλεπόταν στην περαίωση Παπακωνσταντίνου, όσοι εξοφλήσουν ολοσχερώς τους πρόσθετους φόρους που θα αναγράφονται στα σημειώματα θα μπορούν να κάψουν τα βιβλία τους έως και τη χρήση του 2005, ενώ όσοι δεν λάβουν ειδοποιητήρια και εκκαθαριστικά σημειώματα θα μπορούν να υποβάλουν μόνοι τους τα σημειώματα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Ουσιαστικά θα πρόκειται για μια διαδικασία δύο σχεδόν μηνών...
Με την αποδοχή του σημειώματος περαίωσης θα καταβάλλεται προκαταβολή 20% του ποσού της συνολικής οφειλής που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα και τα υπόλοιπα σε δόσεις. Το ποσό της προκαταβολής δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 500 ευρώ, εκτός και αν το ποσό της συνολικής οφειλής είναι μικρότερο από αυτό το ποσό.
Σε περίπτωση όπου ολόκληρο το ποσό καταβληθεί μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση 10%. Οι δόσεις μπορούν να φτάσουν έως και τις 24 μηνιαίες ανάλογα με το συνολικό ποσό και κλιμακώνονται ως εξής:
* Αν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής είναι μέχρι 5.000 ευρώ, σε 6. 
* Αν το ποσό είναι πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, σε 8 μηνιαίες δόσεις.
* Αν είναι πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 15.000 ευρώ, σε 12 δόσεις.
* Αν είναι πάνω από 15.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, σε 18 δόσεις και
* Αν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής είναι πάνω από 20.000 ευρώ, σε 24.
 ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ ΦΠΑ
Στο μεταξύ λήγει μεθαύριο την Παρασκευή 29 Ιουλίου και η νέα παράταση που έδωσε το Υπ. Οικονομικών για την υποβολή των ειδικών σημειωμάτων αυτοελέγχου ΦΠΑ ανεξαρτήτως ΑΦΜ,
από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Φέτος, για να θεωρηθεί έγκυρος ο νέος αυτοέλεγχος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να υποβάλουν και το ειδικό σημείωμα αυτοελέγχου ΦΠΑ στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του αυτοελέγχου είναι μεγαλύτερα από αυτά που καταχωρήθηκαν στα βιβλία. Το ειδικό σημείωμα υποβάλλεται ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του ΦΠΑ με τον αυτοέλεγχο, δηλαδή αν αυτό είναι χρεωστικό, πιστωτικό ή μηδενικό. Στον αυτοέλεγχο υπάγονται επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 300.000 ευρώ και ελεύθεροι επαγγελματίες μέχρι 150.000 ευρώ, οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν:
* Για να υπαχθεί κάποιος στη διαδικασία του αυτοελέγχου πρέπει να υποβάλει και το «Ειδικό σημείωμα αυτοελέγχου ΦΠΑ». Στο σημείωμα αυτό περιλαμβάνονται οι τυχόν διαφορές ΦΠΑ που προκύπτουν με βάση τα προσδιορισθέντα ακαθάριστα έσοδα. Τα έσοδα αυτά κατανέμονται κατά συντελεστή ΦΠΑ, σε υποκείμενες και απαλλασσόμενες με ή χωρίς δικαίωμα έκπτωσης. Η κατανομή γίνεται με βάση τα πραγματικά έσοδα των βιβλίων.
* Αν υπάρχει μετακύλιση ΦΠΑ γίνεται αναπροσαρμογή και καταλογίζεται ο ΦΠΑ με προσαύξηση 40%. Γίνεται ο υπολογισμός και υποβάλλεται το Ειδικό σημείωμα αυτοελέγχου ΦΠΑ.
ΦΠΑ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ
Εξάλλου πάνω από 7.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για την καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις έχουν υποβληθεί από επαγγελματίες και επιχειρήσεις, κάνοντας χρήση των διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου που έχουν τεθεί σε ισχύ, με την εφαρμογή από τις 14 Ιουλίου 2011 της ειδικά διαμορφωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο TAXIS. Συμφωνα με στοιχεία της ΓΓΠΣ, έχουν υποβληθεί μέσω της νέας εφαρμογής 79.000 δηλώσεις, από τις οποίες 7.042 αφορούν καταβολή σε δόσεις.
Να επισημανθεί ότι υπόχρεοι που επιθυμούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος καταβολής του χρεωστικού υπολοίπου σε δόσεις πρέπει οπωσδήποτε, πριν ολοκληρώσουν την υποβολή της περιοδικής δήλωσης, να συμπληρώσουν το ποσό της πρώτης δόσης στο πεδίο με κωδικό 521 του νέου εντύπου Φ2. Το ποσό της πρώτης δόσης πρέπει να είναι τουλάχιστον το 40% του χρεωστικού υπολοίπου και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 300 ευρώ. Όταν έχει συμπληρωθεί το ποσό της πρώτης δόσης η «ταυτότητα πληρωμής», με την οποία γίνεται η καταβολή στις τράπεζες, αφορά μόνο στο ποσό αυτό. Το υπόλοιπο ποσό προσαυξημένο κατά 2% καταβάλλεται το πολύ σε δύο μηνιαίες δόσεις στο τμήμα εσόδων της ΔΟΥ. Επίσης διευκρινίζεται, οι φορολογούμενοι που θέλουν να χρησιμοποιούν τη δυνατότητα καταβολής Φ.Π.Α. σε δόσεις πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι, αν δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα μια δόση, στερούνται του δικαιώματος καταβολής του φόρου σε δόσεις, για την τρέχουσα και την επόμενη κάθε φορά διαχειριστική περίοδο.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass