ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΣΘΕΒ, ΣΕΒΕ, INCOFRUIT, ΕΚΕ, ΠΕΜΕΤΕ ΚΑΙ ΣΒΒΕ

«Βροχή» διαμαρτυριών για τις κινητοποιήσεις των γεωτεχνικών

* Ζητούν τη λύση των απεργιακών κινητοποιήσεων και την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργείου

Δημοσίευση: 17 Απρ 2010 3:16 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:43
«Κερασάκι» στην τούρτα για χιλιάδες επιχειρήσεις της Θεσσαλίας αλλά και όλης της χώρας είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των γεωτεχνικών του δημοσίου, καθώς, σύμφωνα με τους επιχειρηματικούς φορείς οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τις επιχειρήσεις του κλάδου, με επαπειλούμενα «λουκέτα» και απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας. Όπως επισημαίνουν σε σχετικές αναφορές τους οι ΣΘΕΒ, ΣΕΒΕ, Incofruit, ΕΚΕ, ΠΕΜΕΤΕ και ΣΒΒΕ, ήδη έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα σε αγρότες, εμπόρους, εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων, ενώ καταστρέφονται απίστευτες ποσότητες νωπών προϊόντων.
Η εξαγωγική, παραγωγική και εμπορική, δραστηριότητα κινδυνεύει να συρρικνωθεί, δεχόμενη ένα ακόμη πλήγμα, αυτή τη φορά στο εσωτερικό της χώρας, τη στιγμή που εξαντλούνται οι προσπάθειες για επιβίωση, λόγω των επιπτώσεων από τη διεθνή οικονομική κρίση. «Μια κρίση που απαιτεί από όλους μας σύνεση, ψυχραιμία και κατανόηση και όχι ακραίες συμπεριφορές για την εκβιαστική ικανοποίηση αιτημάτων που καθιστούν όμηρους άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας με αρνητικές συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα, στην απασχόληση και στην κοινωνία», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στις επιστολές που έχουν φτάσει στο γραφείο της αρμόδιας υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.
Επίσης, γίνεται αναφορά για καθεστώς ομηρίας και για χρησιμοποίηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ως μέσο άσκησης πίεσης προς το Υπουργείο.
ΣΘΕΒ
Στην επιστολή διαμαρτυρίας, η διοίκηση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), επισημαίνεται η έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία των επιχειρήσεων μελών του, σχετικά με την αποχή διαρκείας από εργασίες εκτός γραφείου όλο το 24ωρο, Σάββατα, Κυριακές και Αργίες από τη Δευτέρα 12.04.10 των γεωπόνων (ΠΕΓΔΥ) και κτηνιάτρων (ΠΕΔΚΥ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, για θέματα περικοπής επιδομάτων τους. «Όπως ήταν αναμενόμενο έχουν ήδη δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για πολλούς παραγωγικούς κλάδους της περιοχής όπως οι αγρότες, οι έμποροι, οι εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων, προκαλώντας με βεβαιότητα νέα απώλεια πελατών και αγορών τους, με ότι αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον, το ευαίσθητο της φύσης των αγροτικών προϊόντων που θα υποστούν αλλοιώσεις και καταστροφές, δημιουργώντας άμεσο κίνδυνο ακόμη και για τη δημόσια υγεία». Για το λόγο αυτό ο ΣΘΕΒ θεωρεί χρήσιμο και ζητά τις άμεσες ενέργειές της υπουργού, ώστε να δοθεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει.
«ΛΟΥΚΕΤΟ» ΠΡΟΣΕΧΩΣ...
Με ιδιαίτερο προβληματισμό και αγανάκτηση παρακολουθούν οι αγροτικές επιχειρήσεις τη συνέχιση της ομηρίας τους λόγω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων που παρεμποδίζουν την ομαλή εισαγωγή και εξαγωγή αγροτικών προϊόντων, επισημαίνουν σε επείγουσα κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής-Διακίνησης Φρούτων-Λαχανικών και Χυμών (INCOFRUIT), η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών-Τυποποιητών-Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ).
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) στην οποία ανήκουν και οι γεωπόνοι (ΠΕΓΔΥ) και οι κτηνίατροι (ΠΕΚΔΥ), προφανώς μη λαμβάνοντας τα μηνύματα των καιρών, αποφάσισε να προχωρήσει σε αποχή διαρκείας από εργασίες εκτός γραφείου όλο το 24ωρο, Σάββατα, Κυριακές και Αργίες από τη Δευτέρα 12.04.10. Παρά την υπαρκτή ανάγκη για βελτίωση των υποδομών και των μέσων των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων αλλά και των άλλων αρμόδιων υπηρεσιών που ανήκουν άμεσα στο Υπουργείο όπως τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου, η άρνηση των γεωπόνων να χρησιμοποιούν ίδια μεταφορικά μέσα για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις αλλά και δημόσια μεταφορικά μέσα (ταξί) καθώς και η ανεπάρκεια υπηρεσιακών αυτοκινήτων των νομαρχιών επιτείνουν το πρόβλημα και καθιστούν τις επιχειρήσεις μέσο άσκησης πίεσης προς την Κυβέρνηση για την ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων του κλάδου.
ΠΛΗΓΜΑ
Επισημαίνουμε, σημειώνουν οι φορείς, ότι από τις κινητοποιήσεις πλήττονται ιδιαίτερα τα νωπά αγροτικά προϊόντα, κυρίως φρούτα εποχής και λαχανικά, για τα οποία κάθε ημέρα καθυστέρησης συνεπάγεται αλλοίωση της ποιότητας, φθορά και εν τέλει καταστροφή, με πολλαπλές επιπτώσεις για την αγροτική παραγωγή και τις εξωστρεφείς αγροτικές επιχειρήσεις που αδυνατούν να παραδώσουν τα εμπορεύματά τους στις αγορές του εξωτερικού -αλλά και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις αδυνατούν να παραλάβουν πρώτες ύλες ή και να εξάγουν τα προϊόντα τους, με άμεσο κίνδυνο για καθυστερήσεις στις συμφωνημένες παραδόσεις και ακυρώσεις συμβολαίων.
«Αυτό μάλιστα συμβαίνει παρά το ότι οι Έλληνες εξαγωγείς επιβαρύνονται πολλαπλώς με αποκαλούμενα ως «ανταποδοτικά» τέλη στις υπηρεσίες ποιοτικού ελέγχου για τη διενέργεια ελέγχων, τόσο εντός όσο και εκτός ωραρίου και εργασίμων ημερών λειτουργίας των εν λόγω υπηρεσιών, που μειώνουν αδικαιολόγητα και αβάσιμα την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και επιχειρήσεων», αναφέρεται.
Ο ΣΕΒΕ, η IΝCOFRUIT, η ΕΚΕ και η ΠΕΜΕΤΕ καλούν τους γεωπόνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία και να μην οδηγήσουν στην καταστροφή τις επιχειρήσεις εξαγωγής και τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων στην χώρα μας.
Καλούν, όμως και το Υπουργείο να λάβει, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες νομαρχίες, σε πρώτη φάση άμεσα ουσιαστικά μέτρα για να αποκατασταθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή των ελέγχων, αξιοποιώντας παράλληλα όσο το δυνατό ευρύτερα τις υφιστάμενες από το εθνικό και κοινοτικό πλαίσιο δυνατότητες ελέγχων από την ίδια την επιχείρηση όπως το θεσμό του Εγκεκριμένου Εμπόρου που παρέχει το δικαίωμα του αυτοελέγχου από τις επιχειρήσεις και δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί από το Υπουργείο, σε αντίθεση με άλλες κοινοτικές χώρες.
«Με ζητούμενο πλέον τη βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων που αποτελούν σημαντικό πυλώνα στη στρατηγική εξόδου από την κρίση, κάθε άλλη αποκλίνουσα συμπεριφορά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική εξαθλίωση των επιχειρήσεων, πλήττοντας την απασχόληση και την ήδη κλονισμένη αξιοπιστία της χώρας και των επιχειρήσεών της διεθνώς», καταλήγουν οι φορείς.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass