ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΆΜΕΣΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΖΗΤΑ Ο ΣΕΒΕ

Μερική ικανοποίηση εξαγωγέων για την επιστροφή ΦΠΑ

* Αναγκαστικά στον συμψηφισμό οδηγούνται οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, σημειώνει ο ΠΣΕ

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2010 2:24 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 8:51
Μερική ικανοποίηση από την απόφαση για την επιστροφή ΦΠΑ μέχρι ποσού των 30.000 ευρώ εκφράζουν οι εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας, ωστόσο η διοίκηση του Συνδέσμου επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο να επανέλθει το καθεστώς της άμεσης επιστροφής του πιστωτικού υπολοίπου, χωρίς περιορισμό. Το ζητούμενο είναι η παροχή ρευστότητας στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, κάτι που επισημαίνει και η διοίκηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, τονίζοντας παράλληλα πως οι επιχειρήσεις με πιστωτικά υπόλοιπα μεγαλύτερα από 30.000 ευρώ οδηγούνται αναγκαστικά στον συμψηφισμό –που δεν παρέχει, ουσιαστικά, ρευστότητα. Πάντως, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των εξαγωγέων, η υποχώρηση του ευρώ έχει «ευεγερτική» επίδραση στις ελληνικές εξαγωγές, ιδίως προς τρίτες χώρες.
Τη μερική ικανοποίησή του για τη νέα απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ 1108/01.07.2010) για την επαναφορά της άμεσης επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ στις επιχειρήσεις μέχρι του ποσού των 30.000 ευρώ, εκφράζει σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Λακασάς.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι η νέα απόφαση του Υπουργείου αποδεικνύει ότι οι εκκλήσεις του ΣΕΒΕ και του συνόλου των επιχειρηματικών φορέων της χώρας για ανάκληση του ουσιαστικού παγώματος των επιστροφών που επήλθε με προηγούμενη απόφαση (ΠΟΛ 1016/01.03.10), λόγω των σοβαρότατων επιπτώσεών του στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, εισακούστηκαν από το Υπουργείο, το οποίο αποφάσισε να προχωρήσει σε μια διορθωτική κίνηση, η οποία όμως δεν αντιμετωπίζει το σύνολο του προβλήματος για τις λοιπές επιχειρήσεις, που έχουν αιτήματα επιστροφής μεγαλύτερα των 30.000 ευρώ και, ως εκ τούτου, αποκλείονται από τη νέα απόφαση.
«Λαμβάνοντας υπόψη την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας και στήριξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας ως μόνη διέξοδο από την κρίση, ο ΣΕΒΕ ζήτησε την πλήρη επαναφορά της άμεσης επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ χωρίς περιορισμό ως προς το ποσό της επιστροφής. Σε κάθε όμως περίπτωση και επειδή, όπως έχει ήδη επισημάνει, στις περιπτώσεις που απαιτείται έλεγχος, αυτός καθυστερεί δραματικά, ο ΣΕΒΕ πρότεινε για τις περιπτώσεις που το αιτούμενο ποσό υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, να επιστρέφεται άμεσα χωρίς έλεγχο το ποσό μέχρι 30.000 ευρώ και να ακολουθεί ο προβλεπόμενος έλεγχος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ
Ως προς τη νέα δυνατότητα συμψηφισμού του επιστρεφόμενου ΦΠΑ με υποβαλλόμενες χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 83 του ΚΕΔΕ και δεν υφίστανται άλλες οφειλές προς το Δημόσιο, ο ΣΕΒΕ επισημαίνει ότι πρόκειται για θετικό μέτρο, που προϋποθέτει όμως και πάλι το προς επιστροφή και συμψηφισμό ποσό να είναι βεβαιωμένο.
Καθώς όμως στην πράξη η καθυστέρηση αφορά τον χρόνο από την υποβολή της αίτησης μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου και τη βεβαίωση, ενώ μετά την τελευταία το ποσό επιστρέφεται άμεσα (ή συμψηφίζεται με άλλες τυχόν φορολογικές απαιτήσεις του αιτούντα πχ από φόρο εισοδήματος), ο ΣΕΒΕ ζήτησε ο συμψηφισμός του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ εξαγωγικών επιχειρήσεων με οποιοδήποτε οφειλόμενο στο Δημόσιο φόρο (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, κλ.π.) να γίνεται από την κατάθεση της αίτησης επιστροφής (πριν δηλ. να βεβαιωθεί), με σχετική εφαρμογή και προσαρμογή της διάταξης του άρθρου 83 του ΚΕΔΕ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ
«Σημαντικό βήμα», χαρακτήρισε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, την υιοθέτηση από πλευράς υπουργείου Οικονομικών των προτάσεων του επιχειρηματικού κόσμου για επίσπευση των επιστροφών ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και για πρώτη φορά τη διάθεση συμψηφισμού του επιστρεφόμενου ΦΠΑ με άλλες οφειλές προς το δημόσιο.
Όσον αφορά στην επιστροφή του ΦΠΑ η κυρία Σακελλάριδη ανέφερε: «Η υπογραφή της ΠΟΛ 1108/1.7.2010 δείχνει τη διάθεση του υπουργείου να ανακουφίσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μία ιδιαίτερα δύσκολη για αυτές περίοδο, καθώς και ότι η πολιτική του ηγεσία τείνει ευήκοα ώτα στα αιτήματα των παραγωγικών φορέων. Προς την κατεύθυνση αυτή λειτουργεί και η υπουργική απόφαση για την απλοποίηση διαδικασιών ενδοκοινοτικών συναλλαγών» και συμπλήρωσε: «Ωστόσο, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ειδικότερης μέριμνας για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Η παρούσα ρύθμιση επιστροφών ΦΠΑ καλύπτει μόνο μικρά σε αξία φορτία αποστολών και μόνο τμηματικά αφορά τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ προσθέτει γραφειοκρατικό βάρος στις ελεγκτικές υπηρεσίες, αφού οδηγεί στην υποβολή πολλαπλών αιτήσεων ένταξης στη ρύθμιση ακόμη και για τα ίδια φορτία εξαγωγών. Αντίθετα, η πλειοψηφία των εξαγωγικών επιχειρήσεων οδηγείται στη λύση του συμψηφισμού οφειλών, από την οποία δεν προκύπτουν άμεσα οφέλη ρευστότητας και η αποτελεσματικότητά της εξαρτάται από την ταχύτητα περαίωσης των ηλεκτρονικών ή χειρόγραφων υποβολών στις αρμόδιες ΔΟΥ».
ΑΥΞΗΣΗ
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, αυτή την περίοδο άρχισαν να διαφαίνονται οι πρώτες ενδείξεις για την επίδραση της υποχώρησης του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου στις ελληνικές εξαγωγές. Τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΛΣΤΑΤ) για τον Απρίλιο του 2010, δείχνουν ότι η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 5% τον περασμένο Απρίλιο αποδίδεται κυρίως στην καλύτερη εικόνα των αποστολών προς Τρίτες Χώρες, ενώ διατηρείται και η θετική εικόνα προς τις χώρες της ΕΕ.
Η συνολική αξία των εξαγωγών κατά το μήνα Απρίλιο 2010 ανήλθε στο ποσό των 1.267,8 εκατ. ευρώ (1.704,7 εκατ. δολάρια) έναντι 1.207,1 εκατ. ευρώ (1.597,0 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2009, παρουσιάζοντας αύξηση 5,0%. Αντίστοιχα, η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε στο ποσό των 2.813,5 εκατ. ευρώ (3.760,9 εκατ. δολάρια) έναντι 3.622,5 εκατ. ευρώ (4.763,9 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2009, παρουσιάζοντας μείωση 22,3%. Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά τον ίδιο ανήλθε σε 1.545,7 εκατ. ευρώ (2.056,2 εκατ. δολάρια) έναντι 2.415,4 εκατ. ευρώ (3.166,9 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2009, παρουσιάζοντας μείωση 36,0%.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass