ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Αύριο και με αλλαγές στη Βουλή το τέλος ακινήτων

* Προβληματισμός για τους ενοίκους που άφησαν το όνομά τους στον παλιό λογαριασμό της ΔΕΗ...

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2011 3:29 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:37
Με ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών κυρίως σε ανέργους, θα συζητηθεί αύριο στη Βουλή η τροπολογία για την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων. Το οικονομικό επιτελείο υπό την πίεση των έντονων αντιδράσεων εξετάζει διορθώσεις που αφορούν στην εξαίρεση των ανέργων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, οι οποίοι σύμφωνα με την τροπολογία καλούνται να καταβάλουν το ειδικό τέλος, μέσω των λογαριασμών ρεύματος, με βάση τους κανονικούς συντελεστές.
 Στο μεταξύ ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί σε πολλούς ενοικιαστές, η όλη διαδικασία είσπραξης του τέλους, κυρίως γι αυτούς που όταν αποχώρησαν από ένα σπίτι είχαν το λογαριασμό της ΔΕΗ στο όνομά τους. Αν ο ιδιοκτήτης ή ο επόμενος ενοικιαστής δεν φρόντισε να το αλλάξει, τότε το τέλος θα έρθει στο όνομά τους! Υπό το φόβο ότι θα επιβαρυνθούν οι ίδιοι το τέλος, ...άρχισαν να κινούν τις απαραίτητες ενέργειες για να αποφύγουν μελλοντικές ταλαιπωρίες.
Να σημειώσουμε πως το μειωμένο τέλος που έχει οριστεί σε 0,5 ευρώ ανά τ.μ. για ένα ιδιοκατοικούμενο ακίνητο έως 200 τ.μ. με τιμή ζώνης έως 3.000 ευρώ πληρώνουν:
* Οι πολύτεκνοι
* Οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ χωρίς να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος του έτους επιβολής του ειδικού τέλους μέχρι 8.000 ευρώ και
* Ανάπηροι ή πρόσωπο που βαρύνεται φορολογικά από ανάπηρο.
Αντιθέτως οι άνεργοι που παίρνουν κανονικά το επίδομα ανεργίας θα πληρώσουν το τέλος με τους κανονικούς συντελεστές. Σ΄ αυτή την κατηγορία ενδέχεται να υπάρξουν βελτιώσεις, μιας και δεν είναι λογικό το επίδομα ανεργίας να... επιστραφεί με την μορφή του τέλους ακινήτων
Στο μεταξύ επειδή υπάρχει ακόμη ασάφεια με το αν ιδιοκτήτης ακινήτου στο οποίον έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης θα καταβάλει τέλος να σημειώσουμε ότι η νομοθετική ρύθμιση ορίζει ότι το τέλος επιβάλλεται σε ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι ακίνητα τα οποία δεν ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ ή τους άλλους εναλλακτικούς παρόχους δεν θα "επιβαρυνθούν" με το νέο τέλος. Βέβαια αδιευκρίνιστο είναι τι θα γίνει με περιπτώσεις ιδιοκτητών που έσπευσαν τις τελευταίες μέρες να κάνουν διακοπή ηλεκτροδότησης ακινήτων τα οποία δεν χρησιμοποιούνται. Επειδή όμως οι λογαριασμοί ρεύματος που θα αρχίσουν να έρχονται από αρχές Οκτωβρίου με το νέο τέλος θα αφορούν καταναλώσεις των δύο προηγούμενων μηνών το πιθανότερο είναι ότι οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα κληθούν να το πληρώσουν. Το βέβαιο είναι ότι αν κοπεί το ρεύμα φέτος του χρόνου δε θα πληρώσουν το τέλος.
ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Πάντως να σημειώνεται πως η ΔΕΗ για να προχωρήσει σε διακοπή του ρεύματος σε πελάτη της πρέπει να λήξουν δύο λογαριασμοί. Με βάση τον ισχύοντα Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, διακοπή ηλεκτροδότησης δεν μπορεί να γίνει αν δεν παρέλθει διάστημα 44 ημερών (30 εργάσιμες + 14 ημέρες έπειτα από προειδοποίηση) από την ημέρα που η οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη. Στην πράξη η προθεσμία είναι μεγαλύτερη, επειδή η ΔΕΗ ειδοποιεί τους πελάτες της που δεν έχουν πληρώσει τον προηγούμενο λογαριασμό με ειδικό μήνυμα που αναγράφεται στον επόμενο, ο οποίος εκδίδεται έπειτα από δύο μήνες. Στην περίπτωση, όμως, που συνεχίζουν να μένουν απλήρωτοι, επιδίδεται στον οφειλέτη εξώδικο, με το οποίο ενημερώνεται πως αν δεν πληρώσει το χρέος έναντι της Επιχείρησης εντός της προθεσμίας, που ορίζεται, θα καταγγελθεί το συμβόλαιο και θα ξηλωθεί ο μετρητής. Όταν κάποιος θελήσει να επανεγκαταστήσει τον μετρητή, θα πρέπει να τον ξαναπληρώσει και να προχωρήσει σε νέο συμβόλαιο.
ΕΚΤΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ
Να διευκρινίσουμε επίσης και τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που είναι σε περιοχές οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων θα "επιβαρυνθούν" με το νέο τέλος. Ο υπολογισμός του τέλους θα γίνει με τις συγκριτικέ τιμές με βάση τις οποίες υπολογίζεται σήμερα η ΔΕΗ τις διάφορες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που αποστέλλει στους ιδιοκτήτες τους. Υπολογίζεται ότι για μεγάλο αριθμό των ακινήτων αυτών το τέλος θα ισούται με τον πολλαπλασιασμό του συντελεστή 3 με τα τ.μ.
Εξάλλου να αποσαφηνίσουμε ότι ένα για ακίνητο π.χ. με έτος άδειας οικοδομής το 1955 στο οποίο γίνεται επέκταση το 2008μ η παλαιότητα δεν θα υπολογισθεί με βάση το 1955 αλλά με βάση το 2008 που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του θα επιβαρυνθεί με υψηλότερο τέλος.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass