ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ ΕΙΣΡΟΩΝ-ΕΚΡΟΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΟ – ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

«Casus belli» οι ταμειακές στα πρατήρια

* «Φωτιά» στις τσέπες καταναλωτών και πρατηριούχων από τις αυξήσεις ΕΦΚ και ΦΠΑ

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2010 2:34 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:28
«Φωτιά» στις τσέπες καταναλωτών και πρατηριούχων βάζουν οι αυξήσεις σε ΦΠΑ και ΕΦΚ, καθώς και οι λιανικές τιμές ανηφορίζουν κατακόρυφα, αλλά και οι πρατηριούχοι καλούνται να πληρώσουν έξτρα ποσά για τις παραγγελίες που έκαναν, με βάση την αναδρομική ισχύ της αύξησης του ειδικού φόρου –την οποία, μάλιστα η ΟΒΕ καταγγέλλει ως παράνομη. Παράλληλα, ο κλάδος των βενζινοπωλών σε όλη τη χώρα βρίσκεται σε αναβρασμό και ετοιμάζει κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι η υποχρεωτική χρήση ταμειακής μηχανής, χωρίς έλεγχο εισροών-εκροών στο χονδρεμπορικό τομέα, είναι casus belli.
Στην ιστορική τιμή των 1,32 ευρώ ανά λίτρο σκαρφάλωσε η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στο νομό Λάρισας, που είναι η μεγαλύτερη τιμή όλων των εποχών, καθώς ακόμη κι όταν το αργό είχε φτάσει στα 147 δολάρια το βαρέλι τον Ιούλιο του 2008, η μέση τιμή της αμόλυβδης στη Λάρισα είχε φτάσει μέχρι τα 1,27 ευρώ ανά λίτρο.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Ε» η πρόεδρος των βενζινοπωλών Λάρισας και αντιπρόεδρος της ΟΒΕ, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η αναδρομική ισχύς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και τώρα, όπως και η προηγούμενη στις 9 Φεβρουαρίου, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές διατάξεις, ιδίως από τη στιγμή που έχουν παραληφθεί οι παραγγελίες. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής, και μάλιστα εις διπλούν, είναι να καλούνται οι πρατηριούχοι να πληρώσουν έξτρα ποσά στις εταιρίες εμπορίας για καύσιμα που είχαν παραλάβει πριν την επίσημη ανακοίνωση της αύξησης του ΕΦΚ, κάτι που όπως λένε, τους δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας. Για το θέμα έχει αποσταλεί σχετικό ερώτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και η ΟΒΕ καλεί τους πρατηριούχους της χώρας να μην καταβάλλουν τις έξτρα χρεώσεις, μέχρις ότου υπάρξει επίσημη απάντηση από το Υπουργείο.
ΕΞΟΝΤΩΣΗ
Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, η σπουδή της κυβέρνησης να επιβάλλει τη χρήση ταμειακών μηχανών –στο οποίο δεν φέρουν αντίρρηση οι βενζινοπώλες, αλλά χωρίς να ελέγχεται από κανέναν η ποσότητα που παραλαμβάνουν τα πρατήρια από τα βυτιοφόρα των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών (σύστημα ελέγχου εισροών-εκροών) υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες. «Οι πρατηριούχοι καλούνται να κόβουν αποδείξεις λιανικής και να φορολογούνται για τις ποσότητες που πουλάνε, χωρίς να υπάρχει καμία δυνατότητα ελέγχου για το εάν η ποσότητα των λίτρων που αγοράζουν/παραλαμβάνουν από την εταιρεία εμπορίας είναι ακριβώς αυτή που έχει συμφωνηθεί, με τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των συμβολαίων των πρατηριούχων με τις εταιρίες εμπορίας γίνεται με βάση τα λίτρα και τις καταναλώσεις», σημείωσε. Οι εκπρόσωποι του κλάδου κάνουν λόγο για πρόθεση να παραδοθούν τα πρατήρια στα χέρια των αλυσίδων εμπορίας πετρελαιοειδών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για τους πρατηριούχους, αλλά και για τις τσέπες των καταναλωτών. «Θέλουμε να ξέρουμε τι παραλαμβάνουμε για να ξέρουμε και τι πουλάμε. Θέλουμε κάποιος, επιτέλους, να ελέγχει και τις εταιρίες εμπορίας», είπε η κ. Παπαδοπούλου και σημείωσε ότι οι βενζινοπώλες ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.
ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ
Να σημειωθεί ότι οι πρατηριούχοι εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους και στη νέα αύξηση του ΕΦΚ –που στέλνει την Ελλάδα κατευθείαν στην κορυφή των κρατών-μελών της ΕΕ με τα ακριβότερα καύσιμα, χωρίς φυσικά να υπάρχει αντιστοίχιση με το εισόδημα του μέσου Έλληνα, αλλά και την αύξηση κατά δύο μονάδες του ΦΠΑ στα καύσιμα.
«ΦΩΤΙΑ»
Υπενθυμίζεται ότι η νέα αύξηση του ΕΦΚ, που ισχύει από το πρωί της Τρίτης, αν και η επίσημη ανακοίνωση έγινε το απόγευμα, φέρνει επιβαρύνσεις της τάξης των 8 λεπτών στο λίτρο για τη βενζίνη και των 6 λεπτών για το πετρέλαιο κίνησης. Μέχρι τις 14 Μαρτίου, ο ΦΠΑ παραμένει στο 19%, οπότε και αυξάνεται στο 21% από 15 Μαρτίου. Ήδη χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Διεύθυνση Εμπορίου της ΝΑΛ, η μέση τιμή της αμόλυβδης στο νομό Λάρισας έφτασε στο ιστορικό 1,32 ευρώ ανά λίτρο –πρόκειται για την υψηλότερη τιμή όλων των εποχών. Ακόμη κι όταν το αργό είχε φτάσει στα 147 δολάρια το βαρέλι, τον Ιούλιο του 2008, η μέση τιμή που είχε διαμορφωθεί στη Λάρισα ήταν στα 1,27 ευρώ ανά λίτρο. Και η χθεσινή τιμή διαμορφώθηκε χωρίς την αύξηση του ΦΠΑ στο 21%, που θα ισχύσει από τις 15 Μαρτίου.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ 2024
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass