ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΣΤΕΓΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ

Φωτοβολταϊκά σε βεράντες και αποθήκες...

* Αυξάνεται το ενδιαφέρον των Λαρισαίων ιδιοκτητών ακινήτων για την εγκατάστασή τους - Αναξιοποίητες ταράτσες μπορούν να αποδειχτούν προσοδοφόρες

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2010 3:04 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:17
Του Γιώργου Νούλη
Φωτοβολταικά όχι μόνο στις στέγες, αλλά και στα στέγαστρα βεραντών, σε προσόψεις, σε σκίαστρα, σε βοηθητικούς χώρους, αποθήκες και χώρους στάθμευσης θα μπορούν πλέον να εγκαθιστούν οι ιδιώτες. Αυτό προκύπτει από χθεσινή κοινή απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, η οποία μάλιστα δίνει μεγαλύτερη ώθηση στην τοποθέτηση μικρών συστημάτων στα κτίρια που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως σχολεία, νηπιαγωγεία, νοσοκομεία κ.α.
Με αφορμή την απόφαση αυτή να σημειώσουμε πως το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από ιδιοκτήτες ακινήτων της Λάρισας το τελευταίο διάστημα έχει πολλαπλασιαστεί. Αυτό αποτυπώνεται όχι μόνο από τη ζήτηση των σχετικών πράσινων δανείων που προωθούν οι τράπεζες της πόλης αλλά και από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται με την εγκατάσταση των φωτοβολταικών στην περιοχή μας  
Και πώς να μη συμβαίνει αυτό, όταν η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος εγγυάται στους μικρούς «παραγωγούς» ηλιακής ενέργειας ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό από τη ΔΕΗ για τα επόμενα 25 χρόνια; Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που έως πριν από μερικά χρόνια απασχολούσαν μόνο θεωρητικά τη χώρα μας και οι συζητήσεις για την ανάπτυξή τους περιορίζονταν μεταξύ ελαχιίτων με οικολογικές ευαισθησίες, εμφανίζονται αυτή την περίοδο ως διέξοδος για πολλούς, προκειμένου να ενισχύσουν τα οικογενειακά έσοδα...
Κατ αρχή όλες σχεδόν οι μεγάλες τράπεζες, αλλά σταδιακά και οι μικρότερης εμβέλειας μπαίνουν σ’ αυτό το χορό και σύντομα, όπως πολλοί προβλέπουν, το ενδιαφέρον που θα δημιουργηθεί θα ξεπεράσει ακόμα και αυτό των στεγαστικών δανείων. Σε ό,τι αφορά τις ταράτσες, τα χρηματοδοτικά «πακέτα» που εμφανίζονται στην αγορά υπόσχονται να καλύψουν όλη την επένδυση, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση όσων θα τα αξιοποιήσουν.
Να θυμίσουμε πως, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, οι ιδιώτες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα με ισχύ έως 10ΚW στη στέγη του σπιτιού τους έχουν τη δυνατότητα να πωλούν το ρεύμα στη ΔΕΗ για 25 χρόνια προς 0,55 ευρώ ανά κιλοβατώρα (Kwh) για τις συμβάσεις που θα υπογραφούν με τη ΔΕΗ μέχρι και το 2011. Σύμφωνα με υπολογισμούς των εταιριών το ετήσιο έσοδο από την πώληση της ενέργειας στη ΔΕΗ είναι στα 7.500 ευρώ περίπου.
Η απόσβεση της επένδυσης λέγεται πως γίνεται μέσα σε 6-7 χρόνια, ωστόσο αν συνυπολογιστεί
ότι μέσα στα επόμενα 25 χρόνια η «ψαλίδα» της τιμής που πουλάει η ΔΕΗ στα νοικοκυριά θα μικραίνει διαρκώς σε σχέση με την εγγυημένη τιμή αγοράς των 55 λεπτών/kWh, τότε η απόσβεση πρέπει να υπολογιστεί κοντά στα 10 χρόνια. Πάντως σε κάθε περίπτωση ύσκολα κάποιος επενδυτής μπορεί να βγει χαμένος από την εγκατάσταση ενός μικρού φωτοβολταϊκού συστήματος, αντιθέτως μάλιστα προβλέπονται σημαντικά κέρδη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 
Επίσης να θυμίσουμε πως για να μετατραπεί μια ταράτσα ενός ακινήτου, με τραπεζική χρηματοδότηση, σε πηγή παραγωγής ενέργειας και πηγή ενίσχυσης του οικογενειακού εισοδήματος θα πρέπει:
1. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το σπίτι θα πρέπει να ανήκει στο διασυνδεδεμένο δίκτυο της ΔΕΗ.
2. Θα πρέπει να υπάρχει η πλήρης κυριότητα της ταράτσας στην οποία θα τοποθετηθεί το φωτοβολταϊκό σύστημα.
3. Ο μετρητής της ΔΕΗ θα πρέπει να είναι στο όνομα του δανειολήπτη.
4. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τοποθετημένο ηλιοθερμικό σύστημα (ηλιακός θερμοσίφωνας) για την κάλυψη μέρους των αναγκών σε ζεστό νερό θα πρέπει να προσχωρήσει εγκατάστασή του παράλληλα με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος (η χρηματοδότηση για την εγκατάστασή του συμπεριλαμβάνεται στα έξοδα του προγράμματος).
5. Στην περίπτωση εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος σε ταράτσα (επίπεδη επιφάνεια) θα πρέπει:
– Η συνολική επιφάνεια της ταράτσας να είναι μεγαλύτερη από 75 m2 προκειμένου να μπορεί να τοποθετηθεί ικανοποιητικός αριθμός Φ/Β πάνελ.
– Η ελεύθερη επιφάνεια της ταράτσας, δηλαδή η επιφάνεια που προκύπτει εάν από τη συνολική αφαιρέσουμε τα αντικείμενα που τυχόν υπάρχουν στην ταράτσα, όπως ηλιακός, φεγγίτες, κεραίες κ.ά., πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 60 m2.
6. Στην περίπτωση εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος σε στέγη (κεκλιμένη επιφάνεια) θα πρέπει:
– Η συνολική επιφάνεια της στέγης να είναι μεγαλύτερη από 50 m2 προκειμένου να μπορεί να τοποθετηθεί ικανοποιητικός αριθμός Φ/Β πάνελ.
– Η ελεύθερη επιφάνεια της στέγης, δηλαδή η επιφάνεια που προκύπτει εάν από τη συνολική αφαιρέσουμε τα αντικείμενα που τυχόν υπάρχουν, όπως καμινάδα, φεγγίτες, κεραίες κ.ά., να είναι μεγαλύτερη από 40 m2.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass