ΕΤΟΙΜΗ Η «ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ» ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΡΤΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

222 Λαρισαίοι μεγαλο-οφειλέτες με ονοματεπώνυμο

* Περισσότεροι από 15.000 έχουν ειδοποιηθεί να ρυθμίσουν τις οφειλές τους για να μη ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2011 3:16 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:32
Τα ονόματα 222 Λαρισαίων φορολογουμένων, που οφείλουν στο δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας, θα βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» που το Υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιοποιήσει εντός του μήνα μέσω του διαδικτύου. Πρόκειται για ονόματα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, κακοπληρωτών του Δημοσίου, που θα αναρτηθούν μετά τις 15 Σεπτεμβρίου στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Η «μαύρη λίστα», που θα φέρει τον τίτλο «Δημοσιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο», και η οποία θα αναρτάται ανά τρίμηνο στο Διαδίκτυο, θα αναφέρει τα προσωπικά τους στοιχεία όπως τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, το ονοματεπώνυμο, το όνομα πατέρα και μητέρας καθώς και το ύψος της συνολικής οφειλής τους. Ήδη, οι τρεις Εφορίες της Λάρισας, έχουν επεξεργαστεί τους καταλόγους με τους οφειλέτες, έστειλαν τα στοιχεία στο Υπουργείο Οικονομικών και εντός των προσεχών ημερών τα ονόματά τους θα δοθούν... προς δημόσια διαπόμπευση και παραδειγματισμό.
Από την Α΄ Εφορία, τη λίστα συγκροτούν 60 οφειλέτες, από τη Β΄ Εφορία 77 και από τη Γ΄ Εφορία 85. Αρκετοί εξ αυτών είναι επιχειρηματίες, οι επιχειρήσεις των οποίων έχουν πτωχεύσει και έχουν μπει σε διαδικασία εκκαθάρισης, αλλά και φυσικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων είναι γνωστά στη κοινωνία της Λάρισας.
 Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ . Βενιζέλου προβλέπεται η ηλεκτρονική δημοσιοποίηση σε δικτυακό τόπο του Υπουργείου των στοιχείων των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, όταν αυτές υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο και εφόσον η καταβολή τους καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.
Στο ποσό των ανωτέρω οφειλών που δημοσιοποιούνται προστίθενται και οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και λοιπές επιβαρύνσεις, με ημερομηνία υπολογισμού την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ
* Για φυσικά πρόσωπα: ΑΦΜ, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, βασική οφειλή (Δ.Ο.Υ. /ΤΕΛΩΝΕΙΑ), συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.
* Για νομικά πρόσωπα: ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή (Δ.Ο.Υ. /ΤΕΛΩΝΕΙΑ), συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.
* Ειδικά για τους ανηλίκους: αναγράφονται μόνο τα αρχικά του επωνύμου, του ονόματος, του ονόματος του πατέρα, του ονόματος της μητέρας, βασική οφειλή (Δ.Ο.Υ. /ΤΕΛΩΝΕΙΑ), συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού, καθώς και η ένδειξη «ανήλικος» στις παρατηρήσεις, μη αναγραφομένου του ΑΦΜ.
* Στις περιπτώσεις αποβιωσάντων οφειλετών: προστίθεται η ένδειξη «κληρονόμοι» πριν το ονοματεπώνυμο των αποβιωσάντων.
Από τη «μαύρη λίστα» πάντως εξαιρούνται:
α) οι οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων οφειλών, για όσο χρόνο διαρκεί η διευκόλυνση ή η ρύθμιση και εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους ισχύος τους,
β) οι οφειλές για την καταβολή των οποίων έχει διαταχθεί αναστολή με δικαστική απόφαση.
ΑΥΤΟΦΩΡΑ ΓΙΑ ΧΡΕΗ
Στο μεταξύ χιλιάδες ειδοποιητήρια, που ξεπερνούν σε αριθμό τις 15.000, έχουν στείλει από τον προηγούμενο μήνα οι Εφορίες της Λάρισας σε οφειλέτες, τους οποίους καλούν να εξοφλήσουν άμεσα το χρέος τους ή να το ρυθμίσουν βάσει της νέας ευνοϊκής ρύθμισης, απειλώντας τους με τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων).
Να σημειώσουμε επίσης πως εντός του μήνα θα ξεκινήσουν και τα πρώτα αυτόφωρα για χρέη προς το Δημόσιο, ενώ αναμένεται και νέος κύκλος λουκέτων για έναν μήνα σε όσες επιχειρήσεις χρωστούν περισσότερα από 30.000 ευρώ. Μετά τις επιστολές και τις προσκλήσεις της Εφορίας για ρύθμιση των οφειλών με ευνοϊκό τρόπο, τα δικαστικά τμήματα των Δ.Ο.Υ. θα περάσουν στο επόμενο στάδιο, της χρήσης μέσων αναγκαστικής είσπραξης.
Η σχετική διάταξη νόμου έχει ήδη ενεργοποιηθεί από την 1η Αυγούστου, αλλά το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αξιοποιήσει κάθε περιθώριο πριν εξαντλήσει την αυστηρότητά της. Για αυτό και η δημοσίευση της «μαύρης λίστας» θα αποτελέσει το πρώτο βήμα πριν από το αυτόφωρο.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το αδίκημα της μη εξυπηρέτησης oφειλών προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ είναι διαρκές, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η διαδικασία του αυτόφωρου και ποινές φυλάκισης για τις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Για οφειλές συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του χρόνου που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31η/3/2011.
- Για οφειλές συνολικού ύψους άνω των 10.000 ευρώ, για τις οποίες κατά την παραπάνω ημερομηνία δεν είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες.
ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ
Σχετικά με την τρέχουσα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών (ν. 3888/2010) να σημειώσουμε πως ο οφειλέτης υπάγεται στη ρύθμιση εφ' όσον υποβάλει αίτηση στην εφορία.
* Με την υποβολή της αίτησης οφείλει να πληρώσει μία μόνο δόση από τις συνολικά 9 που έχουν παρέλθει από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και έληξε η αρχική ρύθμιση. Οι υπόλοιπες 8 δόσεις επιμερίζονται στο πρόγραμμα δόσεων που θα επιλέξει να υπαχθεί ο φορολογούμενος. Και οι 9 δόσεις επιβαρύνονται με 1% ανά μήνα.
* Η εξόφληση της οφειλής μπορεί να γίνει μέχρι και 36 δόσεις. Ο αριθμός πάντως των δόσεων επηρεάζει και το ποσοστό της έκπτωσης. Οσο λιγότερες οι δόσεις τόσο μεγαλύτερη η έκπτωση. Επί παραδείγματι, αν το ποσό εξοφληθεί σε 3 δόσεις τότε παρέχεται έκπτωση 90% επί των προσαυξήσεων.
* Δίνεται έκπτωση 10%-40% ανάλογα με το έτος (2007-2010) βεβαίωσης της οφειλής (όσο παλαιότερα τόσο μικρότερη η έκπτωση).
* Το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης είναι 300 -1.000 ευρώ.
* Συνεχίζει να παρέχεται η δυνατότητα στον οφειλέτη, ο οποίος για οποιοδήποτε λόγο έχει απολέσει τη ρύθμιση, να επανενταχθεί για το εναπομείναν ποσό στα προγράμματα των δόσεων.
* Μόνο όταν ο οφειλέτης είναι συνεπής στη ρύθμιση θα του χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass