ΜΟΝΟΝ Η ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΧΕΔΙΩΝ

«Όλα στη φόρα» με το ίντερνετ και τη φοροκάρτα

* Οι Εφορίες έχουν τη δυνατότητα να δημοσιοποιούν τα εισοδήματα των επαγγελματιών αλλά ουδέποτε το έπραξαν...

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2010 3:31 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:35
 «Σε μια χώρα με τόσο έντονο το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, η δημοσιοποίηση δεν είναι απλώς μια πράξη στοιχειώδους διαφάνειας αλλά και αίτημα μεγάλης μερίδας πολιτών που έχουν κουραστεί από την υποκρισία και την απόκρυψη...». Στη δήλωση αυτή του κ. Παπακωνσταντίνου που έκανε προ ημερών κρύβεται η αποφασιστικότητα του Υπ. Οικονομικών να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων στο διαδίκτυο.
Αν και η οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί με γνώμονα την απάντηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών δεδομένων, η οποία θα έχει και τον τελευταίο λόγο στο συγκεκριμένο θέμα, το σχέδιο που έχει σταλεί σ΄αυτή, είναι αποκαλυπτικό των προθέσεών του καθώς φαίνεται με σαφήνεια ότι προτίθεται να βγάλει στη «φόρα», ονόματα και εισοδήματα για το σύνολο των φορολογουμένων φυσικών και νομικών προσώπων (επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς)
Για τους επιχειρηματίες μάλιστα, η ηλεκτρονική «ακτινογραφία» της δήλωσής τους θα είναι ακόμα πιο πλήρης καθώς θα υπάρχει το ονοματεπώνυμο, η επωνυμία και τίτλος της επιχείρησης, το ΑΦΜ, η διεύθυνση έδρας και ο Τ.Κ., η κύρια δραστηριότητα, η Εφορία του, η ημερομηνία έναρξης ή διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας, το καθαρό και συνολικό εισόδημα και τέλος ο φόρος που του αναλογεί.
Για τα φυσικά πρόσωπα θα δημοσιοποιούνται, το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το ΑΦΜ, η διεύθυνση, η αρμόδια Εφορία, το συνολικό εισόδημα που φορολογείται και το ποσό του φόρου.
Βέβαια αν και παραμένει ασαφές πώς θα διασφαλιστεί ότι τα στοιχεία αυτά δεν θα γίνουν αντικείμενο κακόβουλης χρήσης από επιτήδειους και εφόσον η Αρχή Δεδομένων ανάψει το «πράσινο φως», οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι θα κάνουν πρεμιέρα από την 1η Ιανουαρίου 2011.
Πρόσβαση στα στοιχεία αυτά θα έχουν όλοι οι πιστοποιημένοι χρήστες του πληροφοριακού συστήματος taxisnet και η ταυτοποίησή τους θα γίνεται μέσω των κωδικών που διαθέτουν για την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων.
Για την αναζήτηση στοιχείων θα υπάρχουν δύο εναλλακτικοί τρόποι. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η αναζήτηση θα γίνεται είτε με βάση τον ΑΦΜ και μέρους του επωνύμου και ονόματος του φυσικού προσώπου ή της επωνυμίας ή του τίτλου μιας επιχείρησης ή εναλλακτικά βάσει διεύθυνσης και μέρους του επωνύμου και ονόματος του φυσικού προσώπου ή της επωνυμίας ή του τίτλου μιας επιχείρησης.
Οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι των φορολογουμένων φυσικών προσώπων θα δημοσιοποιούνται στο διαδικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ εντός 30 ημερών μετά το πέρας της εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΩΝ
Σημειώνεται ότι οι προϊστάμενοι των Εφοριών από το 1994 μπορούσαν να συντάσσουν κάθε έτος με βάση τις δηλώσεις που τους επιδίδονταν κατάλογο με τις εμπορικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με τα στοιχεία που αναφέρονται παραπάνω. Ο κατάλογος αυτός έπρεπε (σύμφωνα με το άρθρο 85 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) να τοποθετείται σε περίοπτη θέση στην Εφορία ώστε να μπορεί να λαμβάνει γνώση ο οποιοσδήποτε, ωστόσο η διαδικασία ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη.
 Όμως με τον τελευταίο φορολογικό νόμο προβλέφθηκε οι κατάλογοι αυτοί να δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο. Ειδικότερα στο άρθρο 85 παρ. 3 του Κ.Φ.Ε. μετά το τέταρτο εδάφιο προστέθηκε  νέο εδάφιο που έχει ως εξής: "Ο κατάλογος είναι διαθέσιμος στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Η πρόσβαση στον κατάλογο γίνεται κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη και περιορίζεται με βάση συγκεκριμένα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών καθορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την πρόσβαση στον κατάλογο αυτόν".
Σε άλλη διάταξη του νόμου ορίζονται τα εξής «οι φορολογικές δηλώσεις, τα φορολογικά στοιχεία, οι εκθέσεις, οι πράξεις προσδιορισμού αποτελεσμάτων, τα φύλλα ελέγχου, οι αποφάσεις του προϊσταμένου της Εφορίας και κάθε στοιχείο του φακέλου που έχει σχέση με τη φορολογία ή άπτεται αυτής είναι απόρρητα και δεν επιτρέπεται η γνωστοποίησή τους σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον φορολογούμενο τον οποίο αφορούν».
ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ
Σε κάθε περίπτωση, όλοι περιμένουν την απόφαση της Αρχής, αλλά σε κάθε περίπτωση με την κίνηση αυτή το υπουργείο, σε συνδυασμό με τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, την αυστηριοποίηση του «πόθεν έσχες», αλλά και τη φοροκάρτα με την οποία θα καταγράφονται σε αυτή όλες οι αγορές που κάνουν οι φορολογούμενοι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σφίγγει τον κλοιό γύρω από όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, ή δηλώνουν εισοδήματα που δεν συμβαδίζουν με τη ζωή που κάνουν...
 Επί τη ευκαιρία να αναφέρουμε πως για την ηλεκτρονική κάρτα που θα αντικαταστήσει σταδιακά τις αποδείξεις, διευκρινίστηκε πως θα χρησιμοποιείται προαιρετικά από τους φορολογουμένους στις συναλλαγές τους για την καταγραφή της αξίας των δαπανών που κτίζουν το αφορολόγητο. Δε θα είναι δηλαδή μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, αλλά μια ηλεκτρονική κάρτα που θα καταγράφεται η δαπάνη για να ενημερώνεται απευθείας και η ΓΓΠΣ. Το σχέδιο για την κάρτα και για το πώς θα λειτουργεί το Υπ. Οικονομικών, έχει σταλεί και αυτό στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων, από την οποία αναμένει και τη σχετική έγκριση.
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass