ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΣΚΕΙ Ο ΣΕΛΠΕ

Εργαζόμενοι οδηγούνται ομαδικά στην ανεργία

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2011 3:15 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:38
Την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα πλήττουν ευθέως οι τελευταίοι νόμοι της κυβέρνησης αλλά και τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι οδηγούνται ομαδικά στην ανεργία, υποστηρίζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχιερήσεων & Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ). Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, ο πρόσφατος εργασιακός νόμος για τις απολύσεις με προειδοποίηση και μείωση της αποζημίωσης κατά 50%, καθίσταται ανενεργός στην πράξη αφού προειδοποίηση και αποζημίωση αθροιστικά υπερβαίνουν κατά πολύ την αρχική αποζημίωση του 100%, με δεδομένο ότι με την προειδοποίηση ο εργαζόμενος στην πράξη εισπράττει τον μισθό στο σπίτι του συν το 50% της αποζημίωσης στην λήξη του χρόνου προειδοποίησης.
Ο νόμος περί ΣΕΠΕ ενισχύει μεν το ρόλο των ελεγκτών να επιβάλουν υψηλά πρόστιμα ακόμα και για ασήμαντη αφορμή στις επιχειρήσεις, ενώ παραμένει ανελαστικός αφού το κράτος από την άλλη παραμένει αδύναμο και ανοργάνωτο όσον αφορά την αυτοματοποίηση της διαδικτυακής επικοινωνίας των επιχειρήσεων με τις υπηρεσίες του Δημοσίου, στερώντας ευελιξία από την αγορά εργασίας.
Ο νόμος περί αναμόρφωσης του ΟΜΕΔ "σύρει" τις επιχειρήσεις, σε άνευ λόγου υποχρεωτικές διαδικασίες διαιτησίας προκειμένου να επιτύχουν μισθολογικές αυξήσεις με μεγάλο κίνδυνο όμως απώλειας του 13ου -14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα καθώς και όλων των επιδομάτων όπως επίδομα γάμου, επίδομα σπουδών κλπ.
Ο ΣΕΛΠΕ, συμμετείχε μεταξύ άλλων κοινωνικών εταίρων, στην διαπραγμάτευση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας Εμπορίου. Σε αντίθεση με τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, δεν υπέγραψε την ανωτέρω σύμβαση εκφράζοντας με έντονο τρόπο τη διαφωνία του, καθώς η επιλογή αύξησης των μισθών στην ουσία σημαίνει ότι θα συνεχιστεί το κλείσιμο επιχειρήσεων, ταυτόχρονα εγκαταλείπεται η προτεραιότητα της διάσωσης των επιχειρήσεων και διασφάλισης των θέσεων εργασίας μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Για τη στάση του αυτή ο ΣΕΛΠΕ εξαναγκάζεται να συμμετέχει αφενός, στις διαδικασίες διαιτησίας μέσω του ΟΜΕΔ ώστε να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις-μέλη του να αποδεχθούν αύξηση μισθών (σημειωτέον ότι οι υφιστάμενοι μισθοί υπερτερούν κατά πολύ των αντίστοιχων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας) και αφετέρου, η Κυβέρνηση θα εξαναγκασθεί να "συρθεί" στην διαδικασία επεκτασιμότητας της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του Εμπορίου, η οποία έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα μόνο από οργανώσεις που όμως δεν καλύπτουν το κριτήριο του 51% και οι οποίες αγνόησαν τις δραματικές, εξ αυτού του λόγου, συνέπειες στην αγορά λιανεμπορίου.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass