ΓΙΑ ΠΑΤΑΓΩΔΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΠΛΕΣ

ΕΣΛ: «Έχουν χρεοκοπήσει τον κόσμο»

* Ρητή εξαίρεση από ειδικό τέλος ακινήτων για τα βιομηχανοστάσια ζητούν οι βορειοελλαδίτες βιομήχανοι

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2011 2:40 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:35
 Απανωτά «πλήγματα» στην ήδη αποκαρδιωτική εικόνα της αγοράς έχει επιφέρει η τελευταία εβδομάδα, τόσο με την ανακοίνωση της επιβολής και νέου φόρου (το ειδικό τέλος στα ακίνητα), όσο και με τη φημολογία για κήρυξη πτώχευσης. Η αγοραστική κίνηση, ουσιαστικά, έχει «παγώσει» -απότομα- εν μέσω, μάλιστα προσφορών, που συνεχίζονται, ενώ καταναλωτές και έμποροι βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση. Ειδικά οι έμποροι, με εξαίρεση των ελαχίστων που έχουν ιδιόκτητη επαγγελματική στέγη, θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των χώρων δεν πληρώσουν το ειδικό αυτό «χαράτσι». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΛ, Γιώργο Τσιαπλέ, η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς –«το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να χρεοκοπήσουν τον κόσμο», είπε στην «Ε».
Φόρος εισοδήματος –η β’ δόση, ίσως και η α’ δόση, εάν δεν έχει πληρωθεί, τέλος επιτηδεύματος, πάγια καταστήματος, έκτακτη εισφορά, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές και μισθοί προσωπικού (όπου έχει απομείνει), συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό για μια μεγάλη μερίδα του εμπορικού κόσμου. Εάν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί και το ενδεχόμενο ύπαρξης δανείων ή επιταγών που πρέπει να πληρωθούν, τότε γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο θα περιέλθουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου πάρα πολλοί επαγγελματίες.
ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ
Το μέγεθος του εισοδήματος που παρακρατείται με όλα αυτά τα μέτρα είναι αδιανόητο, σύμφωνα με τον κ.Τσιαπλέ. Ο ίδιος τονίζει πως η ψυχολογία του κόσμου που εξακολουθεί να έχει κάποιο διαθέσιμο εισόδημα είναι απελπιστική. «Όταν ο άλλος σκέφτεται ότι τον άλλο μήνα μπορεί να μην έχει ρεύμα στο σπίτι του, δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να βγει στην αγορά. Έχουν εξαντλήσει τον κόσμο. Τον έχουν χρεοκοπήσει. Αντί να πάρουν μέτρα που δεν θα είχαν επιπτώσεις στον κόσμο, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και του παρεμπορίου και η μείωση της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, καταφεύγουν στην εύκολη λύση. Ξεχνούν, ωστόσο, ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών είναι συγκεκριμένη. Κι όχι μόνον δεν θα καταφέρουν να εισπράξουν τα έσοδα που θέλουν, αλλά θα βυθίσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία», είπε ο πρόεδρος του ΕΣΛ. Ο κ.Τσιαπλές αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ για προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον του ειδικού τέλους επί των ακινήτων, λέγοντας ότι ο εμπορικός κόσμος παρακολουθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο πρόεδρος του ΕΣΛ έθιξε κι ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα, που αφορά τις σχέσεις ιδιοκτητών-ενοικιαστών –και δη των επαγγελματικών χώρων. Κι αυτό γιατί στην περίπτωση που ο όποιος ιδιοκτήτης δεν μπορεί ή δεν πληρώσει το τέλος, θα αναγκαστεί να το πληρώσει ο καταστηματάρχης γιατί αλλιώς θα κοπεί το ρεύμα. Αυτό, βεβαίως, σημαίνει ότι θα διακοπεί η παροχή της υπηρεσίας (χρήση του ρεύματος), ενώ υποτίθεται ότι η λογική του συγκεκριμένου τέλους είναι να φορολογηθεί η κτήση. «Μπορεί να καλείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης το ειδικό τέλος, αλλά εάν δεν το κάνει, πρώτον θα κοπεί το ρεύμα στο κατάστημα –κάτι που σημαίνει ότι ο καταστηματάρχης θα τρέξει να το πληρώσει ο ίδιος. Αν δεν το κάνει ούτε ο καταστηματάρχης, σε μια υπόθεση ότι τα παρατά και κλείνει και την επιχείρηση, η οφειλή από το τέλος, σε τίνος το ΑΦΜ θα βεβαιωθεί; Και τι θα γίνει στη συνέχεια;», αναρωτήθηκε ο κ.Τσιαπλές. 
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ
Τη ρητή εξαίρεση των βιομηχανοστασίων και βοηθητικών χώρων των μεταποιητικών επιχειρήσεων από την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ ζητούν οι βορειοελλαδίτες βιομήχανοι, καθώς, όπως τονίζουν, σε διαφορετική περίπτωση, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές. Σε επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ε.Βενιζέλο, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) επισημαίνει ότι άκουσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις δηλώσεις περί μη επιβολής της έκτακτης εισφοράς για τα ακίνητα στα βιομηχανοστάσια και στους βοηθητικούς προς αυτά χώρους. (π.χ. αποθήκες κλπ). «Η δήλωσή σας περί αυτοδίκαιης απαλλαγής από το συγκεκριμένο μέτρο της βιομηχανικής δραστηριότητας στη χώρα, είναι στη σωστή κατεύθυνση και ορθά δεν θα συμπεριληφθεί στη σχετική υπουργική απόφαση η βιομηχανία. Σε κάθε περίπτωση, σας γνωστοποιούμε ότι η μη διευκρίνιση της εξαίρεσης από την επιβολή της συγκεκριμένης έκτακτης εισφοράς στα βιομηχανοστάσια δημιούργησε σοβαρές αντιδράσεις, και μάλιστα, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) έχει κατακλυσθεί από πληθώρα επιστολών διαμαρτυρίας των μελών του. Αναμένοντας τη μη συμπερίληψη των βιομηχανοστασίων στο μέτρο της έκτακτης εισφοράς για τα ακίνητα στη χώρα παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον πληροφορία και διευκρίνιση», αναφέρεται στην επιστολή.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass