ΜΕ ΜΙΚΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΤΟΥ ΟΕΚ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Γραφειοκρατικός «Γολγοθάς» για τα δικαιολογητικά

* Δεν δέχονται τα ΚΕΠ να στείλουν την αίτηση αν δεν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα...

Δημοσίευση: 19 Απρ 2011 3:10 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:27
Του Γιώργου Νούλη
Με αυστηρότερες προϋποθέσεις ως προς τις ημέρες ασφάλισης και στον αριθμό των δικαιολογητικών και με μικροπροβλήματα, λόγω της υπερφόρτωσης του συστήματος, ξεκίνησε χθες και στη Λάρισα η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από εργαζόμενους και συνταξιούχους, που πληρούν συγκεκριμένες εισοδηματικές και ασφαλιστικές προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο φετινό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου του ΟΕΚ.
Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά και μόνο στα ΚΕΠ και οι δικαιούχοι που φέτος υπολογίζονται να είναι κατά πολύ λιγότεροι από τα 2.600 άτομα που εντάχθηκαν την τελευταία φορά στο πρόγραμμα από τη Λάρισα, έχουν διορία μέχρι την 1 Ιουλίου. Να σημειώσουμε πως αρκετοί από αυτούς που προσέτρεξαν χθες για την υποβολή των αιτήσεων δεν είχαν μαζί τους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν, ενώ η όποια καθυστέρηση υπήρχε στην αποστολή των αιτήσεων επικεντρωνόταν στην καταγραφή του ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.
Σχετικά με το πρόγραμμα να σημειώσουμε ότι το ποσόν της επιδότησης έχει αυξηθεί για ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων, όμως είναι αυστηρότερα τα εισοδηματικά κριτήρια και οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Το γενικό εισοδηµατικό κριτήριο για την ένταξη στο πρόγραµµα είναι µέχρι 12.000 ευρώ, µε αυξηµένο ποσοστό επιδότησης για εισοδήµατα µέχρι 6.000 ευρώ και από 6.001 ευρώ έως 9.000 ευρώ. Αυξημένες έως 600 ημέρες, είναι και οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης που θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι εργατοϋπάλληλοι μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενώ περισσότερες ημέρες εργασίας ζητά ο ΟΕΚ και για τους εποχιακά απασχολούμενους (1.700 ημέρες αντί 1.400) και για τους μακροχρόνια άνεργους. 
ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  
Προς υπενθύμιση να σημειώσουμε πως στο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής εργαζόμενοι και συνταξιούχοι οι οποίοι κατοικούν στη Λάρισα, είναι ασφαλισμένοι σε Οργανισμό κύριας ασφάλισης μισθωτών και καταβάλλουν εισφορές υπέρ Ο.Ε.Κ. Επίσης πρέπει να συγκεντρώνουν επιπλέον και τις ακόλουθες προϋποθέσεις :
1. Να νοίκιαζαν κύρια κατοικία το 2009 και να μην έχουν οι ίδιοι ή τα προστατευόμενα μέλη τους περιουσιακά στοιχεία οπουδήποτε ικανά για να τους εξασφαλίσουν οικογενειακή στέγαση.
2. Να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή τα προστατευόμενα μέλη τους δάνειο ή κατοικία από τον Ο.Ε.Κ. ή στεγαστικό δάνειο από το Υπ. Υγείας Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
3. Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα του 2010 να μην υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.
 ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Τουλάχιστον 10 δικαιολογητικά για τους Λαρισαίους πολίτες και άλλα τόσα περίπου για τους ομογενείς και τους υπηκόους τρίτων χωρών πρέπει να έχουν συγκεντρώσει οι δικαιούχοι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Αυτό που εξαρχής επισημαίνουμε είναι ότι με την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να καταθέτουν υποχρεωτικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να είναι πρωτότυπα ή νομίμως επικυρωμένα αντίγραφα από Δημόσια Αρχή. Επίσης τα πιστοποιητικά και οι βεβαιώσεις της αλλοδαπής που απαιτούνται πρέπει να είναι επικυρωμένα και επίσημα μεταφρασμένα στα Ελληνικά από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ή από δικηγόρο που είναι μέλος Ελληνικού Δικηγορικού Συλλόγου, ή από πτυχιούχο μεταφραστή του τμήματος Ξένων Γλωσσών. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα εξετάζεται καν η αίτηση....
Συγκεκριμένα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής:
1) ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ν. 1599/86 που συμπληρώνονται επί τόπου στα Κ.Ε.Π.
2) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.
Στην υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 δηλώνεται από ποιόν Δήμο πρέπει να αναζητηθεί. 
Αν δηλωθούν παιδιά που σπουδάζουν, απαιτείται πιστοποιητικό σπουδών ενώ αν δηλωθούν παιδιά ανίκανα για βιοποριστικό επάγγελμα, απαιτείται βεβαίωση αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας. Επίσης εάν υπάρχει διαζύγιο ή διάσταση, απαιτείται δικαστική απόφαση για την επιμέλεια των παιδιών, έστω και προσωρινή (αντίγραφο επικυρωμένο).
Για τους αλλοδαπούς δικαιούχους το πιστοποιητικό που θα προσκομίσουν πρέπει:
α. να έχει εκδοθεί από τη χώρα προέλευσης κατά το τελευταίο εξάμηνο,
β. να είναι επικυρωμένο από την εκεί Ελληνική Προξενική Αρχή
γ. για την διαπίστωση της συνοίκησης των προστατευομένων μελών τους να προσκομισθεί η άδεια διαμονής τους για το έτος 2009, σε αντίγραφα επικυρωμένα από Δημόσια Αρχή.
Επιπρόσθετα:
δ. Για τους πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε. απαιτείται: «Έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της Ένωσης» του άρθρου 16 του Π.Δ. 106/2007 χορηγούμενο από τη Δ/νση Αλλοδαπών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από 5ετή συνεχή νόμιμη διαμονή. ε. Για τους υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα απαιτείται: «Άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος» του Π.Δ. 150/06 ή του άρθρου 40, παρ. 7 του Ν. 3731/08 (αρμόδιο όργανο είναι εκείνο που χορήγησε την τελευταία άδεια διαμονής) ή άδεια αορίστου διαμονής ή δεκαετίας του άρθρου 91, παρ. 2 του Ν.3386/05 ή άδεια διαμονής γονέα ανηλίκου ημεδαπού του άρθρου 94 του Ν. 3386/05 ή άδεια διαμονής συζύγου πολίτη της Ε.Ε. ή Έλληνα πολίτη του άρθρου 63 του ν. 3386/05
στ. Ειδικά για τους υπηκόους τρίτων χωρών στους οποίους έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο απαιτούνται: Άδεια διαμονής αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή μέλους οικογένειας κατόχου τέτοιας άδειας και ταξιδιωτικό έγγραφο (titre de voyage) που εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 28 της Σύμβασης της Γενεύης.
η. Για τους ομογενείς από τρίτες χώρες απαιτούνται: ειδικό δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς ή Δελτίο ή άλλος τίτλος διαμονής ομογενούς κάθε τύπου ή αυτοτελής άδεια διαμονής επαναπατρισθέντος ή παλιννοστήσαντος ή ομογενούς.
3) Μισθωτήριο συμβόλαιο στο όνομα του αιτούντος, κατατεθειμένο και θεωρημένο από την αρμόδια ΔΟΥ μέχρι 31-12-2009, για την κατοικία που ενοικίαζαν το 2009 (επικυρωμένο φωτοαντίγραφο). Στο μισθωτήριο να αναγράφεται ευδιάκριτα το ΑΦΜ του εκμισθωτή και μισθωτή.
4) Υπεύθυνη Δήλωση του εκμισθωτή, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από κάθε αρμόδια αρχή, όπου θα αναφέρεται:
α. το ακίνητο στο οποίο αφορά το μισθωτήριο συμβόλαιο (πλήρης περιγραφή Δ/νση-όροφος κ.λπ.)
β. το χρονικό διάστημα της ενοικίασης
γ. ότι η κατοικία δεν έχει ενοικιαστεί σε άλλο πρόσωπο (σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι του ενός ενοικιαστές να αναφέρονται ρητά τα στοιχεία τους)
δ. ότι τα εισοδήματα που προέρχονται από το συγκεκριμένο ακίνητο έχουν περιληφθεί στη φορολογική του δήλωση.
5) Αρχική ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ οικονομικού έτους 2010 (για τα εισοδήματα του 2009). Απαιτείται και ΑΦΜ της/του συζύγου.
Όσοι δεν υποχρεούνται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης, θα το δηλώσουν εγγράφως στο έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/86 Στη περίπτωση αυτή πρέπει να δηλωθεί και το εισόδημα που έχει η/ο σύζυγός τους καθώς και τα ΑΦΜ τους και υποχρεωτικά να προσκομισθούν:
α. απόδειξη πληρωμής ενοικίου
β. βεβαίωση από τον εργοδότη τους ή από τον Οργανισμό κύριας Ασφάλισης (π.χ. ΙΚΑ) και το Επικουρικό τους Ταμείο (εάν υπάρχει), από όπου θα προκύπτει το καθαρό εισόδημα του δικαιούχου καθώς και του/της συζύγου για το έτος 2009.
Για τους πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε. επιπλέον απαιτούνται:
* Αντίγραφο δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος, όπου δηλώνεται η δ/νση κύριας κατοικίας και το παγκόσμιο εισόδημα (εισόδημα ημεδαπής και τυχόν αλλοδαπής προέλευσης, κ.λπ.).
* Βεβαίωση της Φορολογικής Αρχής της χώρας προέλευσης για την ύπαρξη ή μη εισοδημάτων και ακινήτων στην εν λόγω χώρα,
* Υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης (θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής), όπου θα αναγράφονται τα στοιχεία του αιτούντος και της μόνιμης κατοικίας του, ο ΑΦΜ της χώρας προέλευσης του και θα δηλώνεται αν αποκτά άλλα εισοδήματα προσδιορίζοντας αυτά, από τη χώρα προέλευσης.
Για τους υπηκόους τρίτων χωρών επιπλέον απαιτούνται:
* Βεβαίωση Φορολογικής αρχής της χώρας τους από την οποία θα προκύπτει η ακίνητη περιουσία τους καθώς και το συνολικό τους εισόδημα στη χώρα προέλευσης.
* Αντίγραφο επικυρωμένο του Διαβατηρίου τους.
* Υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης (θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής), όπου θα αναγράφονται τα στοιχεία του αιτούντος και της μόνιμης κατοικίας του, ο ΑΦΜ της χώρας προέλευσης του (αν υπάρχει) και θα δηλώνεται αν αποκτά άλλα εισοδήματα προσδιορίζοντας αυτά, από τη χώρα προέλευσης ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο φορολογικού προσδιορισμού.
Ειδικά για τους υπηκόους τρίτων χωρών στους οποίους έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο απαιτείται Υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης όπως αυτή αναφέρεται στο προηγούμενο εδάφιο III.
6) ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 2010 και των δύο συζύγων, πλήρες (με κωδικούς).
7) ΕΝΤΥΠΟ Ε9 έτους 2005 που κατατέθηκε στην αρμόδια ΔΟΥ για την περιουσιακή τους κατάσταση καθώς και επομένων ετών μέχρι και το έτος 2010, εφόσον υπήρξε μεταβολή.
Όσοι δεν υποχρεούνται σε υποβολή εντύπου Ε9, επειδή δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο, το δηλώνουν στην Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/86.
8) ΣΥΝΟΛΟ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ (για τους εργαζόμενους δικαιούχους).
α. Οι ασφαλισμένοι που διαθέτουν τα απαιτούμενα για την κατηγορία τους ημερομίσθια από 1/1/2002 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, δεν θα προσκομίσουν βεβαίωση του ασφαλιστικού τους φορέα για το σύνολο των πραγματοποιηθέντων ημερομισθίων ή για εκείνα της τελευταίας τριετίας, γιατί τα στοιχεία αυτά θα αναζητούνται αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία μας.
Για τους δικαιούχους που δεν συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό ημερομισθίων από 1/1/2002 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, απαιτείται βεβαίωση από τον Οργανισμό κύριας Ασφάλισης όπου θα αναγράφεται:
• το σύνολο των ημερομισθίων που έχουν πραγματοποιήσει,
• αναλυτικά τα ημερομίσθια της τελευταίας τριετίας (2008, 2009 και 2010)
• εάν έχουν γίνει κρατήσεις για τον ΟΕΚ.
β. Όλοι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά πραγματοποιηθέντων ημερομισθίων για το έτος 2011. Αυτά μπορεί να είναι έντυπο βεβαίωσης εργοδότη από την οποία αποδεικνύεται η ασφάλιση του δικαιούχου για το έτος 2011, επίσημα επικυρωμένη ως προς το περιεχόμενο, από το ΙΚΑ.
9) ΠΡΑΞΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ (για τους συνταξιούχους), η οποία θα αναφέρει επίσης εάν στη διάρκεια της επαγγελματικής δραστηριότητας είχαν γίνει κρατήσεις για τον Ο.Ε.Κ.
10) Λογαριασμό ΔΕΗ ή επίσημο Αντίγραφο Λογαριασμού από την ΔΕΗ απ’ όπου θα προκύπτει η διεύθυνση της κατοικίας που ενοικίαζαν το έτος 2009 και ο Κωδικός Ηλεκτρονικής Πληρωμής.
ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 
1) ΟΙ ΕΠΟΧΙΑΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ προσκομίζουν βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ ότι λαμβάνουν το ειδικό εποχιακό βοήθημα (εάν χρειάζεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα με μειωμένα ημερομίσθια).
2) ΟΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ δικαιούνται να λάβουν επιδότηση ενοικίου το ανώτερο για 2 χρόνια από τη διακοπή του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, οφείλουν δε να προσκομίσουν:
α. Βεβαίωση από τον Ο.Α.Ε.Δ για μακροχρόνια ανεργία (τουλάχιστον 12 μήνες και άνω)
β. Κάρτα ανεργίας θεωρημένη για τους αντίστοιχους μήνες μέχρι την υποβολή της αίτησης
γ. Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/86 ότι δεν έχουν αλλάξει ασφαλιστικό φορέα μέχρι την υποβολή της αίτησης (να αναγραφεί στην έντυπη δήλωση).
3) Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ 67% και άνω του δικαιούχου ή προστατευόμενου μέλους του αποδεικνύεται με:
α. Γνωμάτευση αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής του ασφαλιστικού φορέα του δικαιούχου, όταν πρόκειται για τον ίδιο ή β. Απόφαση ή Γνωμάτευση από αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή (μία οριστική ή δύο προσωρινές) όταν πρόκειται για προστατευόμενα μέλη, πλην των περιπτώσεων των προστατευομένων παιδιών και των τυφλών για τους οποίους απαιτείται μία μόνο προσωρινή απόφαση ή γνωμάτευση.
 Για περισσότερες πληροφορίες, για την παραλαβή της αίτησης και ενημερωτικών εγγράφων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μεταβαίνουν στο κτίριο του ΟΕΚ στη Λάρισα μετά τις 9 το πρωί (τηλ.2410-539.470). Πληροφορίες παρέχονται τηλεφωνικά και στον αριθμό 1500.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass