ΤΟN ΦΟΡΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΘΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Αντικαθιστούν τον ΦΑΠ με το νέος τέλος...

* Απαλλαγές για μια κατηγορία ανέργων και πιο δύσκολη η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών...

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2011 3:17 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:38
Στην απέλπιδα προσπάθειά της να πετύχει τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, η κυβέρνηση φαίνεται πως «μαγειρεύει» το τέλος... της ακίνητης περιουσίας, μεταφορικά και κυριολεκτικά... Η απουσία του χρονικού ορίζοντα της εφαρμογής του μέτρου, από την τροπολογία που κατέθεσε χθες ο κ. Βενιζέλος, δια της οποίας γίνεται ευνοϊκότερο το τέλος ακινήτων για μια μερίδα ανέργων, δίνει την αίσθηση πως το τέλος δε θα έχει έκτακτο χαρακτήρα. Και ούτε μάλιστα τετραετές, όσο διαρκεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αλλά μόνιμο, επειδή η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται να αντικαταστήσει το Φ.Α.Π.. Έναν φόρο δηλαδή, που προβλεπόταν να καταβάλουν μόνον όσοι είχαν μεγάλη ακίνητη περιουσία, θα τον αντικαταστήσει με έναν άλλον, τον οποίο θα πληρώνουν ακόμη και όσοι έχουν ένα ακίνητο στην κατοχή τους.
Ο ΦΑΠ, θεσπίστηκε το 2010 σε αντικατάσταση του ΕΤΑΚ αλλά ακόμη δεν έχει εισπραχθεί. Επειδή τα έσοδα από το φόρο του 2010 και του 2011 έχουν προϋπολογιστεί, κάποια στιγμή θα εισπραχθούν οπότε με τη σειρά του θα δώσει τη θέση του στο νέο επαχθές τέλος, που θα «ενσωματωθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα» για την περίοδο μετά το 2013, με την ελπίδα ότι θα επαναπροσδιοριστούν τα κριτήρια.
Παρενθετικά να σημειώσουμε πως ο ΦΑΠ του 2010 υπολογίζεται με βάση την αξία της περιουσίας κατά την 1η Ιανουαρίου 2010. Μετά το αφορολόγητο των 400.000 ευρώ, ο φόρος προκύπτει με κλίμακα η οποία προβλέπει συντελεστές από 0,1% έως και 1% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 800.000 ευρώ. Έτσι, η περιουσία των 500.000 ευρώ πρέπει να φορολογηθεί με 100 ευρώ δηλαδή λιγότερα από ό,τι το 2009. Ήταν η περυσινή «έμπνευση» της κυβέρνησης, να απαλλάξει τους Έλληνες με ατομική περιουσία έως και 400.000 ευρώ και να στραφεί στους έχοντες πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία για να συγκεντρώσει τα φορολογικά έσοδα...
Ο ΦΑΠ του 2011 υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία των ακινήτων κατά την 1η Ιανουαρίου 2011. Μετά και την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, το αφορολόγητο περιορίστηκε από τις 400.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ, ενώ ο βασικός συντελεστής διπλασιάστηκε από το 0,1% στο 0,2%. Για ατομική περιουσία 500.000 ευρώ προκύπτει πλέον φόρος 600 ευρώ. Γενικά, μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, όλοι οι φορολογούμενοι με ατομική περιουσία από 500.000 ευρώ και πάνω επιβαρύνονται με 500 ευρώ σε σχέση με τον φόρο του 2010.
Στο εξής το φόρο θα τον πληρώνουν όλοι οι Έλληνες, μεγαλοϊδιοκτήτες και μη...
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ
Όσον αφορά στις αλλαγές που επέφερε η τροπολογία να σημειώσουμε πως απαλλάσσονται πλήρως από το τέλος οι μακροχρόνια άνεργοι, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ απαλλάσσονται τα γεωργικά και βιομηχανικά κτίρια. Ειδικότερα ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου το ειδικό τέλος είναι το μίνιμουμ των 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε:
1. πολύτεκνο, εφόσον τα τέκνα του τον βαρύνουν φορολογικά κατά το οικονομικό έτος 2011 , με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτους του έτους επιβολής του τέλους μέχρι 30.000 ευρώ
2. σε πρόσωπο που είναι το ίδιο ή πρόσωπο που το βαρύνει φορολογικά και είναι ανάπηρο
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
Για τους ανέργους ορίζεται ότι δεν οφείλεται το ειδικό τέλος ακινήτων για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παρατημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερησίων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και άνεργο που επιδοτήθηκε λόγω τακτικής επιδότησης από τους παραπάνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους έξι τουλάχιστον μήνες από τους δώδεκα που προηγούνται κάθε φορά της ημερολογιακής βάσης υπολογισμού του τέλους.
Η απαλλαγή αυτή δεν παρέχεται εφόσον το οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτους του έτους επιβολής του τέλους, υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ και κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Το παραπάνω σημαίνει, ότι για να απαλλαχθεί εντελώς άνεργος από την καταβολή του τέλους θα πρέπει και να έχει εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ και να κατοικεί ο ίδιος στο ακίνητο και να το έχει στην ιδιοκτησία του ή να έχει την επικαρπία. Δηλαδή άνεργο ζευγάρι που έχουν από ένα ακίνητο ο καθένας, θα πληρώσουν τέλος τουλάχιστον για το ένα από τα δύο ακίνητα.
Μειωμένοι συντελεστές και απαλλαγές δεν ισχύουν και το τέλος υπολογίζεται κανονικά αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου, με βάση τα στοιχεία ακινήτων του 2008, υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ ή οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο έχει τιμή ζώνης πάνω από 3.000 ευρώ ή το ακίνητο είναι πάνω από 120 τ.μ με προσαύξηση 20 τ.μ για κάθε παιδί και μάξιμουμ 200 τ.μ. Στην τελευταία περίπτωση το ειδικό τέλος ακινήτων επιβάλλεται κανονικά για το επιπλέον εμβαδόν του απαλλασσόμενου.
ΜΕΙΩΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συμπερασματικά να σημειώσουμε πως ο μειωμένος συντελεστής του τέλους, 0,5 ανά τ.μ. θα ισχύει για :
* ακίνητα πολυτέκνων με εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ,
* αναπήρων ή προσώπων που τα βαραίνουν ανάπηροι,
* ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση
Προσοχή όμως, γιατί οι μειωμένοι συντελεστές και απαλλαγές δεν ισχύουν :
* αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2008), υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ ή οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο
* αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο έχει τιμή ζώνης πάνω από 3.000 ευρώ ή έχει έκταση πάνω από 120 τ.μ προσαυξανόμενη κατά 20 τ.μ για κάθε παιδί μέχρι 200 τ.μ. Με βάση τις προηγούμενες διατάξεις δεν ίσχυε εάν το ακίνητο είχε έκταση 200 τ.μ., πρόκειται σαφώς για διάταξη που πλέον θα εντάσσει λιγότερα ακίνητα στους μειωμένους συντελεστές
ΕΚΤΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ
Για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, στα οποία δεν υπάρχει αντικειμενική τιμή ζώνης, το τέλος υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την επιφάνειά τους επί 3 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο. Τέλος να
σημειώσουμε πως η σχετική συζήτηση και ψήφιση της τροπολογίας θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass