ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Αυστηρές κυρώσεις για τα υψηλά ελλείμματα

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2010 3:27 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:25
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες νέες κυρώσεις για τις χώρες της ευρωζώνης που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες, επιδιώκοντας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών μετά την κρίση κρατικού χρέους που «ταλαιπώρησε», νωρίτερα φέτος, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως και η Ελλάδα.
Οι προτάσεις θα αυστηροποιήσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιβάλλοντας ποινές σε χώρες, οι δαπάνες των οποίων ξεπερνούν τις δημοσιονομικές τους δυνατότητες, σύμφωνα με το Reuters.
«Για την ευρωζώνη, οι αλλαγές θα ενδυναμώσουν τους μηχανισμούς επιβολής [των κανόνων] και θα περιορίσουν τη ευχέρεια που υπάρχει στην εφαρμογή των κυρώσεων», ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωση.
Οι κυρώσεις που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζονται στις χώρες της ευρωζώνης και δεν συμπεριλαμβάνουν την αναστολή των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ προς τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες, όπως ήθελε η γερμανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν, οι προτάσεις για πάγωμα των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων στα κράτη-μέλη της ΕΕ που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα αποτελούν τμήμα των αλλαγών, ωστόσο η διαδικασία είναι νομικά περίπλοκη και θα χρειαστεί αρκετό καιρό.
Η νέα νομοθεσία θα επιτρέπει στην Κομισιόν να επιβάλλει πρόστιμα έως και 0,2% του ΑΕΠ για τις χώρες της ευρωζώνης που επανειλημμένα αγνοούν τις συστάσεις της. Στόχος είναι, μεσοπρόθεσμα, ο ισοσκελισμένος ή ακόμα καλύτερα ο πλεονασματικός προϋπολογισμός. Έως τότε, το έλλειμμα θα πρέπει να μειώνεται, ετησίως, κατά 0,5% του ΑΕΠ. Εάν ο ρυθμός μείωσης είναι μικρότερος, τότε θα επιβάλλεται πρόστιμο (δηλαδή, οι παραβάτες θα υποχρεώνονται να προχωρούν σε κατάθεση, σε λογαριασμό της Κομισιόν) ύψους 0,2% του ΑΕΠ.
Η κατάθεση δεν θα επιστρέφεται παρά μόνον όταν το εν λόγω κράτος θα έχει διορθώσει το πρόβλημα. Στη δικαιοδοσία της Κομισιόν θα περιλαμβάνεται η επιβολή κυρώσεων στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, η οποία θα αναιρείται μόνο σε περίπτωση πλειοψηφικής απόφασης των χωρών κατά των κυρώσεων. Μέχρι σήμερα, η πλειονότητα των υπουργών έπρεπε να ταχθεί υπέρ της επιβολής των μέτρων, ώστε αυτά να εφαρμοστούν. Επίσης, η Κομιισόν επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη για τον έλεγχο των μακροοικονομικών ανισορροπιών και την εξουσία να επιβάλει ποινές έως 0,1% του ΑΕΠ στα κράτη της ευρωζώνης που αγνοούν τις συστάσεις της για τη διόρθωση αυτών των ανισορροπιών.
Για το κρατικό χρέος, το όριο είναι το 60 του ΑΕΠ. Σε όσες χώρες δεν το μειώνουν αρκετά γρήγορα για να επανέλθει στο όριο αυτό, η Επιτροπή θα τους ζητεί να μειώνουν το χρέος τους με «έναν
ικανοποιητικό ρυθμό», δηλαδή κατά το 5% της διαφοράς ανάμεσα στο χρέος τους και το όριο του 60% ετησίως.
Αν δεν το πράττουν, θα μπορεί να ξεκινήσει σε βάρος τους η διαδικασία «υπερβολικού ελλείμματος», όπως συμβαίνει σήμερα όταν το έλλειμμά τους υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ.
Όταν αρχίζει η διαδικασία αυτή, οι Βρυξέλλες προβλέπουν ότι τα κράτη θα πρέπει να κάνουν μια κατάθεση αντίστοιχη με το 0,2% του ΑΕΠ. Στη συνέχεια, αν δεν σεβαστούν τις συστάσεις που θα τους γίνουν, η κατάθεση θα μετατρέπεται σε πρόστιμο. Οι προτεινόμενες αλλαγές έρχονται σε αντίθεση με την προηγούμενη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας το 2005, η οποία ήταν πιο «επιεικής» με τους παραβάτες. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης θα εξετασθούν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών τον Οκτώβριο. Στόχος της Κομισιόν είναι να τεθούν σε εφαρμογή οι νέες κυρώσεις από τα μέσα του 2011. Οι προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν πρώτα από τους υπουργούς της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass