ΣΕ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ

Κλειστά Εφορίες και Τελωνεία από Δευτέρα

* Μετωπική η σύγκρουση με το Υπ. Οικονομικών - Απειλές για μαζικές συνταξιοδοτήσεις με κίνδυνο την κατάρρευση των εσόδων

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2011 3:13 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:33
Σε 48ωρη απεργία προχωρούν την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη 12 και 13 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στις Εφορίες και στα τελωνεία σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν χθες οι Ομοσπονδίες τους.
Επίσης, αποφασίστηκε να συνεδριάσουν εκ νέου μετά τη λήξη της απεργίας, προκειμένου να αποφασισθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ειδικότερα εφοριακοί και τελωνειακοί αντιδρούν στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο που δεν θα περιλαμβάνει τελικά την «προσωπική διαφορά» στο επίπεδο των αποδοχών τους, όπως τους είχαν διαβεβαιώσει αρχικά.
Να θυμίσουμε πως οι Εφοριακοί και Tελωνιακοί είχαν προκηρύξει στις 23 και 24 Αυγούστους προειδοποιητική 48ωρη απεργία την οποία τελικά την ανέστειλαν δύο ημέρες πριν, μετά από συνάντηση τους με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου. Τότε, η Ομοσπονδία Εφοριακών χαρακτηρίζοντας το διάλογο με τον πολιτικό τους προϊστάμενο ουσιαστικό και εποικοδομητικό σημείωνε σε σχετική ανακοίνωση ότι ο κ. Οικονόμου δεσμεύθηκε ότι αναγνωρίζει τα προβλήματά τους, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυσή τους και πως δε πρόκειται να υπάρξει καμία νέα μείωση στις αποδοχές τους.
Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει τότε, η δέσμευση που ανέλαβε ο κ. Οικονόμου έναντι των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι τα υψηλά επιδόματα που λαμβάνουν οι Εφοριακοί (ΔΙΒΕΤ) και οι τελωνειακοί (ΔΕΤΕ) θα ενσωματωθούν κατά ένα μέρος τους στο βασικό μισθό, ενώ το υπόλοιπο θα καταβάλλεται ως «προσωπική διαφορά». Πληροφορία που επιβεβαιώθηκε εκ των υστέρων και από τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΔΟΥ κ. Γ. Γρίβα ξεσηκώνοντας τη μήνη επαγγελματικών κλάδων που έκαναν λόγο για διακρίσεις.
Πάντως όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος των εργαζομένων στις ΔΟΥ, η συμφωνία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε η προσωπική διαφορά να δίνεται και σε άλλους δημοσίους υπαλλήλους, όχι μόνον όσους υπηρετούν στο συγκεκριμένο υπουργείο.
«…Αυτό που εμείς συμφωνήσαμε δεν θα ισχύσει μόνο για εμάς. Οι όποιες διαφορές προκύψουν μεταξύ των αμοιβών που θα προβλέπει το νέο μισθολόγιο και των σημερινών μας αμοιβών θα καλυφθούν προς στιγμήν με "προσωπική διαφορά" » είχε πει τότε ο κ. Γρίβας. «Το ότι καταργείται το επίδομα "Δικαιώματα Βεβαίωσης και Είσπραξης Εσόδων υπέρ Τρίτων'' (ΔΙΒΕΕΤ) στους εφοριακούς και δεν θα είναι ένα επίδομα που θα ξεκινά από τα 600 ευρώ και θα φτάνει ως τα 1.300 ευρώ όπως σήμερα, δεν σημαίνει ότι αυτομάτως ο υπάλληλος θα έχει και δραματική μισθολογική καθίζηση» είχε προσθέσει.
ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Στην πορεία όμως τα δεδομένα άλλαξαν και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καμφθούν οι αντιδράσεις της Τρόικας για να προχωρήσει ομαλά η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε πως το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς «προσωπικές διαφορές».
Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στο Δημόσιο θα υπάρχει ο ίδιος μισθός, για όσους έχουν τα ίδια χρόνια, την ίδια θέση και ίδια προσόντα. Όποιος έχει θέση ευθύνης και φέρνει αποτέλεσμα θα αμείβεται με μπόνους, ένα πριμ παραγωγικότητας. Δεν θα προχωρήσει γενικευμένα η «προσωπική διαφορά». H μόνη επιπλέον αμοιβή θα είναι από την παραγωγικότητα...
Το θέμα είναι ότι ο «ασκός του Αιόλου» άνοιξε. Οι εφοριακοί πολλάκις είχαν προειδοποιήσει ότι η περαιτέρω μείωση του μισθού θα αποτελέσει «αιτία πολέμου» και όπως φαίνεται οδηγούνται σε μετωπική σύγκρουση. 
« Δεν αποδεχόμαστε καμία μισθολογική ισοπέδωση με επίκληση ή πρόσχημα τα τυπικά προσόντα και μόνο. Δεν αποδεχόμαστε καμία μισθολογική ισοπέδωση των εργαζομένων στις παραγωγικές υπηρεσίες αιχμής του Υπ. Οικονομικών, αφού κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν αποδεχόμαστε καμία μισθολογική ισοπέδωση με πρόσχημα την άρση των μισθολογικών. ανισοτήτων. Για μας, η μισθολογική ισοπέδωση είναι η πιο άγρια, άδικη και αδικαιολόγητη μορφή ανισότητας, που λειτουργεί και ως επιβράβευση της αναξιοκρατίας και της εργασιακής αδράνειας».
Μάλιστα οι εφοριακοί λόγω των επικείμενων μισθολογικών ανατροπών έχουν προειδοποιήσει για κατάρρευση των εσόδων του κράτους αφού η οικοκονομική εξαθλίωση θα οδηγήσει σε μαζική συνταξιοδότηση περίπου του 30% των υπαλλήλων του κλάδου.  
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass