Ο ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΣΙΝΟΥ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΑΘΕΡΕΣ

Πώς θα φορολογηθούν οι Λαρισαίοι αγρότες

* Από Δευτέρα οι καταληκτικές προθεσμίες για τις δηλώσεις - Τα σημεία που πρέπει να προσεχθούν

Δημοσίευση: 15 Απρ 2010 3:10 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:42
Αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι παραμένουν τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα δηλώσουν φέτος στην Εφορία οι αγρότες του νομού Λάρισας. Το υπουργείο Οικονομικών όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια ανακοίνωσε στο παρά πέντε τα ποσά του καθαρού εισοδήματος για τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής, που θα αναγράψουν στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για τους οποίους οι προθεσμίες υποβολής αρχίζουν να τρέχουν από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο φόρος που θα καταβληθεί θα είναι αντίστοιχος του περσινού ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις θα υπάρξει μεγαλύτερος φόρος μιας και υπάρχουν αυξήσεις σε ορισμένες κατηγορίες αγροτικών προϊόντων και των ενοικίων κτημάτων που χρησιμοποιούνται για θερμοκήπια.
Ειδικότερα αμετάβλητα έμειναν για όλες τις αρδευόμενες και μη αρδευόμενες εκτάσεις του νομού Λάρισας, τα τεκμαρτά ποσά αντιπροσωπευτικού ενοικίου ανά στρέμμα ενοικιαζόμενης γεωργικής γης καθώς και τα τεκμαρτά μισθώματα από δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης από οποιοδήποτε τρίτο. 
παράλληλα αυξημένα κατά 3% καθορίστηκαν τα τεκμαρτά ποσά ενοικίων ανά στρέμμα για τα θερμοκήπια. Να σημειώσουμε πως τα ποσά καθαρού γεωργικού εισοδήματος και αντιπροσωπευτικών ενοικίων λαμβάνονται υπόψη μειωμένα κατά 20% για ημιορεινές και κατά 40% για τις ορεινές σε σχέση με τα ποσά των πεδινών περιοχών.
ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ      
Να υπενθυμίσουμε πως από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες - εάν δεν εμπίπτουν σε άλλη διάταξη νόμου - δήλωση υποβάλλουν όσοι:
* Τηρούν βιβλία Κ.Β.Σ.
* Είχαν το 2009 γεωργικό εισόδημα πάνω από 3.000 ευρώ.
* Πήραν επιδοτήσεις για προϊόντα φυτικής παραγωγής πάνω από 1.500 ευρώ ή για προϊόντα ζωικής παραγωγής πάνω από 2.250 ευρώ.
* Πήγαν καλλιεργητικά δάνεια μέχρι 5.900 ευρώ ή το υπόλοιπο του λογαριασμού τους, στην τράπεζα, από λήψη τέτοιου δανείου ήταν την 31.12 του περασμένου χρόνου πάνω από 5.900 ευρώ.
* Είναι κύριοι ή επικαρπωτές ή νομείς ή κάτοχοι γεωργικής γης την οποία καλλιεργούν υπό κάλυψη (θερμοκήπια) εφόσον αυτή έχει έκταση από 2 στρέμματα και πάνω.
* Εισέπραξαν μέσα στο έτος που έληξε, για έσοδα που πραγματοποίησαν κατά το προηγούμενο έτος επιστρεφόμενο ΦΠΑ από 881 ευρώ και πάνω
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν και γεωργικό εισόδημα, χωρίς να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ανεξάρτητα από το ύψος του γεωργικού εισοδήματος ή τυχόν επιδοτήσεων ή ύψος επιστρεφόμενου Φ.Π.Α. είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση.
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΔΑΠΑΝΩΝ
Από το καθαρό γεωργικό εισόδημα που προσδιορίζεται με αντικειμενική μέθοδο εκπίπτουν:
α. Το ποσό του καταβαλλόμενου ενοικίου για εκμίσθωση γεωργικής γης.
β. Ποσό ίσο με το 25% της δαπάνης για αγορά καινούριου πάγιου εξοπλισμού εφάπαξ. Ειδικά όμως για όσους είναι αγρότες από την αρχή της φορολογούμενης χρήσης το ποσό της έκπτωσης αυτής ανέρχεται σε 50% και όχι σε 25%.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΥΠΟΒΆΛΛΟΝΤΑΙ 
Για το ενοίκιο απαιτείται επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του μισθωτηρίου συμβολαίου ή οι αποδείξεις ή υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86.
Για την έκπτωση του πάγιου εξοπλισμού χρειάζεται να υποβάλει ο αγρότης φωτοαντίγραφα των τιμολογίων αγοράς και υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, με την οποία να βεβαιώνεται ότι «ο εξοπλισμός είναι καινούριος και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις γεωργικές ανάγκες».
ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ - ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΠΟΣΑ
Εκτός από τις εκπτώσεις δαπανών που αφαιρούνται μόνο από το εισόδημα που προσδιορίζεται με αντικειμενικά κριτήρια είτε είναι ο υπόχρεος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης είτε όχι, γενικά, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μόνο, έχουν επιπλέον και ορισμένες απαλλαγές. Συγκεκριμένα:
* 1.500 ευρώ από το καθαρό γεωργικό εισόδημα, το οποίο ποσό γίνεται 3.000 ευρώ σε περίπτωση που ο αγρότης έλαβε εξισωτικές αποζημιώσεις.
* Για τους νέους (στην αρχή της φορολογούμενης χρήσης) αγρότες τα ποσά αυτά αυξάνονται σε 2.250 ευρώ και 4.500 ευρώ αντίστοιχα για τα πρώτα 5 συνεχή χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους ή 1.875 και 3.750 ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
* Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που αγοράζουν αγροτικό αυτοκίνητο (φορτηγό όχι τύπου jeep), δεν υποβάλλουν οπωσδήποτε δήλωση.
* Το γεωργικό εισόδημα που προκύπτει από την αντικειμενική μέθοδο μπορεί να μειωθεί, αν ο φορολογούμενος προσκομίσει στοιχεία που να αποδεικνύουν, ότι από γεγονότα, απρόβλεπτα ή οφειλόμενα σε ανωτέρα βία π.χ. παγετός, πλημμύρα κ.λπ., δεν αποκτήθηκε εισόδημα ή αυτό που αποκτήθηκε είναι χαμηλότερο από το προσδιοριζόμενο με αντικειμενικά κριτήρια.
* Για να μη φορολογηθούν με την αντικειμενική μέθοδο οι αγρότες που είναι πάνω από 65 ετών για τη δωρεάν παραχώρηση γεωργικών εκτάσεων ή ακινήτων στα παιδιά τους, τα οποία είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, χρειάζεται: α) φωτοαντίγραφο της ταυτότητάς τους και β) υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 από τα παιδιά τους ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
* Οι επιδοτήσεις, αποζημιώσεις επί της παραγωγής κ.λπ. αποζημιώσεις, αποτελούν ακαθάριστο έσοδο για τις γεωργικές επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία από τα οποία εξάγεται λογιστικό αποτέλεσμα.
* Ο Φ.Π.Α. που επιστρέφεται στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος δεν αποτελεί ακαθάριστο εισόδημα.
ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ 
Θεωρείται αυτονόητο ότι όσοι δεν δηλώσουν γεωργικό εισόδημα θα υποστούν και τις ανάλογες κυρώσεις. Συγκεκριμένα:
* Δεν μπορούν να εισπράξουν επιστροφή Φ.Π.Α. πάνω από 881 ευρώ ή επιδοτήσεις (πάνω από 1.500 ή 2.250 ευρώ) η κάθε μορφή επιδότησης για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
* Δεν μπορούν να πάρουν άδεια πλανόδιου ή πωλητή λαϊκών αγορών.
* Δεν παίρνουν άδεια κυκλοφορίας αγροτικού αυτοκινήτου.
* Δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν με οποιοδήποτε τρόπο την κυριότητα της γεωργικής γης για μια 5ετία από το έτος που δεν υποβλήθηκε η φορολογική δήλωση ή και εφόσον το εισόδημα που δε δηλώθηκε ήταν μεγαλύτερο από 881 ευρώ.
* Τέλος δεν μπορούν να εισπράξουν αποζημιώσεις λόγω ζημιών.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass