ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΠΟΣΑ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Με ευκολίες πληρωμής η περαίωση

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2010 3:38 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:24
Με μειωμένα τα ελάχιστα ποσά φόρου για την περαίωση, εκτός από εκείνα που θα κληθούν να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ προβλέπονται αλλαγές και στον υπολογισμό του φόρου.  
Παρά τις αλλαγές, η ρύθμιση για τις μικρές και συνεπείς επιχειρήσεις παραμένει «ακριβή», αφού η κυβέρνηση διατηρεί στα ίδια επίπεδα τόσο τα ελάχιστα ποσά φόρου ανά χρήση όσο και τον βασικό συντελεστή 2% για τον προσδιορισμό του φόρου.
Στη ρύθμιση της περαίωσης εξακολουθούν να εξαιρούνται οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκ. ευρώ ενώ σχετικά με τις χρήσεις που έχουν υπαχθεί στην αυτοπεραίωση, μπορούν να περαιώσουν μόνο οι χρήσεις 2008 και 2009 καθώς και όσες έχουν επιλεχθεί στο δείγμα και δεν έχει ξεκινήσει έλεγχος ακόμη.
Τα κατώτερα ποσά μειώθηκαν σε 300 από 400 ευρώ για βιβλία πρώτης κατηγορίας του ΚΒΣ, σε 500 ευρώ για επιτηδευματία που τήρησε βιβλία δεύτερης κατηγορίας και σε 700 ευρώ για βιβλία Γ' κατηγορίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ελεύθεροι επαγγελματίες με βιβλία Β' και Γ' κατηγορίας αντίστοιχα θα έχουν ως ελάχιστα ποσά 700 και 1000 ευρώ αντίστοιχα.
Ενδεικτικό είναι πως δεν αναφέρεται πότε ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής αίτησης και πληρωμής της προκαταβολής καθώς ορίζεται ως η τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον εντός του οποίου το εκκαθαριστικό σημείωμα έγινε αποδεκτό. Αρχικά είχε ειπωθεί ότι τελική ημερομηνία ήταν η 12η Νοεμβρίου. Προβλέπεται και τιμωρία 10% για τις χρήσεις στις οποίες δεν έχει υποβληθεί εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ ενώ θα υπολογίζεται διαφορά ΦΠΑ για τζίρους που έχουν μειωθεί με εικονικά τιμολόγια.
Επίσης το ποσό της προκαταβολής μειώνεται στο 20% του ποσού της συνολικής οφειλής (αντί για 25%) ενώ οι δόσεις από 12 αυξάνονται σε 24.Τέλος ο συντελεστής προσαύξησης θα διαμορφώνεται μέχρι το 1,3% για εισοδήματα άνω των 6 εκ ευρώ καθώς δεν επιβάλλεται 1,35% για τα υψηλότερα από 9 εκατ. ευρώ εισοδήματα όπως είχε αρχικά οριστεί.
ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΟΣΑ ΦΟΡΟΥ
Το τελικό σχέδιο της περαίωσης που ενέκρινε το Yπ. Συμβούλιο προβλέπει τα εξής:
1. Στην περαίωση υπάγονται εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος των λοιπών φορολογικών αντικειμένων επιτηδευματιών, οι οποίες αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι τις 31.12.2009. Eκκρεμείς υποθέσεις νοούνται εκείνες στις οποίες, μέχρι την κατάθεση του σχεδίου νόμου:
* Δεν έχει αρχίσει ο έλεγχος.
* Eχει αρχίσει ο έλεγχος, αλλά δεν έχει περαιωθεί.
* Έχει εκδοθεί Φύλλο Eλέγχου ή Πράξη αποτελεσμάτων, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί.
* Eκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και δεν έχουν συζητηθεί σε α’ συζήτηση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
* Περαιωμένες υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί συμπληρωματικά φύλλα ελέγχου ή έχουν εκδοθεί αποφάσεις επιβολής προστίμου KBΣ για συμπληρωματικά στοιχεία, με βάση τα οποία δεν έχει διενεργηθεί ακόμη έλεγχος στις λοιπές φορολογίες.
2. Eξαιρούνται υποθέσεις επιχειρήσεων με ακαθάριστα έσοδα άνω των 20.000.000 ευρώ, οι εισηγμένες επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα που υπάγονταν σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας με βάση το περιουσιολόγιο 2008, οι υποθέσεις φορολογίας πλοίων, ακίνητης περιουσίας, μεγάλης ακίνητης περιουσίας, μεταβίβασης ακινήτων και κληρονομιών - δωρεών - προικών- γονικών παροχών, υποθέσεις με κατασχεμένα βιβλία, υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος ή εκκαθαριστική δήλωση ΦΠA για κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις, καθώς και οι επόμενες αυτής υποθέσεις φυσικών προσώπων με εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις, για τις οποίες δεν έχουν τηρηθεί βιβλία και μόνο όσον αφορά τα εισοδήματα αυτά.
Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται ακόμα οι υποθέσεις που αφορούν επιχειρήσεις για τον έλεγχο των οποίων έχουν συγκροτηθεί Eιδικά Συνεργεία Eλέγχου, καθώς και οι ανέλεγκτες υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί πράξεις επιβολής προστίμων KBΣ για έκδοση πλαστών, εικονικών ή νοθευμένων στοιχείων.
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ισχύει η απαλλαγή κατά 100% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, η αίτηση μπορεί να γίνει μέχρι 29 Οκτωβρίου ενώ υπάρχουν μικρές αλλαγές στα ποσά των δόσεων.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass