ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΕΕ, ΔΣΛ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ

Αναζήτησαν λύση για το πιστοποιητικό μηχανικού

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2011 3:13 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:38
michou@eleftheria.gr
Λύση στο άμεσο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το νόμο για την υποχρεωτική πιστοποίηση από μηχανικό ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή, αλλά την απουσία σχετικού εγγράφου ή φόρμας αναζήτησαν χθες το βράδυ οι διοικήσεις του ΤΕΕ-Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και Συλλόγου Συμβολαιογράφων Λάρισας. Πρόθεση των τριών φορέων είναι να ξεπεραστεί το «πάγωμα» των διαδικασιών μεταβιβάσεων με τη δημιουργία ενός εγγράφου (βεβαίωσης), το πιστοποιητικό «πολεοδομικής νομιμότητας», του μηχανικού που θα είναι αποδεκτή για νομική ή συμβολαιογραφική χρήση.
Υπενθυμίζεται ότι με τη χθεσινή δημοσίευση του νόμου 4014 για τα αυθαίρετα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 209 τεύχος Α' της 21/9/2011), ενεργοποιήθηκε το άρθρο 23 που προβλέπει ότι όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων (γονική παροχή, αγοραπωλησία κ.λπ.), ακόμη και γηπέδων, συνοδεύονται από υπεύθυνες δηλώσεις του ιδιοκτήτη και του μηχανικού στις οποίες βεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετα ή δεν έχουν γίνει πολεοδομικές παραβάσεις. Σε περίπτωση αυθαιρεσιών, τότε στο συμβόλαιο επισυνάπτεται η βεβαίωση τακτοποίησης.
Οι κ. Ντίνος Διαμάντος (ΤΕΕ), Δημήτρης Κατσαρός (ΔΣΛ) και Αθανάσιος Αλμπάνης (Συμβολαιογράφοι), καθώς και μέλη της διοίκησης των τριών φορέων συναντήθηκαν χθες το απόγευμα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις τους, στο σχετικό νόμο –η δημοσίευση του οποίου αναμενόταν εδώ και αρκετό καιρό- προβλέπεται η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης (κοινής) στην οποία θα περιγράφεται ο τύπος και το περιεχόμενο της λεγόμενης βεβαίωσης του μηχανικού αναφορικά με την ύπαρξη ή μη αυθαιρεσιών, ενώ στον αέρα βρίσκεται το θέμα της αμοιβής για όλη τη διαδικασία που απαιτείται.
Οι εκπρόσωποι των τριών φορέων συναντήθηκαν –κάτι που γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο- προκειμένου να καταρτιστεί ένα κοινό «έντυπο» βεβαίωσης, το οποίο θα είναι διαθέσιμο και για τους δικηγόρους και για τους συμβολαιογράφους και για τους μηχανικούς, με στόχο να μην δημιουργηθούν καθυστερήσεις στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη –και μπει στον «πάγο» ακόμη και η ισχνή δραστηριότητα αγοραπωλησιών ακινήτων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων Λάρισας, Αθανάσιο Αλμπάνη, στα γραφεία δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου κίνηση, καθώς έχουν «παγώσει» εδώ και αρκετό καιρό οι διαδικασίες μεταβίβασης –η πτώση λόγω της κρίσης υπολογίζεται σε περίπου 40%-60%.
Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Ντίνος Διαμάντος αισιοδοξώντας ότι οι φορείς θα καταλήξουν σε μια φόρμα, βάσει των όσων ορίζονται και περιγράφονται στο σχετικό νόμο, που θα γίνεται αποδεκτός σε όλες τις υπηρεσίες (είτε του δημοσίου, δηλαδή πολεοδομίες, είτε στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή στα συμβόλαια, αλλά και στις τράπεζες όπου υπάρχει προσημείωση ακινήτου ή υποθήκη). Το ζητούμενο, βεβαίως, είναι αυτό το έγγραφο να γίνει δεκτό και από τα αρμόδια Υπουργεία και να μην υπάρξει «εμπλοκή» όταν θα αποφασίσουν οι ηγεσίες αυτών των υπουργείων να εκδώσουν τις σχετικές φόρμες (υποδείγματα).
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass