ΣΕ 45-75 ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΟ 80% ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ

Προσωρινή σύνταξη σε 3 μήνες υποχρεούνται τα Ταμεία

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2011 3:14 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:33
Στην έκδοση πράξης προσωρινής σύνταξης εντός 45 έως 75 ημερών, από την ημερομηνία υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης, υποχρεούνται οι ασφαλιστικοί φορείς στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να τηρήσουν τις υποχρεωτικές προθεσμίες τήρησης για την έκδοση της οριστικής σύνταξης. Το ποσό της προσωρινής σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται από το 80% του ποσού της σύνταξης που προκύπτει βάσει του χρόνου ασφάλισης και των εισφορών ή των συντάξιμων αποδοχών που λαμβάνονται υπόψη κατά περίπτωση για τον υπολογισμό της σύνταξης σε κάθε Ταμείο.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε προχθες το υπουργείο Εργασίας, εξειδικεύοντας τις διατάξεις του Ν.3996/2011 σχετικά «με την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων», για τον υπολογισμό της προσωρινής σύνταξης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λαμβάνονται υπόψη οι μεικτές αποδοχές κατά τον μήνα Δεκέμβριο του προηγούμενου, από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, έτους. Σε περίπτωση προγενέστερης διακοπής της ασφάλισης λαμβάνεται υπόψη ο τελευταίος μήνας απασχόλησης. Μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης το ποσό της προσωρινής σύνταξης συμψηφίζεται με τις διαφορές που προκύπτουν.
Σχετικά με την επιτάχυνση στην απονομή της οριστικής σύνταξης, υπενθυμίζεται και στην εγκύκλιο η υποχρέωση των ασφαλιστικών Ταμείων μέσα στις εξής προθεσμίες:
– Εντός 3 μηνών από την υποβολή της αίτησης όταν θεμελιώνεται αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης
– Εντός 6 μηνών σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης
– Οι ίδιες ημερομηνίες ισχύουν και για την απονομή αναπηρικών συντάξεων.
Είναι λογικό να τίθεται ένα ερώτημα: πώς είναι δυνατό να τηρηθούν αυτές οι υποχρεωτικές ημερομηνίες από το ΙΚΑ; Κι αν δεν τηρηθούν πώς θα ανταποκριθεί –ταμειακά– το ΙΚΑ στην καταβολή πρόωρων συντάξεων εντός 45 ημερών;
Στην πραγματικότητα οι ημερομηνίες γίνονται μη υποχρεωτικές εάν η αίτηση συνταξιοδότησης δεν συνοδεύεται και από τη βεβαίωση του χρόνου ασφάλισης. Πρόκειται για την αίτηση που πρέπει να υποβάλει ο ασφαλισμένος στα τελευταία 2 χρόνια πριν από την ημερομηνία συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση (άρθρο 47 του νόμου 2676/99).
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι συγκεκριμένες βεβαιώσεις δεν παίζουν κανένα ρόλο για την επιτάχυνση της διαδικασίας και δεν λαμβάνονται υπόψη ακόμη και στις περιπτώσεις της ασφάλισης μόνο σε ένα ασφαλιστικό φορέα.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass