ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΠΕ ΓΙΑ ΤΟ 2010

«Καλύτερα» σεκιουριτάς και πλανόδιος, παρά... γραφιάς

* Με εργασίες συντήρησης σχετίζεται το 10%-15% των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2011 3:59 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:41
michou@eleftheria.gr
Την επικινδυνότητα της εργασίας σε γραφείο, σε σχέση με άλλα επαγγέλματα, όπως υπάλληλος σεκιούριτι, πλανόδιος πωλητής ή γεωργός, αναδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Σύμφωνα με αυτά, ένα σημαντικό ποσοστό από το σύνολο των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων του 2010, περίπου στο 7,5%, αφορά σε... υπαλλήλους γραφείου, ενώ οι άλλες προαναφερθείσες κατηγορίες έχουν πολύ μικρότερα ποσοστά. Στο μεταξύ, 10%-15% των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων σε όλη την Ευρώπη σχετίζονται με εργασίες συντήρησης. Το θέμα της ασφάλειας κατά τη διενέργεια των εργασιών συντήρησης βρέθηκε στο επίκεντρο ειδικής ημερίδας που πραγματοποίησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, χθες το απόγευμα στη Λάρισα.
Βεβαίως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων που σημειώθηκαν το 2010 στην Ελλάδα (στοιχεία ΣΕΠΕ) εντοπίζονται στους ανειδίκευτους εργάτες ορυχείων, κατασκευών, μεταποίησης και μεταφορών –σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων αντιστοιχεί ποσοστό 38,3% του συνόλου των 94 θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων του περασμένου έτους. Στη συνέχεια ακολουθούν οι τεχνίτες ανέγερσης και αποπεράτωσης κτιρίων και άλλων δομικών έργων (11,7%), οι οδηγοί μέσων μεταφοράς και χειριστές κινητού εξοπλισμού (10,64%) και στην τέταρτη «θέση» βρίσκεται η κατηγορία των υπαλλήλων γραφείου (7,45%).
Στις κατηγορίες εργαζομένων, όπως παροχή υπηρεσιών προστασίας (3,19%), χύτες μετάλλων, συγκολλητές, σιδηρουργοί (2,13%), γεωργοί (1,06%) σημειώθηκαν πολύ λιγότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. Βεβαίως, αυτό εξηγείται, εν μέρει, εξαιτίας των πολύ πιο αυστηρών προδιαγραφών ασφαλείας που ισχύουν σε αυτές τις κατηγορίες επαγγελμάτων, καθώς και τη μεγαλύτερη εγρήγορση στην οποία βρίσκονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Παρόλα αυτά, σε όλο το 2010, σημειώθηκαν συνολικά περισσότερα από 5.000 εργατικά ατυχήματα.
ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα στοιχεία αυτά του ΣΕΠΕ δεν απασχόλησαν την ημερίδα για την ασφάλεια και την εργασία που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα στη Λάρισα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, σε συνεργασία με το Δίκτυο των Εθνικών Εστιακών Πόλων του και της «Ευρωπαϊκής Εκστρατείας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία». Ωστόσο, στην ημερίδα αναλύθηκε διεξοδικά το ζήτημα της ασφάλειας κατά τη διενέργεια εργασιών συντήρησης, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό, περίπου 10%-15% των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων σχετίζεται με τη διενέργεια εργασιών συντήρησης.
Εισηγητές στην ημερίδα ήταν η Ελισάβετ Γαλανοπούλου, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Αλέξανδρος Καραγεωργίου, εκπρόσωπος στην Επιτροπή Ανωτέρων Επιθεωρητών Εργασίας (SLIC) της ΕΕ και ο Ιωάννης Κωνσταντακόπουλος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας. Αν και ο κύριος στόχος της ημερίδας ήταν ενημερωτικός, ωστόσο υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα της λήψης μέτρων πρόληψης στους εργασιακούς χώρους.
Με βάση την πιο πρόσφατη μελέτη που έχει διενεργηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, έχει εντοπιστεί σημαντικό έλλειμμα στο ζήτημα αυτό, κυρίως στις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι ενώ η ύπαρξη τεχνικού ασφαλείας στις ελληνικές επιχειρήσεις ανέρχεται στο 72% -ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 71%- μόνον δύο στις δέκα ελληνικές εταιρείες (21%) διαθέτουν γιατρό εργασίας (ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 69%), ενώ το ίδιο ποσοστό (24%) εταιρειών στην Ελλάδα χρησιμοποιούν εξειδικευμένες υπηρεσίες/συστήματα παρακολούθησης ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας. Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, πολλά από τα ατυχήματα θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή η αντίδραση να ήταν πιο γρήγορη, εάν χρησιμοποιούνταν περισσότερες υπηρεσίες ή εργαλεία πρόληψης –πέρα από την ύπαρξη τεχνικού ασφαλείας, που σημειωτέον, είναι υποχρεωτική.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass