ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝΤΟΣ

Κρυφά έξοδα για την τακτοποίηση αυθαίρετων

* Αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης οι αμοιβές μηχανικών - Παραμένει το «μπλακαουτ» στην κτηματαγορά

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2011 3:24 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:43
Του Γιώργου Νούλη
Με τη διευκρίνιση ότι οι αμοιβές των μηχανικών αποτελούν αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης, το υπ. Οικονομικών προσπερνά την σκόπελο να εκδώσει υπουργική απόφαση καθορίζοντας τα ελάχιστα ποσά για την παροχή των υπηρεσιών τους. Η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης αναμενόταν με ενδιαφέρον καθώς θα έδειχνε τα συνολικά έξοδα της «τακτοποίησης» μιας και ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες διερευνητικές κινήσεις μέσω διαδικτύου.
Συγκεκριμένα το Υπ. διευκρίνισε ότι αμοιβές των μηχανικών για την παροχή των υπηρεσιών τους για την ένταξη αυθαίρετων κατασκευών στις διατάξεις του ν. 4014/2011 καθώς και για την έκδοση βεβαιώσεων για τη μεταβίβαση ακίνητων είναι αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης των μερών, σύμφωνα με το ν. 3919/2011. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αμοιβή θα εξαρτάται από το μέγεθος της παρανομίας. Εντός τω ημερών πάντως θα υπάρξει και συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΤΕΕ, με παραδείγματα, για τον προσδιορισμό των αμοιβών.
Επίσης το υπουργείο αποσαφήνισε χθες πως για τη μεταβίβαση οικοπέδων και γηπέδων στα οποία δεν υπάρχει κτίσμα απαιτείται δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση του μηχανικού ότι δεν υπάρχει κτίσμα, συνοδευόμενη από τοπογραφικό διάγραμμα. 
Πάντως πρέπει να προσεχθεί πως σε περίπτωση που έχει χαθεί ο φάκελος της άδειας από την Πολεοδομία και δεν είναι εφικτό να βρεθεί από άλλη αρχή (π.χ. συμβολαιογράφος), χρειάζεται να γίνει ανασύσταση, διαδικασία που είναι χρονοβόρα και επιπλέον θα κοστίζει ακριβά. Η εκπόνηση τοπογραφικού σχεδίου που θα καθορίζει τη θέση του ακινήτου από σταθερές συντεταγμένες αποτελεί επιπλέον κόστος.
Ακόμη το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε πως το αργότερο εντός δύο εβδομάδων, θα διευρύνει την ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου να συμπεριλάβει την κατάθεση με ηλεκτρονικό τρόπο όλων των βεβαιώσεων μηχανικών που απαιτούνται για την μεταβίβαση ακινήτων, τόσο αυτών που έχουν εκδοθεί όσο και αυτών που θα εκδοθούν, ώστε να καταστούν διαφανείς οι πράξεις και να ελέγχεται η φερεγγυότητα τους και οι ευθύνες των μηχανικών.
ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ
Στο μεταξύ παραμένει το «μπλακάουτ» στην κτηματαγορά εξαιτίας του νόμου για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων αφού ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί πλήρως η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής βεβαιώσεων από τους μηχανικούς για τυχόν ύπαρξη αυθαίρετων κτισμάτων στα ακίνητα που μεταβιβάζονται. Ο νόμος έχει δέσει τα χέρια συμβολαιογράφων και δικηγόρων της Λάρισας καθώς από τις 21 Σεπτεμβρίου δεν πραγματοποιούν μεταβιβάσεις ακινήτων. Βέβαια από 1ης Οκτωβρίου το Υπ. περιβάλλοντος έχει δώσει υπό προϋποθέσεις τη δυνατότητα μεταβιβάσεων, αλλά υπάρχουν ακόμη τεχνικές δυσλειτουργίες. 
Να θυμίσουμε πως ο νόμος για τα αυθαίρετα προβλέπει απαγόρευση της μεταβίβασης ή της σύστασης εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης. Από τη δημοσίευση του νόμου στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» (21 Σεπτεμβρίου) κάθε συναλλαγή (δικαιοπραξία) που έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ακίνητου πρέπει να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού ότι αυτό δεν φέρει αυθαίρετη κατασκευή. Αν κάποιος όμως βιάζεται να μεταβιβάσει το ακίνητο, σε περίπτωση που το ακίνητο έχει αυθαιρεσίες, ο μηχανικός
μπορεί να προχωρήσει την τακτοποίηση με μια απλή (ηλεκτρονική) δήλωσή του «ότι έχει στη διάθεσή του όλες τις μελέτες και λοιπά στοιχεία με υποχρέωση να τα υποβάλει ηλεκτρονικά εντός δέκα ημερών μετά την ειδοποίησή του ότι το σύστημα δέχεται πλέον ηλεκτρονικά αρχεία δικαιολογητικών και μελετών».
Ωστόσο, το έντυπο της ειδικής βεβαίωσης μηχανικού που προβλέπει ο νόμος εκδόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ενώ όπως αναφέραμε υπάρχουν ακόμη τεχνικές ηλεκτρονικές δυσκολίες. Παρενθετικά να επισημάνουμε πως ο νόμος είναι πολύ αυστηρός με όσους παρανομούν. Συγκεκριμένα προβλέπει πως αν στα συμβόλαια δεν μνημονεύεται το συγκεκριμένο πιστοποιητικό, οι συμβολαιογράφοι, οι μεσίτες, οι δικηγόροι, οι υποθηκοφύλακες, αλλά και ο αγοραστής και ο πωλητής του ακινήτου τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή από 30.000 έως 100.000 ευρώ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass