ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ PROPINDEX Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΓΓΙΞΕ ΤΟ 14% ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ!

Πέφτουν οι τιμές των διαμερισμάτων...

* Στις παλιές κατοικίες η πτώση και όχι στις νεόδμητες - Ειλλημμένη η απόφαση για αύξηση αντικειμενικών...

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2010 3:28 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 8:52
Διόρθωση που ξεπερνά το 14%, διαπιστώνει σε τιμές διαμερισμάτων της Λάρισας η εταιρία Propindex, τη μεγαλύτερη συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες η εταιρία (πρόκειται για εταιρία κατασκευής δεικτών ακινήτων τραπεζικών ομίλων, όπως της Εθνικής, Εμπορικής, Αlpha, Eurobank και Τ.Τ) σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, οι τιμές των διαμερισμάτων στο α΄ τετράμηνο του έτους μειώθηκαν κατά 7,7 % κατά μέσο όρο πανελλαδικά ενώ δεν αποκλείεται η πτώση στο τέλος του 2010 να διαμορφωθεί σε διψήφιο ποσοστό.
Ειδικότερα η πτώση των τιμών είναι 5,4 % στην Αττική, 9,8 % στη Θεσσαλονίκη, 14,1 % στη Λάρισα, 8,8 % στα Ιωάννινα, 6,3 % στην Πάτρα και 1,3 % στο Ηράκλειο. Συνολικά 13 από τις 34 ομάδες περιοχών ανά την Ελλάδα, εμφανίζουν πτώση τιμών πάνω από 10%. Η πτώση στο α΄ τετράμηνο του έτους είναι συνέχεια της υποχώρησης των τιμών το 2009, που έφθασε κατά μέσο όρο πανελλαδικά στο 5,9% με αποτέλεσμα οι τιμές των διαμερισμάτων να υποχωρήσουν στο τέλος του χρόνου στα επίπεδα του 2006. Όπως αναφέρθηκε το 2009 καταγράφηκε για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία μείωση της ονομαστικής αξίας των διαμερισμάτων. Από τα στοιχεία της Propindex προκύπτει στροφή των αγοραστών σε παλαιότερα ακίνητα καθώς το ποσοστό εκείνων που αγοράζουν νεόδμητα ή ηλικίας έως 5 ετών μειώθηκε σε 26,3 % από 30,2 % πέρυσι.
Αυτά είναι μερικά στοιχεία που αναμφίβολα αποτυπώνουν εν μέρει την εικόνα που κυριαρχεί σήμερα και στη Λάρισα. Η αγορά κατοικίας πλήττεται την τελευταία διετία εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης, απόρροιας της έλλειψης ρευστότητας και της κάμψης της χορήγησης στεγαστικών δανείων. Ως εκ τούτου, η οικοδομική δραστηριότητα υποχωρεί σταθερά την τελευταία διετία, ενώ μείωση καταγράφουν, όπως είναι ευνόητο και οι τιμές. Όμως η διόρθωση δεν είναι γενικευμένη. Δεν υπάρχει τάση πτώσης τιμών αλλά μόνο έκπτωση, στις περιπτώσεις που οι αγοραστές διέθεταν άμεσα το ρευστό. Οι υποψήφιοι αγοραστές δηλαδή να μη θεωρήσουν, όπως σχολίαζε κατασκευαστής, ότι όλα τα διαμερίσματα είναι από το α΄ τετράμηνο μειωμένα κατά 14% σε σχέση με πέρυσι;
Σε κάθε περίπτωση το χαρακτηριστικό της τωρινής εικόνας της αγοράς είναι η στροφή των ενδιαφερομένων σε μικρότερα διαμερίσματα και σε μεταχειρισμένες κατοικίες. Και αυτό είναι ως ένα σημείο λογικό. Κάποιοι περιορίζουν σημαντικά τις απαιτήσεις τους σε χώρους, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν οικονομικά στο κόστος αγοράς. Με τα νέα φορολογικά μέτρα, η τάση προς μεταχειρισμένες κατοικίες μικρότερης επιφάνειας αποδεικνύεται ακόμη πιο έντονη. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές διαβλέποντας ότι οι ιδιώτες ιδιοκτήτες εμφανίζονται περισσότερο διαλλακτικοί έναντι των κατασκευαστών στις διαπραγματεύσεις, κινούνται σε μεταχειρισμένα ακίνητα, το κόστος των οποίων είναι αισθητά πιο προσιτό, έναντι π. χ. ενός νεόδμητου.
Σύμφωνα με κατασκευαστές όσοι διαθέτουν ρευστότητα ή έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση κινούνται ιδιαίτερα επιθετικά στις διαπραγματεύσεις με τους πωλητές, ζητώντας εκπτώσεις ακόμα και 20%, με αντάλλαγμα την άμεση καταβολή τοις μετρητοίς του συμφωνηθέντος ποσού. Βέβαια, τέτοιες μειώσεις συνήθως δεν γίνονται αποδεκτές από κανένα, ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εξασφαλίζονται εκπτώσεις 5-8%, ανάλογα με το ακίνητο, τον πωλητή και βέβαια την περιοχή, όπου βρίσκεται το ακίνητο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο αφορά περισσότερο παλιότερες κατοικίες παρά νεόδμητες, όπου όμως και εκεί υπάρχουν περιθώρια διαπραγματεύσεων, κάτι που επ’ ουδενί δεν συνέβαινε στο παρελθόν.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ
Στο μεταξύ να σημειώσουμε πως στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά τουλάχιστον 20% (μεσοσταθμικά) αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών από 1ης Ιανουαρίου 2011, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου. Όσοι λοιπόν σκοπεύουν να αποκτήσουν κατοικία ή επαγγελματική στέγη ή να μεταβιβάσουν με γονική παροχή ή δωρεά ένα ακίνητο, να το πράξουν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011, καθώς από την ημέρα αυτή και μετά θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές ζώνης και οι φόροι που θα προκύψουν θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις υψηλότεροι σε σχέση με σήμερα. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ακινήτων αλλά και όσοι σκοπεύουν να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους ακίνητα με γονική παροχή θα πρέπει να σπεύσουν ως το τέλος του έτους στα συμβολαιογραφεία για να προλάβουν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass