ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΕΜΒΑΔΟΝ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΕΝΩ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΖΩΝΗΣ

Εκτός τεκμηρίων διαβίωσης οι ημιυπαίθριοι

* Πώς θα γίνονται οι μεταβιβάσεις, τα δικαιολογητικά του φακέλου και τι σχεδιάζουν Λαρισαίοι κατασκευαστές

Δημοσίευση: 13 Απρ 2010 3:39 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:40
Του Γιώργου Νούλη
 Με βάση την τιμή ζώνης και όχι την αντικειμενική αξία θα υπολογίζεται τελικά το πρόστιμο που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να τακτοποιήσουν τον ημιυπαίθριο και άλλους χώρους που άλλαξαν χρήση. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, για την ταυτότητα των κτιρίων και τη ρύθμιση των υπερβάσεων δόμησης – αλλαγής χρήσης τα τετραγωνικά μέτρα που άλλαξαν χρήση δεν θα προσμετρούνται ούτε στο νόμιμο εμβαδόν του ακινήτου, ούτε και στα τεκμήρια διαβίωσης.
  Ωστόσο, θα επιβαρύνονται με τους φόρους (φόρος μεταβίβασης, τέλος ακίνητης περιουσίας κ.α.) που αντιστοιχούν στη νέα χρήση τους ενώ στην περίπτωση που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης για τον υπολογισμό της αξίας του χώρου λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στο νομό που βρίσκεται το ακίνητο. Επίσης οι ιδιοκτήτες που θα εξοφλήσουν το πρόστιμο της ρύθμισης δεν θα επιβαρυνθούν αναδρομικά με οποιονδήποτε φόρο μεταβίβασης, εισφορές σε ταμεία ή άλλες επιβαρύνσεις για την αλλαγή χρήσης που έχει συντελεστεί στους χώρους των ακινήτων τους ενώ θα διαγραφούν και τυχόν ανείσπρακτα βεβαιωθέντα πρόστιμα.
Αναφορικά με τις μεταβιβάσεις, η σχετική διάταξη αναφέρει επακριβώς τα εξής: «Στην καθ’ οιονδήποτε τρόπο μεταβίβαση ακινήτων, όπου ανήκουν οι χώροι αυτοί, γίνεται ειδική μνεία για την υπαγωγή των χώρων αυτών στην ρύθμιση του παρόντος νόμου και κατά την απεικόνισή τους σημειώνεται η υπαγωγή αυτή». Εν ολίγοις οι χώροι θα μεταβιβάζονται με βάση την αρχική τους χρήση (λ.χ. ως ημιυπαίθριοι), με την υποσημείωση ότι έχουν υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς της συγκεκριμένης ρύθμισης. Για παράδειγμα, ένα σπίτι 80 τ.μ. με 10 τ.μ. με κλεισμένο ημιυπαίθριο δεν θα μεταβιβάζεται ως σπίτι 90 τ.μ., αλλά ως έχει. Σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν μια έμμεση αποδοχή της νέας χρήσης, δηλαδή νομιμοποίηση, κάτι που απαγορεύεται ρητώς από τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πάντως να σημειωθεί ότι το υπουργείο έκανε δεκτό το αίτημα των κατασκευαστών να μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και τα κτίρια για τα οποία θα εκδοθεί οικοδομική άδεια μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, δηλαδή για όσα ακίνητα εκδοθούν άδειες μέχρι τα τέλη Απριλίου 2010.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Οικοδομικών Επιχειρήσεων, αυτό ήταν αναγκαίο γιατί τα κτίρια που θα χτιστούν με τις άδειες που έχουν κατατεθεί στις πολεοδομίες, αν δεν ενταχθούν στη ρύθμιση, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να απορροφηθούν άμεσα από την κτηματαγορά, διότι δεν θα είναι ανταγωνίσιμα με τα κτίρια για τα οποία το παρόν νομοσχέδιο ρυθμίζει αλλαγές χρήσης. Υποστήριζαν μάλιστα  
πως αν δεν ενταχθούν στη ρύθμιση τα υπό κατασκευή κτίρια, τότε είναι πολύ πιθανόν οι κατατεθειμένες άδειες να αποσυρθούν από τις πολεοδομίες για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.  
Επίσης διευκρινίστηκε ότι με την καταβολή της πρώτης δόσης , οικοδομές με κλεισμένους ημιυπαίθριους που είχαν πρόβλημα ηλεκτροδότησης θα μπορούν να συνδέονται με τη ΔΕΗ.
« Επιτρέπεται η σύνδεση των κτιρίων αυτών με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας μετά την καταβολή τουλάχιστον της πρώτης δόσης του ειδικού προστίμου» αναφέρεται στο νομοσχέδιο.
 Στο μεταξύ αυτό που είναι σημαντικό και που δείχνει το πώς εκλαμβάνουν οι κατασκευαστές και οι εργολάβοι της Λάρισας τη σχετική ρύθμιση είναι ότι αρκετοί από αυτούς, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους θα σπεύσουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες προσφέροντας στους υποψήφιους αγοραστές με την ίδια τιμή περισσότερα τετραγωνικά σπιτιού. Θα είναι δηλαδή σαν μια προσφορά με την προσδοκία να προκαλέσουν αναθέρμανση του ενδιαφέροντος.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εστάλη χθες. στην «Ε»:
* Επιτρέπεται μετά την καταβολή ειδικού προστίμου για πράσινη χρήση η διατήρηση για 40 χρόνια ημιυπαίθριων χώρων, καθώς και χώρων που βρίσκονται στο υπόγειο, ισόγειο ή άλλη στάθμη του κτιρίου, οι οποίοι βρίσκονται εντός του νόμιμου κτιριακού όγκου βάσει οικοδομικής άδειας και έχουν μετατραπεί έως την ημερομηνία ισχύος του παρόντος νόμου σε χώρους κύριας χρήσης καθ΄ υπέρβαση των όρων και περιορισμών δόμησης του ακινήτου.
* Προκειμένου να ενταχθεί ένας χώρος στη νέα ρύθμιση του, ο ιδιοκτήτης του ή ο νομίμως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του θα πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία
φάκελο στον οποίο περιλαμβάνονται τα εξής:
α. Αίτηση.
β. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 εις διπλούν, στην οποία περιλαμβάνονται τα ατομικά στοιχεία, ο Α.Φ.Μ., η Δ.Ο.Υ. φορολογίας του ιδιοκτήτη, ο αριθμός και το έτος της οικοδομικής άδειας, η περιγραφή του δηλούμενου χώρου, το εμβαδόν και η χρήση του, η ημερομηνία μετατροπής της χρήσης του χώρου καθώς και εάν πρόκειται για ακίνητο πρώτης κατοικίας, άλλης κατοικίας ή ακίνητο άλλης χρήσης. Η δήλωση συνοδεύεται από φωτογραφία του δηλούμενου χώρου καθώς και από τεχνική έκθεση μηχανικού, στην οποία περιλαμβάνεται η περιγραφή του χώρου, το εμβαδόν του, η χρήση του, καθώς και η έκταση γης που προκύπτει από την διαίρεση του εμβαδού του δηλούμενου χώρου με τον ισχύοντα συντελεστή δόμησης του ακινήτου. Στην τεχνική έκθεση επισυνάπτονται αντίγραφα του στελέχους της οικοδομικής άδειας, του τοπογραφικού διαγράμματος της αδείας και της κάτοψης του ορόφου, όπου εμφαίνεται ο χώρος για τον οποίο ζητείται η υπαγωγή του στη ρύθμιση αυτή.
γ. Παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 250 ευρώ για τους ημιυπαίθριους χώρους και 350 ευρώ για τους υπόλοιπους χώρους.
Ο φάκελος θα πρέπει να κατατεθεί είτε απευθείας στην πολεοδομική υπηρεσία εντός οκτώ μηνών είτε με συστημένη επιστολή εντός προθεσμίας έξι μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου. Στην περίπτωση απευθείας υποβολής των δικαιολογητικών ο έλεγχος της πληρότητας του φακέλου γίνεται κατά την υποβολή της αίτησης και ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος για τυχόν ελλείψεις με επισημείωση στο αντίγραφο της αίτησης. Στην περίπτωση της συστημένης επιστολής ο έλεγχος γίνεται εντός τριάντα ημερών από την παραλαβή της συστημένης επιστολής, εντός των οποίων ενημερώνεται εγγράφως ο αιτών για τις τυχόν ελλείψεις. Και στις δύο περιπτώσεις ο αιτών εντός δεκαπέντε ημερών προσκομίζει στην πολεοδομική υπηρεσία τα στοιχεία που ζητήθηκαν, ελέγχεται η πληρότητα του φακέλου και βεβαιώνεται η πληρότητα στο αντίγραφο της δήλωσης του αιτούντος με την ημερομηνία κατάθεσης.
Η δήλωση συνοδεύεται από φωτογραφία του δηλούμενου χώρου, καθώς και από τεχνική έκθεση μηχανικού) και παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 250 ευρώ για τους ημιυπαίθριους χώρους και 350 ευρώ για τους υπόλοιπους χώρους. Το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση το μέγεθος του χώρου, τα είδος της νέας χρήσης και τα ποσοστά επί της τιμής ζώνης που έχει ορίσει το ΥΠΕΚΑ.
Τον υπολογισμό του προστίμου κάνει η πολεοδομική υπηρεσία και το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης αναγράφεται σε ειδικό έντυπο που αποστέλλεται στον υπόχρεο εντός εξήντα ημερών από τη διαπίστωση της πληρότητας του φακέλου του.
Το βεβαιωμένο πρόστιμο θα πρέπει να καταβληθεί εντός 18 μηνών για τα ακίνητα κατοικίας και εντός 24 μηνών για τα ακίνητα άλλης χρήσης (γραφεία, καταστήματα) από την ισχύ του νόμου, ολόκληρη ή τμηματικά σε έξι 6 ισόποσες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός εννέα μηνών από την ισχύ του νόμου. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής κατά την πρώτη δόση, γίνεται έκπτωση 10% επί του συνολικού ποσού του προστίμου.
ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Ιδιαίτερα "τσουχτερά" θα είναι τα πρόστιμα για όσους ιδιοκτήτες δεν υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης των χώρων που περιγράφονται στο νομοσχέδιο. Ετσι, το πρόστιμο ανέγερσης θα φτάνει σε ποσοστό 30% και το πρόστιμο διατήρησης σε 5% επί της αξίας του αυθαιρέτου, για κάθε έτος από τη μετατροπή της χρήσης του μέχρι και το χρόνο κατεδάφισής του. Σύμφωνα πάντοτε με το νομοσχέδιο, μετά τη λήξη του χρόνου υποβολής των δηλώσεων, οι πολεοδομικές υπηρεσίες θα ελέγξουν τουλάχιστον το 10% των δηλώσεων που θα υποβληθούν και σε περίπτωση ψευδών στοιχείων θα εφαρμόζεται ο νόμος περί αυθαιρέτων
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass