«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ «ΥΠΟΣΚΑΠΤΟΥΝ» ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ «ΕΡΓΑΛΕΙΑ» ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ»

Κωσταγιάννης: «Η ανάπτυξη θα μας βγάλει από την κρίση»

* Οι δράσεις που υλοποιεί ο ΣΘΕΒ και το «Business Plus Programme» για τη διαχείριση της κρίσης που οργανώνει ο Σύνδεσμος

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2011 3:01 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:31
H έκταση των ακάλυπτων επιταγών, η έλλειψη ρευστότητας, η υψηλή εταιρική φορολόγηση, η επιστροφή του ΦΠΑ κυρίως στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι καθυστερήσεις πληρωμών από το Δημόσιο, η γραφειοκρατία και η παρεμπόδιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, συνθέτουν το παζλ ων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Θεσσαλικές επιχειρήσεις εξαιτίας της ζοφερής οικονομικής κατάστασης. Ο γενικός διευθυντής του ΣΘΕΒ κ. Βασίλης Κωσταγιάννης, σε συνέντευξή του σήμερα στην «Ε», καταγράφει τις δυσκολίες που αναφύονται εξαιτίας των προβλημάτων αυτών στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων, εκφράζει τις προβληματισμούς του για το μέγεθος και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, επισημαίνει τα «εργαλεία» αντιμετώπισής της, αναφέρεται στις δράσεις που υλοποιεί την περίοδο αυτή ο Σύνδεσμος και επικεντρώνεται στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα που οργανώνει εντός του μήνα ο ΣΘΕΒ για τη διαχείριση της κρίσης και τις προϋποθέσεις εξόδου από αυτή.
Ειδικότερα στη συνέντευξη με τον κ. Κωσταγιάννη, ειπώθηκαν τα εξής:
* Πως επηρεάζουν κ. Κωσταγιάννη οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης τις θεσσαλικές επιχειρήσεις; Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που έχετε διαπιστώσει;
 - Βρισκόμαστε σε μια αρνητική συγκυρία η οποία έχει κάμψει την αναπτυξιακή δυναμική, όλων των κλάδων και δυστυχώς αναμένεται περαιτέρω μείωση της ζήτησης, που σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια κεφαλαίων δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις και μεγάλες δυσκολίες στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων απειλώντας άμεσα τη βιωσιμότητά τους. Η παραγωγική οικονομία πλήρωσε και πληρώνει ακριβά την κρίση. Καταβάλλει αγόγγυστα το μερίδιο που της αναλογεί. Παλεύει στηριγμένη στις δικές της δυνάμεις για να επιβιώσει. Τα βασικά θέματα που θέτουν οι επιχειρήσεις και ζητούν την παρέμβαση του ΣΘΕΒ αφορούν την έκταση των ακάλυπτων επιταγών, την έλλειψη ρευστότητας, την υψηλή εταιρική φορολόγηση, την επιστροφή του ΦΠΑ, κυρίως στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, τις καθυστερήσεις πληρωμών από το Δημόσιο προς τις επιχειρήσεις, όπως η εξόφληση επενδυτικών προγραμμάτων και η αποπληρωμή έργων, καθώς και θέματα σχετικά με την γραφειοκρατία και την παρεμπόδιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τελευταία μας απασχόλησε ιδιαίτερα η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο βιομηχανικής χρήσης που επιβαρύνει την παραγωγική διαδικασία και τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων και υποσκάπτει κάθε προσπάθεια για ανάκαμψη.
* Που επικεντρώνονται οι δράσεις του ΣΘΕΒ αυτή την περίοδο;
- Πέρα από τις διαχρονικές δράσεις για τη διαμόρφωση φιλικού περιβάλλοντος στην επιχειρηματικότητα και την εκπαίδευση και επιμόρφωση εργατικού, στελεχιακού δυναμικού και επιχειρηματιών, που τις θεωρούμε τα σημαντικότερα εργαλεία της όποιας ανάπτυξης, επικεντρωνόμαστε στην επίλυση ειδικών θεμάτων μελών μας. Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε δράσεις εξατομικευμένης παρέμβασης, με σκοπό την έμπρακτη και ουσιαστική υποστήριξη των επιχειρήσεων στην καθημερινή τους λειτουργία όπως ο «Σύμβουλος Διαχείρισης Κρίσεων» και ο «Σύμβουλος Ανάπτυξης Εξαγωγικής Δραστηριότητας», που λειτουργούν ανέλπιστα αποδοτικά. Ταυτόχρονα, όπως έχουμε ήδη αναγγείλει, το Σεπτέμβριο οργανώνουμε το «Business Plus Programme» που αποσκοπεί στην αξιολόγηση και διαχείριση των επιπτώσεων της παρούσας οικονομικής κρίσης, κάτι που πρωτίστως ενδιαφέρει τις επιχειρήσεις.
* Πείτε μας δυο λόγια για το συγκεκριμένο πρόγραμμα;
- Το «Business Plus Programme»περιλαμβάνει 3 άξονες: Οικονομική διαχείριση της κρίσης, Ζητήματα εργασιακών σχέσεων και οι πρόσφατες ρυθμίσεις και Ψυχολογική διαχείριση της κρίσης. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο εξαιρετικό πρόγραμμα στην κατεύθυνση της αξιοποίησης επιστημονικών εργαλείων και μεθοδολογιών για την ανάλυση της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, αλλά και την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων, μέσω της παρουσίασης τεχνικών διαχείρισης και παροχής πρακτικών συμβουλών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τους κινδύνους και να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
* Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν;
- Το «Business Plus Programme» απευθύνεται στους επιχειρηματίες και τα ανώτατα στελέχη των θεσσαλικών επιχειρήσεων
* Τελικά κ. Κωσταγιάννη , υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης για τη Θεσσαλία και ποιες είναι αυτές;
- Στον ΣΘΕΒ πιστεύουμε ότι, για τη Θεσσαλία το τρίπτυχο επενδύσεων σε τομείς όπως η παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων για εξαγωγή, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως με τη χρήση αγροτικών καλλιεργειών, και ο αγροτουρισμός αποτελούν ένα ικανό αναπτυξιακό μίγμα. Θα πρέπει ακόμη, κατά την άποψη μου, όλοι να συνδράμουμε στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Βασική προϋπόθεση προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί η ολοκλήρωση των αναγκαίων υποδομών.
* Θεωρείτε ότι η ανταγωνιστικότητα είναι το «κλειδί» για την έξοδο από την παρούσα κρίση;
- Υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για την έξοδο από την παρούσα κρίση: ανάπτυξη, ανάπτυξη και ανάπτυξη. Η πολυπόθητη όμως ανάπτυξη δεν θα έρθει ως «μάννα εξ ουρανού» να ξαναγεμίσει τις τσέπες μας. Θα ξανάρθει μόνο αν μπούμε στην τροχιά, των ανοιχτών πεδίων δράσης και των ανοιχτών αντιλήψεων, αν θωρακίσουμε το τραπεζικό μας σύστημα για την στήριξη των επιχειρήσεων και της αγοράς, αν αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μας, αλλά και την παραγωγικότητα του συνόλου της οικονομίας μας. Για να ξαναδούμε πραγματική ανάπτυξη στη χώρα μας και όχι την αναπτυξιακή φούσκα του χθες, πρέπει πρώτα να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που σήμερα καθυστερούν, να εφαρμοστούν όλες εκείνες που μένουν στα χαρτιά, να επιταχυνθούν όσες προγραμματίζονται, πρέπει πρώτα να «καυτηριάσουμε» τις πηγές δημιουργίας των ελλειμμάτων και του χρέους, πρέπει πρώτα να θέσουμε νέα, βιώσιμα θεμέλια για την οικονομία μας και βέβαια να αλλάξουν δραστικά οι θεσμοί, οι δομές, η παιδεία μας, οι κεκτημένες νοοτροπίες. Κι αυτό αποτελεί σήμερα μια πρόκληση κατ’ εξοχήν πολιτική και δευτερευόντως οικονομική.
* Υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει ιδιαίτερα;
- Mε προβληματίζουν θέματα, όπως η αντιμετώπιση μιας συστημικής κρίσης που έχει σοβαρότατες πιθανότητες να εκδηλωθεί και αυτό λόγω κυρίως της απίστευτης ανεπάρκειας των ευρωπαίων πολιτικών και το ότι δεν καταφέρνουμε σαν χώρα να επιτύχουμε το απαραίτητο πλέον επίπεδο εθνικής συνεννόησης, εθνικής συναίνεσης. Βέβαια η συναίνεση στο νομοσχέδιο για την παιδεία είναι ένα ενθαρρυντικό γεγονός, αλλά δεν είναι αρκετό. Επιβάλλεται συναίνεση να υπάρξει και στη φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε να έχουμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τα επόμενα δέκα τουλάχιστον χρόνια, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να υπάρξουν επενδύσεις. Αυτό που με προβληματίζει όμως ιδιαίτερα είναι κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. «Όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανένας δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του» είχε πει ο Λέων Τολστόι. Η σκληρότερη σήμερα αλήθεια είναι ότι είμαστε αναγκασμένοι να υποστούμε σημαντική μείωση του βιοτικού μας επιπέδου. Δεν έχουμε ωστόσο άλλη επιλογή. Είμαστε αναγκασμένοι να δουλέψουμε πολύ μεθοδικά, πολύ σκληρά, να επιδείξουμε πολύ μεγαλύτερη υπομονή και επιμονή, να μειώσουμε τις προσδοκίες μας και να οπλιστούμε ηθικά και ψυχικά, γιατί ο δρόμος της ανάκαμψης είναι και μακρύς και δύσβατος.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass