«ΘΗΛΙΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ – ΦΟΒΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΩΤΑ «ΛΟΥΚΕΤΑ» ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Όχι απολύσεις, αλλά ούτε και προσλήψεις

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2010 2:22 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:29
Φόβους για μαζικά «λουκέτα», το αμέσως επόμενο διάστημα εάν δεν υπάρξουν κατεπειγόντως μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα και παροχής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις εκφράζουν τόσο ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Νίκος Ρώμνιος, όσο και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ και μέλος της διοίκησης του ΕΒΕΛ, Δημήτρης Γκουντόπουλος. Πολύ σκληρά για εργαζόμενους, μικρομεσαίους και συνταξιούχους χαρακτήρισε τα μέτρα ο κ. Ρώμνιος επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις, που δεν έχουν κάνει ακόμη την εμφάνισή τους στην πλήρη τους διάσταση, θα φανούν στην κατανάλωση, με αποτέλεσμα να πληγούν πρωτίστως οι επιχειρήσεις του εμπορίου –«φοβάμαι ότι εκεί θα υπάρξουν και απολύσεις». Να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν –με περιορισμό των κερδών ή ακόμη και με ελαστικότερες μορφές εργασίας- καλεί τους επιχειρηματίες ο κ. Γκουντόπουλος, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα επώδυνα, άδικα, αλλά αναγκαία.
Να σημειωθεί ότι οι φόβοι των δύο εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου για απολύσεις επιβεβαιώνονται και από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, από όπου επισημαίνουν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει απολύσεις, αν και όχι σε μαζική έκταση –βεβαίως, το ΕΚΛ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχθεί τέτοιου είδους φαινόμενα.
ΕΠΩΔΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ
Την επισήμανση ότι τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι μεν επώδυνα, αλλά είναι επίσης αναγκαία κάνει ο Δημήτρης Γκουντόπουλος, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «από την αποτελεσματικότητα τους θα κριθούν πολλά, και κυρίως η αξιοπιστία των πολιτικών δυνάμεων και της κυβέρνησης, αλλά και η δυνατότητα της ελληνικής κοινωνίας να κατανοήσει ότι ως χώρα και ως οικονομία χρειαζόμαστε μια νέα πορεία. Ερωτήματα για την δικαιοσύνη τους υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα. Για παράδειγμα, η οριζόντια ποσοστιαία μείωση των επιδομάτων στο δημόσιο τομέα δεν είναι ένα δίκαιο μέτρο, όπως και είναι άτολμη η φορολόγηση των τραπεζών, όπως και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας».
Ο ίδιος αναφέρει ότι η κατάσταση των επιχειρήσεων, αναφορικά με τη ρευστότητα, βρίσκεται σε πάρα πολύ κρίσιμο σημείο, υπογραμμίζοντας ότι πλέον υπάρχει πρόβλημα με τις παραγγελίες των ελληνικών επιχειρήσεων –τους ζητείται προκαταβολικά η πληρωμή της παραγγελίας από το εξωτερικό, ενώ το ίδιο ακριβώς πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες δυσκολεύονται πολύ να δανειστούν. Ο κ.Γκουντόπουλος αναφέρει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, προτείνοντας, ανάμεσα σε άλλα, την τάχιστη ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, τη διαμόρφωση ευέλικτων προγραμμάτων μέσω ΤΕΜΠΜΕ, αλλά κυρίως τον συμψηφισμό χρεών του κράτους προς τις επιχειρήσεις με τα χρέη των επιχειρήσεων προς εφορίες και ασφαλιστικούς φορείς.
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ ζητά από τους επιχειρηματίες να «απορροφήσουν» την αύξηση του ΦΠΑ, για την πλειοψηφία των προϊόντων και να μην αυξήσουν τις τιμές –«σε περιόδους έντονης οικονομικής κρίσης είναι αναγκαίο να δούμε ότι προέχει να μπαίνει ο καταναλωτής στις επιχειρήσεις μας, παρά να έχουμε μεγάλα κέρδη», αναφέρει. Τέλος, ζητά από τις επιχειρήσεις, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να μην επιλέξουν ως πρώτη λύση τις απολύσεις –«εκτιμώντας ότι ένας από τους πολυτιμότερους παράγοντες της επιχείρησης είναι το ανθρώπινο δυναμικό της, να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα διατήρησής του, επιλέγοντας έστω και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων», είπε.
ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ
Την πεποίθηση ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι πολύ σκληρά για εργαζόμενους, μικρομεσαίους αλλά και συνταξιούχους εξέφρασε ο Νίκος Ρώμνιος, κάνοντας λόγο μάλιστα για μέτρα καθαρά φοροεισπρακτικού χαρακτήρα τα οποία μάλιστα δεν συνοδεύονται ούτε από αναπτυξιακό «αντίβαρο», αλλά ούτε και από λειτουργικές περιστολές στις δαπάνες των Υπουργείων και των υπηρεσιών τους. «Δεν συμφωνούμε σε καμία περίπτωση με τις περικοπές μισθών και επιδομάτων στο δημόσιο. Χάνεται τουλάχιστον ένας μισθός. Θα υπάρξει ύφεση στην αγορά, εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης. Τι θα γίνει μετά το Πάσχα; Θα υπάρξουν πέντε μήνες δύσκολοι, με υποχώρηση της κατανάλωσης. Δεν υπάρχει πρόοδος ούτε για το ΕΣΠΑ, ούτε για τον αναπτυξιακό, πάμε για Μάιο, μετά ακολουθεί το καλοκαίρι, και καλό Σεπτέμβριο. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν και αναπτυξιακές πολιτικές ταυτόχρονα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ.
Ο ίδιος εξέφρασε φόβους ότι εάν δεν ενεργοποιηθούν αναπτυξιακοί μηχανισμοί και μηχανισμοί στήριξης της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, τότε θα υπάρξουν και απολύσεις –αρχής γενομένης από τον εμπορικό τομέα. Παράλληλα, ο κ. Ρώμνιος υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, ώστε να μην πυροδοτηθεί ακόμη μεγαλύτερος κύκλος ανεργίας και κατά συνέπεια ύφεσης –«στόχος είναι να μην αυξηθεί η ανεργία. Αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για προσλήψεις», είπε.
Τέλος, ο κ. Ρώμνιος επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι δεν υπάρχει πρόθεση να γίνουν περικοπές δώρων και επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα και δεν θα πρέπει να υπάρξουν τέτοια φαινόμενα.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass