«ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ» ΕΩΣ ΚΑΙ 60% ΣΕ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Διαγράφουν χρέη οφειλετών οι τράπεζες

* Τέσσερις περιπτώσεις που χειρίστηκε η «Κίνηση Δανειοληπτών» δείχνει την μεταστροφή της στάσης προς όφελος των πολιτών

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2011 3:05 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:21
 Σε διαγραφές χρέους, που σε κάποια περίπτωση ξεπέρασε το 60% του οφειλόμενου κεφαλαίου, άρχισαν να προχωρούν οι τράπεζες προς του Λαρισαίους δανειολήπτες σε μία ύστατη προσπάθεια να εισπράξουν ό,τι μπορούν από οφειλέτες που ετοιμάζονται να προσφύγουν στα δικαστήρια κάνοντας χρήση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Αν και η όλη διαδικασία γίνεται έπειτα από σχετικό αίτημα του δανειολήπτη, ο οποίος αποδεδειγμένα αδυνατεί να καλύψει το χρέος του, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, δείχνει την αλλαγή στάσης των τραπεζών απέναντι στα αιτήματα που υποβάλουν μαζικά οι υπερχρεωμένοι πολίτες.
Έχοντας περιέλθει σε γνώση μας, τέσσερις περιπτώσεις που χειρίστηκε η «Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών» δια του προέδρου της κ. Γιώργου Μπαρτζώκη, αποδεικνύεται ότι οι τράπεζες με φειδώ και διακριτικότητα, επειδή το φοβούνται μήπως το φαινόμενο λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας, προχωρούν σε μερική απαλλαγή οφειλών, δεχόμενες «κούρεμα» του χρέους δανειοληπτών που ζητούν κατ' αρχήν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Το ποσοστό της διαγραφής που πρότειναν οι τράπεζες αυτές στους τέσσερις Λαρισαίους δανειολήπτες ανά περίπτωση ήταν, 25%, 35%, 40% και 60%. Σε απόλυτα μεγέθη οι τράπεζες τους απαλλάσσει κατά 20.519 ευρώ, 13.378,99 ευρώ, 1.206,92 ευρώ και 2.090,7 ευρώ. Η τελευταία περίπτωση που είναι και εντυπωσιακότερη, η τράπεζα πρότεινε συγκεκριμένα τη μείωση των αξιώσεών της από 5.474,20 σε 2.190 ευρώ με ρύθμιση του υπολοίπου σε 10 μηνιαίες δόσεις των 438 ευρώ.
«Είναι αλήθεια, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της καταναλωτικής οργάνωσης κ. Μπαρτζώκης, ότι και οι δύο πλευρές κινούνται «αναγνωριστικά», καθώς τα αρμόδια δικαστήρια που προβλέπει ο νόμος ότι θα συγκροτηθούν για να εκδικάσουν τις προσφυγές των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τα οποία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, δεν έχουν ακόμη εκδώσει τις πρώτες αποφάσεις. Ωστόσο το αξιοσημείωτο των παραπάνω περιπτώσεων είναι ότι ενώ οι δανειολήπτες διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, αλλά οι τράπεζες προτιμούν την άμεση ρευστότητα από την μακρόχρονη, δικαστική μάχη των κατασχέσεων και πλειστηριασμών».
ΔΙΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Πάντως σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η συνήθης πρακτική που εφαρμόζουν οι τράπεζες στις περιπτώσεις που οι δανειολήπτες αιτούνται εξωδικαστικό συμβιβασμό, είναι διαγραφή κατά μέσο όρο του 25% του χρέους, ενώ φροντίζουν ο σχετικός διακανονισμός να παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προκειμένου να αποτρέψουν μια εξάπλωση του κινήματος «δεν πληρώνω».
Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από τις περιπτώσεις αυτές η έκρηξη των «κόκκινων δανείων», τα οποία στο τέλος του 2010 άγγιξαν το 10% του συνόλου των χορηγήσεων, έχουν κάνει τις τράπεζες περισσότερο διαλλακτικές.
Έτσι παρ' όλο που δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση στο ζήτημα, καθώς υπάρχουν τράπεζες που αποδέχονται μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους και άλλες που επιλέγουν να διαγράφουν με ευκολία τα επισφαλή δάνεια αναλαμβάνοντας το πρόσθετο κόστος των προβλέψεων -οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών γίνονται πλέον με πιο ευνοϊκούς όρους για τους δανειολήπτες.
Οι πιέσεις πάντως τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους δανειολήπτες εκτιμάται ότι θα ενταθούν φέτος, καθώς η ύφεση γίνεται βαθύτερη και η ανεργία αγγίζει εφιαλτικά επίπεδα.
Η ΠΡΩΤΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Όμως σε μεγάλο βαθμό των μέλλον των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα κριθεί από τα αρμόδια Ειρηνοδικεία, καθώς αν οι δικαστικές αποφάσεις είναι «γενναίες», οι τράπεζες θα αναγκαστούν να ρίξουν περισσότερο νερό στο κρασί τους.
Να θυμίσουμε πως η πρώτη υπόθεση για τη Λάρισα ορίστηκε για τις 7 Ιουνίου και η απόφαση που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον θα εκδοθεί κατά το Φθινόπωρο. Πρόκειται για αίτηση Λαρισαίας, που αδυνατεί, λόγω χρόνιας ανεργίας, να αποπληρώσει τα χρέη της, που προέκυψαν από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, ζητώντας, τη δικαστική συνδρομή στη ρύθμιση των οφειλών της που ανέρχονται σήμερα στο ποσό των 26.180 ευρώ, προς δύο τράπεζες.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass