ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

Στο 5,2% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2010 3:30 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 8:52
Σε υψηλά επίπεδα στο 5,2% έκλεισε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο από 5,4% τον Μάιο και μόλις 0,5% ένα χρόνο πριν. Οι πληθωριστικές πιέσεις συντηρούνται λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων στους φόρους. Είναι ενδεικτικό ότι στην κατηγορία αλκοοούχα ποτά και καπνός καταγράφηκε αύξηση τιμών 18,9% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009 και στην κατηγορία των μεταφορών όπου συμπεριλαμβάνονται τα καύσιμα, αύξηση 18,2%. Η διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων αποδίδεται στην άνοδο των τιμών σε καύσιμα, ποτά , τσιγάρα και είδη πολυτελείας (κοσμήματα , ρολόγια κ.α) εξαιτίας της αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του Φ.Π.Α.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν νέο άλμα του τιμαρίθμου τον Ιούλιο καθώς από την 1η του μήνα τρέχει η νέα αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α και η επιβολή του για πρώτη φορά σε μία σειρά από υπηρεσίες (δικηγόρων, συμβολαιογράφων κ.λπ). Μάλιστα δεν αποκλείουν να κάνει κίνηση προς το 6%. Σε επίπεδο εξαμήνου ο μέσος πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 4,1% πολύ υψηλότερα από το 1,9% που είναι ο ετήσιος στόχος που έχει συμπεριληφθεί στο Μνημόνιο. Θεωρείται εξαιρετικά πιθανό πως για το σύνολο του ο 2010 ο πληθωρισμός θα κρατηθεί πάνω από το 4%.
Πιο αναλυτικά όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 5,2% έναντι αύξησης 0,5% τον Ιούνιο του 2009.
Η άνοδος αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις αυξήσεις των δεικτών:
- Κατά 18,9% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός» , λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.
- Κατά 18,2% της ομάδας «Μεταφορές» , λόγω αύξησης των τιμών στα είδη:αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας-διόδια, βενζίνη, ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών.
- Κατά 7,9% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass