ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

Από Δευτέρα οι φορολογικές δηλώσεις αγροτών

* Στο παραπέντε και πάλι η κοινοποίηση των αγροτικών τιμών για τον προσδιορισμό του φόρου

Δημοσίευση: 16 Απρ 2011 3:33 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:26
Του Γιώργου Νούλη
Μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις που είχαν να κάνουν κυρίως με τα προβλήματα στη λειτουργία του νέου taxisnet και με τους «γρίφους» των νέων τεκμηρίων διαβίωσης, των αλλαγών στις δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδημα ή τον φόρο και των αποδείξεων που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες καλούνται από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Απριλίου να υποβάλλουν τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
 Με την ελπίδα ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα στην παραλαβή των δηλώσεων, για τους επαγγελματίες τουλάχιστον, η υποβολή των οποίων γίνεται από φέτος υποχρεωτικά ηλεκτρονικά το βέβαιο είναι ότι λογιστές και φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα χαρτομάνι δικαιολογητικών και αποδείξεων.
Κατά την προσφιλή μάλιστα τακτική το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε στο παραπέντε όχι μόνο νέες παρατάσεις προθεσμιών, καταργώντας την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων για συγκεκριμένες εταιρίες, όπως Ο.Ε και Ε.Ε, αλλά και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων βάσει των οποίων θα φορολογηθούν με το αντικειμενικό σύστημα οι αγρότες. Να θυμίσουμε πως η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ήταν στην πρώτη γραμμή της επικοινωνιακής πολιτικής του ΥΠΟΙΚ καθώς όπως το ίδιο υποστήριζε μέσω της βάσης δεδομένων που δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο, γίνονται διασταυρώσεις και εντοπίζονται κρούσματα φοροδιαφυγής. Χθες έγινε ένα βήμα πίσω και πλέον οι δηλώσεις των εταιριών (της παραγρ. 4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε.) ,θα υποβάλλονται προαιρετικά μέσω διαδικτύου, με τις καταληκτικές ημερομηνίες να ξεκινούν από 18 Απριλίου και να λήγουν στις 28 του ίδιου μήνα. Και όλα αυτά εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσιάζονται στο taxis την οποία δεν αναγνωρίζει η Γ.Γ.Π.Σ.! « Παρά τις φήμες “καλοθελητών”, οι οποίοι επιδιώκουν να δημιουργησουν αίσθηση υπολειτουργίας και “κατάρρευσης”, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISNet λειτουργούν απρόσκοπτα, τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση, παρουσιάζοντας διαθεσιμότητα που τις περισσότερες μέρες ξεπερνά το 99%. Το ίδιο γρήγορη είναι και η απόκριση των υπηρεσιών, καθώς ο μέσος χρόνος απόκρισης για την πρόσβαση στις υπηρεσίες με τη χρήση του κωδικού του χρήστη είναι 0,5 δευτερόλεπτα». Στο εύλογο ερώτημα γιατί υπήρξαν οι αλλεπάλληλες παρατάσεις και γιατί καταργείται στην πράξη η υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων, ποιος θα δώσεις πειστική απάντηση;
Για τους επαγγελματίες να σημειώσουμε πως από φέτος ο αυτοέλεγχος γίνεται ακριβότερος και όσοι τον επιλέξουν, ανεξαρτήτως ακαθάριστων εσόδων, πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους µέσω λογιστή. Τα ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιάζονται µε τον Μοναδικό Συντελεστή Καθαρού Κέρδους για τον προσδιορισµό των καθαρών κερδών αυτοελέγχου. Τα κέρδη αυτά συγκρίνονται µε τα λογιστικά καθαρά κέρδη και επιλέγονται τα µεγαλύτερα για τον υπολογισµό του φόρου.
Επίσης όσες επιχειρήσεις εντάχθηκαν από το 2010 στο λογιστικό σύστηµα (έσοδα - έξοδα) συµπληρώνουν µόνο τα δεδοµένα των βιβλίων και στοιχείων στον πίνακα Ι του Ε3.
Για τους άρχιτέκτονες και μηχανικούς το εισόδηµά τους προσδιορίζεται λογιστικά ενώ για τις  οικοδοµικές επιχειρήσεις διατηρείται ο εξωλογιστικός προσδιορισµός των εισοδηµάτων.  
ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Στο μεταξύ χωρίς σημαντικές αλλαγές στα επίπεδά τους, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες τις τιμές των αγροτικών προϊόντων βάσει των οποίων θα προσδιοριστεί φέτος με το αντικειμενικό σύστημα, το ελάχιστο καθαρό εισόδημα των αγροτών. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν οι πίνακες με τα νέα ποσά του καθαρού γεωργικού εισοδήματος όλων των προϊόντων της χώρας (φυτική - ζωϊκή παραγωγή και αλιεύματα) και των αντιπροσωπευτικών ενοικίων γεωργικής γης οι οποίοι καταρτίστηκαν από την αρμόδια επιτροπή. 
Σε σύγκριση με τις τιμές του 2010 σε 122 προϊόντα δεν επέρχεται καμία μεταβολή, σε 11 προϊόντα τα ελάχιστα ποσά εισοδήματος αυξάνονται από 1% - 5% και σε 16 προϊόντα τα τεκμαρτά εισοδήματα μειώνονται έως 5,37%. Στα ίδια επίπεδα παραμένουν οι τιμές των ενοικίων γεωργικής γης.
Οι αγρότες αλλά και όσοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά καλλιεργούν κτήματα ή λαμβάνουν επιδοτήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 5 Μαΐου ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους. Σε περίπτωση που οι δηλώσεις γίνονται μέσω λογιστή θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά με την προθεσμία να λήγει στις 5 Μαΐου.
ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ 
Υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση είναι:
- Όσοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα και το 2010 το ετήσιο καθαρό γεωργικό τους εισόδημα ήταν πάνω από 3.000 ευρώ.
- Όσοι αγρότες πήραν μέσα στο 2010 επιδοτήσεις για προϊόντα φυτικής παραγωγής πάνω από 1.500 ευρώ ή για προϊόντα ζωικής παραγωγής πάνω από 2.250 ευρώ.
- Όσοι εισέπραξαν επιστρεφόμενο ΦΠΑ μέσα στο 2010 από 881 ευρώ και πάνω.
- Όσοι είναι κύριοι ή επικαρπωτές ή νομείς ή κάτοχοι γεωργικής γης και την καλλιεργούν με μορφή θερμοκηπίων σε έκταση από δύο στρέμματα και πάνω.
- Όσοι αποκτούν και γεωργικό εισόδημα χωρίς να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΠΑ
Εξάλλου να σημειώσουμε πως με αυστηρές κυρώσεις απειλούνται όσοι αγρότες, εισέπραξαν παράνομα επιστροφές ΦΠΑ. Το υπουργείο Οικονομικών προχωράει στο «ξεσκόνισμα» των δηλώσεων από όσους ζητούν επιστροφή φόρου άνω των 10.000 ευρώ προκειμένου να εντοπίσει όσους τα εισέπραξαν παράνομα με βάση πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία. Αν εντοπιστούν «ύποπτοι», τα ποσά που αφορούν στα εικονικά ή πλαστά στοιχεία αφαιρούνται από την αίτηση επιστροφής και καταβάλλεται το υπόλοιπο ποσό εντός μηνός. Δίνεται δε εντολή φορολογικού ελέγχου, που ολοκληρώνεται εντός τετραμήνου βάσει δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής (προσκόμιση μέχρι 30/6/2011 στην εφορία της δήλωσης, που υποβάλλουν μέχρι 15 Μαΐου και για το 2010 μόνο αν την είχαν υποβάλει καθώς δεν υπήρχε υποχρέωση) και εισοδήματος (διακράτηση δηλώσεων για μια πενταετία στην οικία του αγρότη), και μετά επιστρέφεται οριστικά το ποσό. Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν τώρα επιστροφές άνω των 10.000 ευρώ και στη συνέχεια οι αιτήσεις με επιστροφές κάτω των 10.000 ευρώ. Να σημειώσουμε πως οι αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ υποβάλλονται έως 31 Ιουλίου και οι συμπληρωματικές αιτήσεις από 1/6/2011.
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass