ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΣΤΗ ΚΡΥΒΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

UBS: Καταστροφή μια έξοδος από το ευρώ

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2011 3:20 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:33
Σημαντικά οικονομικά και πολιτικά κόστη κρύβει ενδεχόμενη αποχώρηση χώρας από την ευρωζώνη, είτε αυτή είναι ισχυρή, είτε είναι αδύναμη, τονίζει η UBS σε χθεσινή έκθεσή της. Όπως αναφέρει, το σενάριο βάσης που συγκεντρώνει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί είναι μια αργή και επίπονη μετάβαση της ευρωζώνης σε δημοσιονομική ενοποίηση. Ωστόσο, ο δημόσιος διάλογος που έχει ξεκινήσει αναφορικά με την επιλογή της διάσπασης υποτιμά σημαντικά τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης, τονίζει ο οίκος.
Το κόστος εξόδου από το ευρώ για μια αδύναμη χώρα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σημειώνει η UBS. Οι συνέπειες περιλαμβάνουν ενδεχόμενο στάσης πληρωμών από το ίδιο το κράτος, χρεοκοπίες επιχειρήσεων, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος αλλά και των διεθνών εμπορικών συναλλαγών.
Επίσης, πιθανή υποτίμηση έχει μικρές πιθανότητες να βοηθήσει.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, η έξοδος μιας αδύναμης χώρας από το ευρώ οδηγεί σε κόστος ανά πολίτη της χώρας ύψους 9.500 - 11.500 ευρώ μόνο για το πρώτο έτος. Για τα επόμενα έτη, το κόστος υπολογίζεται στα 3.000 - 4.000 ευρώ ετησίως ανά πολίτη, ενώ το συνολικό κόστος ανέρχεται στο 40% - 50% του ΑΕΠ μόνο για τον πρώτο χρόνο και η υποχώρηση του νομίσματος έναντι του ευρώ θα κυμανθεί περί το 60%. 
Εάν μια "ισχυρή" χώρα όπως η Γερμανία επιλέξει να αποχωρήσει από το ευρώ, οι συνέπειες περιλαμβάνουν χρεοκοπίες επιχειρήσεων, ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και κατάρρευση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών.
Το κόστος ανά πολίτη ανέρχεται στα 6.000 - 8.000 ευρώ ανά πολίτη για το πρώτο έτος, αντίστοιχο του 20-25% του ΑΕΠ, και στα 3.500 - 4.500 ευρώ ανά πολίτη ετησίως για τα επόμενα χρόνια.
Σε αντιδιαστολή, το κόστος από μια πλήρη διάσωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας θα ανερχόταν συνολικά σε λίγο περισσότερα από 1.000 ευρώ ανά Γερμανό, τονίζει ο οίκος.
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
Ωστόσο, σημειώνει, το οικονομικό κόστος θα πρέπει να είναι η μικρότερη από τις ανησυχίες των επενδυτών σε μια ενδεχόμενη διάσπαση, καθώς κρύβονται και πολιτικοί κίνδυνοι.
Η UBS υπογραμμίζει ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μειώνεται δραστικά η διεθνής επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τονίζει επίσης ότι καμία νομισματική ένωση στη σύγχρονη ιστορία δεν έχει διασπαστεί χωρίς κάποιας μορφής απολυταρχική - στρατιωτική κυβέρνηση ή ακόμη και εμφύλιο πόλεμο.  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass