ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

«Μαγειρεύουν» αυξήσεις στο φυσικό αέριο

* Ανησυχία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Επιστολή ΣΘΕΒ στο Υπ. Οικονομίας - Καθυσυχάζει η ΕΠΑ Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 07 Απρ 2011 3:40 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:24
Του Γιώργου Νούλη
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πιθανής επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και κανένας λόγος ανησυχίας από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου» είναι η απάντηση που δίνει η ΕΠΑ Θεσσαλίας στα σενάρια που εξυφαίνονται τελευταίως στα δύο αυτά ενδεχόμενα που έχουν εντείνει την ανησυχία καταναλωτών και επιχειρήσεων.
Αν και το ενδεχόμενο της εξίσωσης του φόρου πετρελαίου θέρµανσης µε το κίνησης από τον προσεχή Οκτώβριο δεν έχει ακόμη εκλείψει, έστω και αν όλες οι πληροφορίες θέλουν αυτή να προγραμματίζεται για του χρόνου, η προοπτική επιβολής του ΕΦΚ και στο φυσικό αέριο... ανάβει φωτιές.
Ήδη ο διοίκηση του ΣΘΕΒ έστειλε χθες στον Υπουργό Οικονομικών επιστολή χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη από τον επιχειρηματικό κόσμο την η πιθανή επιβολή του Φόρου
Πάντως ο διευθυντής εμπορικών δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλίας κ. Λεωνίδας Μπακούρας εμφανίζεται καθησυχαστικός επισημαίνοντας πως η Επιχείρηση, ακολουθώντας διαφορετική τιμολογιακή πολιτική σε σχέση με την ΕΠΑ Αττικής και άρα χωρίς εξάρτηση από την τιμή του πετρελαίου, θα συνεχίσει, βάσει της σύμβασής της μέχρι το 2016,την ίδια τιμολογιακή πολιτική. Σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στη Θεσσαλία, διατίθεται προς 0,59 ευρώ και είναι σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης φθηνότερο κατά 35-40%. Η τιμή στους βιομηχανικούς καταναλωτές καθώς οι επιχειρήσεις πληρώνουν το αέριο με τιμές που καθορίζονται κάθε μήνα και ακολουθούν την τιμή του μαζούτ. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει καμία ένδειξη επιβολής του φόρου στο φυσικό αέριο...»    
Πάντως ο ΣΘΕΒ έχει αρχίσει να ανησυχεί και είναι βέβαιο πως παρά τις όποιες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις θα παραμένουν ανήσυχοι και οι οικιακοί καταναλωτές.  
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΘΕΒ
 «Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Απ. Δοντάς στην επιστολή που απέστειλε στον κ. Παπακωνσταντίνου, υπάρχει η πρόθεση επιβολής, από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Οικονομικών, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το φυσικό αέριο, παρότι ο Ν. 3336/2005 «Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2003/96/ΕΚ του Συμβουλίου της 27/10/2003 περί επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και άλλες διατάξεις» προβλέπει στο άρθρο 1, παρ. 9 την αναστολή είσπραξης του έως την 1η Ιανουαρίου 2014. 
Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η επιβολή του φόρου θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το ούτως ή άλλως υψηλό ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, προκαλώντας σημαντικό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητά τους, στον αγώνα τους για διατήρηση των θέσεων εργασίας ακόμα και στη βιωσιμότητά τους. Επιπλέον επισημαίνει ο ΣΘΕΒ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει μείωση της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου, με στροφή σε παραδοσιακές μορφές ενέργειας, όπως το πετρέλαιο, αυξάνοντας έτσι την εξάρτηση της χώρας μας από αυτές, γεγονός που δεν συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της εθνικής ενεργειακής πολιτικής που η κυβέρνηση έχει θέσει».
Νέο ρεκόρ για την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης.
ΚΑΝΟΝΙΚΑ Ο ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ
Στο μεταξύ νέο ρεκόρ έκανε χθες η τιμή της αμόλυβδης, που διαμορφώνεται στο 1,681 ευρώ (πανελλαδικός μέσος όρος) από 1,68 ευρώ που ήταν το προηγούμενο μέγιστο, ενώ σε νέα υψηλά διαμορφώνεται και η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 90 λεπτά και διαμορφώνεται στα 90,1 λεπτά το λίτρο.
Οι αυξήσεις αποδίδονται στις ανοδικές τάσεις που επικρατούν στη διεθνή αγορά καυσίμων εξαιτίας της κρίσης στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Σημειώνεται ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο φόρο σταματά στις 30 Απριλίου. Εξάλλου για την ώρα δεν έχουν εμφανιστεί προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με καύσιμα λόγω της δεκαήμερης απεργίας των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή καθώς συνεχίζονται οι φορτώσεις από το διυλιστήριο της Μότορ Όιλ και οι εισαγωγές καυσίμων. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν προβλήματα τις επόμενες ημέρες.
 
 
 
 
  
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass