ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΔΟΜΗΣΗ, ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΕΠΙΦΕΡΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

«Φωτιά» στην αγορά με την «πράσινη κάρτα»

* Μετά τον Δεκέμβριο κανένα ακίνητο δεν μπορεί να πωληθεί και κανένα διαμέρισμα από τον Απρίλιο του 2011 να νοικιαστεί χωρίς πιστοποιητικό...

Δημοσίευση: 01 Απρ 2010 2:32 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:37
Στις συμπληγάδες των «πράσινων πιστοποιητικών» θα βρεθούν από φέτος χιλιάδες Λαρισαίοι κατασκευαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς ξεκινά η... υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, δρομολογώντας σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία της κτηματαγοράς. Η «πράσινη κάρτα» που θα συνοδεύει πλέον εφ’ όρου ζωής όλα τα κτίρια της πόλης, είτε είναι παλιά είτε είναι καινούργια, είτε είναι κατοικία είτε επαγγελματική στέγη, δεν θα αποτελεί μόνο το βασικό κριτήριο της αξίας που θα έχει κάθε ακίνητο, αλλά θα είναι αναγκαία για κάθε κατασκευή, πώληση ή ενοικίαση ακινήτου.
Χθες υπεγράφη από τους συναρμόδιους υπουργούς και τίθεται σε εφαρμογή τον Ιούνιο ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τομέα, αλλά οι διατάξεις του βάζουν «φωτιά» στην κτηματαγορά.
* Πρωτίστως ο Κ.ΕΝ.Α.Κ. τίθεται σε εφαρμογή σε περίπτωση αγοραπωλησιών έξι μήνες μετά την ισχύ του και σε περίπτωση ενοικίασης 9 μήνες μετά. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι κανένα νεόδμητο ακίνητο μετά τον Δεκέμβριο του 2010 δεν μπορεί να πουληθεί χωρίς ενεργειακό πιστοποιητικό και κανένα διαμέρισμα να νοικιαστεί από τον Απρίλιο του 2011 (και όχι δύο χρόνια όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά), δίχως να έχει την «πράσινη κάρτα».
* Επίσης αν και αρχικά από την υποχρέωση αυτή της ενεργειακής αναβάθμισης είχαν εξαιρεθεί οι παραθεριστικές, τελικώς συμπεριλαμβάνονται και αυτές δυναμιτίζοντας την όλη φιλοσοφία της εξοικονόμησης. Άρα στην πράξη, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι από τον Ιούλιο και μετά όσα σπίτια, είτε κύρια είτε παραθεριστικά, εκδίδουν οικοδομική άδεια, αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από ενεργειακή μελέτη με ελάχιστα στάνταρτ κατανάλωσης. Σημειωτέον ότι για τα εξοχικά, δεν έχουν προβλεφθεί κίνητρα, μέσω επιδοτήσεων, δανείων και φοροαπαλλαγών, στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», που θα αρχίσει να τρέχει από τα τέλη Ιουνίου, λόγω ακριβώς της έλλειψης πόρων του ΕΣΠΑ. 
* Ενεργειακή μελέτη θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά και όλα τα κτίρια που ανακαινίζονται ριζικά, ανεξαρτήτως μεγέθους, όχι μόνο όσα είναι άνω 1000 τ.μ., όπως όριζε το αρχικό νομοσχέδιο όταν είχε βγει σε διαβούλευση. Ακόμη δηλαδή και ένα διώροφο, ή μια μονοκατοικία που θα ανακαινισθεί ριζικά, αυτό θα πρέπει να γίνει βάσει του ΚΕΝΑΚ. Με τον όρο ριζική ανακαίνιση, εννοούμε όταν γίνονται εργασίες στο ακίνητο που ισοδυναμούν με το 25% του συνολικού κόστους του ακινήτου.
Όλα αυτά και πρωτίστως η εσπευσμένη εφαρμογή της απόφασης, θα κάνει πλέον του πάντες... να «τρέχουν».
Σε κάθε περίπτωση και για μια γενική καταγραφή του θέματος με τον Κ.ΕΝ.Α.Κ θεσμοθετείται ο ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός στον κτιριακό τομέα με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής των κτιρίων, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, με συγκεκριμένες δράσεις.
Ειδικότερα ο νέος Κανονισμός αντικαθιστά τη μελέτη θερμομόνωσης, προβλέπει ενεργειακές επιθεωρήσεις στα νέα κτίρια και στα υφιστάμενα, όταν πωλούνται ή ενοικιάζονται και κατάταξη των κτιρίων ανάλογα με την ενεργειακή τους συμπεριφορά ώστε οι χρήστες (ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές) να γνωρίζουν τις δαπάνες που θα καταβάλουν για θέρμανση, κλιματισμό, φωτισμό, θέρμανση νερού κ.λπ.
Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τον ΚΕΝΑΚ:
- Προβλέπεται η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης για όλα τα νέα κτίρια, συνολικής επιφάνειας άνω των 50 τ.μ., τα υφιστάμενα κτίρια που υπόκεινται σε ριζική ανακαίνιση, τα υφιστάμενα κτίρια επιφάνειας άνω των 50 τ.μ. ή τμήματα αυτών όταν πωλούνται ή εκμισθώνονται, καθώς και σε όλα τα κτίρια του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ
- Η απαίτηση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης στην περίπτωση αγοραπωλησίας τίθεται σε εφαρμογή έξι μήνες από την έναρξη ισχύος του ΚΕΝΑΚ και στην περίπτωση ενοικίασης εννέα μήνες μετά. Η τιμή βάσης για το κόστος έκδοσης των πιστοποιητικών για τις κατοικίες, όπως έχει ανακοινώσει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, θα είναι 1 ευρώ το τετραγωνικό.
- Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, που θα ισχύει για 10 χρόνια περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ενεργειακού επιθεωρητή και συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, ώστε οι καταναλωτές να είναι σε θέση να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν την πραγματική τους κατανάλωση και τις τυχόν δυνατότητες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.
Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, οι οποίοι θα εγγραφούν σε Μητρώο που θα τηρείται στο υπουργείο. Η κατάταξη θα γίνεται με βάση το λόγο της κατανάλωσης του κτιρίου προς την κατανάλωση του κτιρίου αναφοράς.
- Θεσμοθετείται η Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων που αντικαθιστά τη μελέτη θερμομόνωσης και θα εκπονείται για κάθε νέο κτίριο, καθώς και για κάθε υφιστάμενο, εφόσον θα ανακαινίζεται ριζικά και βασίζεται σε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία η οποία αναφέρεται:
α) στην απαίτηση κάλυψης ελάχιστων προδιαγραφών του κτιρίου όσον αφορά στο σχεδιασμό του, το κτιριακό κέλυφος και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και
β) στη σύγκρισή του με κτίριο αναφοράς. Ως κτίριο αναφοράς νοείται κτίριο με τα ίδια γεωμετρικά χαρακτηριστικά, θέση, προσανατολισμό, χρήση και χαρακτηριστικά λειτουργίας με το εξεταζόμενο κτίριο που πληροί όμως ελάχιστες προδιαγραφές και έχει καθορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass