ΕΝΤΟΝΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

«Εξόντωση των λαϊκών στρωμάτων»

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2011 3:12 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:39
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων και φορέων νετά τη χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου
ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΔ ΣΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
 Για «έλλειμμα πολιτικού θάρρους» και «πλεόνασμα αμετροέπειας και αλαζονείας» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, με αφορμή όσα ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών.
«Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε, σήμερα, ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που -μόλις πριν τρει μήνες- ψήφισε η Κυβερνητική πλειοψηφία, υποστηρίζοντας τότε, ότι αποτελεί "σχέδιο σωτηρίας" για τη χώρα», παρατήρησε ο βουλευτής της ΝΔ.
«Αν τα μέτρα που ψήφισαν πριν τρείς μήνες ήταν σωστά, γιατί σήμερα τα αναθεωρούν, προσθέτοντας κι άλλα;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι τα αρνητικά αποτελέσματα των χειρισμών της κυβέρνησης είναι ήδη μετρήσιμα.
Ο κ. Σταϊκούρας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «επειδή δεν μπορεί ή δεν θέλει» να περιορίσει τις δαπάνες κτυπώντας τη σπατάλη του κράτους, αυξάνει συνέχεια τους φόρους, πνίγοντας έτσι την ελληνική οικονομία.
«Αυτό δεν λέει ο κ. Βενιζέλος. Όλα τα υπόλοιπα που λέει, είναι τόσο "αξιόπιστα", όσο η δήλωσή του, πριν από τρεις μήνες, ότι "το ακίνητο είναι ήδη πολύ επιβαρημένο" και "οι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν είναι ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους", όσο και η δήλωσή του, προ τριών εβδομάδων, ότι δεν "τα έσπασε" με την τρόικα κι ότι ήταν τότε "προγραμματισμένη" η αναχώρηση της αντιπροσωπείας της από την Αθήνα», παρατήρησε.
Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι εφαρμόζει μια λάθος πολιτική. Ο κ. Βενιζέλος έχει ακόμα ένα πρόβλημα: Έχει, πλέον, χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας», κατέληξε.
ΤΟ ΚΚΕ
Σχετικό με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών είναι το σχόλιο του ΚΚΕ: "Τα σκληρότερα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση σημαίνουν εξόντωση των λαϊκών στρωμάτων, όχι για να σωθεί η χώρα όπως λέει, αλλά τα συσσωρευμένα κεφάλαια της πλουτοκρατίας, των πιστωτών, να προστατευθεί η ευρωζώνη και η αυριανή ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Ο δρόμος που γυρνά βίαια το λαό δεκαετίες πίσω είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν την άρχουσα τάξη και τους ευρωατλαντικούς συμμάχους της. Για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενος της πόλης και της υπαίθρου, μονόδρομος είναι το κοινό μέτωπο αγώνα για την παρεμπόδιση των μέτρων, την άρνηση πληρωμής των χαρατσιών, της αντεπίθεσης για λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ."
ΣΥΝ: ΦΟΡΟΛΕΗΛΑΣΙΑ
Ο ΣΥΝ σχολιάζει με ανακοίνωσή του τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών. "Ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά την προσήλωση της κυβέρνησης στην άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική της φορολεηλασίας των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων και των ανέργων. Η νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, η κατακόρυφη αύξηση του απαιτούμενου ποσού των αποδείξεων – η συγκέντρωση του οποίου είναι ανέφικτη σε πολλές περιπτώσεις- και το περαιτέρω «πετσόκομμα» των φοροελαφρύνσεων των πολιτών «ξεγυμνώνει» τη βαρβαρότητα της μνημονιακής πολιτικής, καθώς ακόμα και οι άνεργοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο, μέσω του απαράδεκτου συστήματος των τεκμηρίων. Απέναντι σε αυτή την κυβερνητική πολιτική της «κατάσχεσης» των εισοδημάτων των ασθενέστερων και μεσαίων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας είμαστε ριζικά αντίθετοι και θεωρούμε απόλυτα δικαιολογημένη την συνεχώς διογκούμενη οργή των πολιτών. Απαιτούμε, εδώ και τώρα, την ουσιαστική φορολόγηση των «εχόντων και κατεχόντων» και την κατάργηση των πολυπληθών και προκλητικών φοροαπαλλαγών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των πολυεθνικών εταιρειών και των εφοπλιστών."
ΔΗΜΑΡ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις του Ευ. Βενιζέλου, τις χαρακτήρισε απόπειρα να δικαιολογήσει με πολιτικές επιφάσεις τα νέα μέτρα: "Μιλάμε για καινούριες περικοπές, μιλάμε για πρόσθετα μέτρα, που κυρίως πλήττουν την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα τους οικονομικά αδύναμους», ενώ εκτίμησε ότι θα έλθουν κι άλλα μέτρα, γιατί "υπήρξε και η χαρακτηριστική φράση της «προσαρμογής», όπως ειπώθηκε από το στόμα του Υπουργού Οικονομίας."
ΤΟ ΕΒΕΑ
«Η κυβέρνηση μιλά για ανάπτυξη και νέες επενδύσεις, τη στιγμή που φορολογεί τις επιχειρήσεις τέσσερις φορές υψηλότερα σε σύγκριση με γειτονικές χώρες. Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα επιλέξει τη χώρα μας κάτω από τέτοιες συνθήκες» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου.
Ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι για πολλοστή φορά ότι ο κ. Βενιζέλος «εμμένει στην εφαρμογή μιας ληστρικής πολιτικής φόρων και τελών, ενώ την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας ζητούσε από τους Γερμανούς βιομηχάνους να επενδύσουν στη χώρα μας».
Αλλά το ερώτημα για το ΕΒΕΑ είναι πώς θα επενδύσουν οι ξένοι στην Ελλάδα, όταν η φορολογία μας ξεπερνάει το 45% και δεν υπάρχει ούτε μία δράση για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
«Όσο για τα λεγόμενα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και τη δήθεν αναγκαστική λύση της αφαίμαξης επιχειρήσεων και πολιτών, το ΕΒΕΑ θα του ξαναθυμίσει ότι τα 400 - 500 εκατ. ευρώ που αναμένει να εισπράξει το 2011 η κυβέρνηση από τον κεφαλικό φόρο στα εισοδήματα, ισοδυναμούν με το μισό από το έλλειμμα που αναμένεται να εμφανίσει φέτος ο ΟΣΕ. Τα 300 εκατ. από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης ισοδυναμούν με το έλλειμμα της ΕΘΕΛ. Και τα έσοδα από την αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης ισοδυναμούν με τα ελλείμματα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΗΛΠΑΠ» κατέληξε ο κ. Μίχαλος.
 
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass