ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ-ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΦΕΤΑΣ (ΠΟΠ)

Ιδιωτική πρωτοβουλία για τη διαχείριση τυρογάλακτος

* Δεκατέσσερις εταιρίες περιλαμβάνονται στα ιδρυτικά μέλη του νέου φορέα

Δημοσίευση: 17 Απρ 2010 3:18 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:43
michou@eleftheria.gr
Στη δημιουργία ενός φορέα, για τη διαχείριση των προϊόντων, παραπροϊόντων-υποπροϊόντων (τυρογάλακτος) από την παραγωγή της φέτας, προχώρησαν 14 εταιρίες παραγωγής φέτας. Πρόκειται για την Οικολογική Διαχείριση των Προϊόντων, Παραπροϊόντων-Υποπροϊόντων της Φέτας (Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ), που έχει τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας, έδρα στους Αγ. Αναργύρους της Λάρισας και στόχο την ορθολογική και περιβαλλοντική διαχείριση του τυριού φέτα. Κύριος στόχος είναι η δημιουργία οικονομιών κλίμακος για το κόστος διάθεσης και διαχείρισης του εξαιρετικά ρυπογόνου για το περιβάλλον τυρογάλακτος, ιδίως για τις μικρές και μεσαίες εταιρίες παραγωγής φέτας, ενώ οι ορίζοντες που ανοίγονται για την αξιοποίηση των προϊόντων από την περαιτέρω επεξεργασία του τυρογάλακτος είναι ιδιαίτερα ευρείς.
Η επίσημη «πρώτη» του νέου φορέα έγινε χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε στη Λάρισα η προσωρινή διοίκηση του φορέα. Όπως ανέφερε ο Παντελής Ραπανάκης, εκ του Ομίλου Ελληνικής Πρωτεϊνης ΑΕ, η Οικολογική Διαχείριση των Προϊόντων, Παραπροϊόντων-Υποπροϊόντων της Φέτας (Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ) εκτείνεται σε όλη την ενδοχώρα από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο και περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις που είναι διατεθειμένες να ακολουθήσουν την περιβαλλοντική διάσταση της παραγωγής και αξιοποίησης των παραπροϊόντων της φέτας.
Στόχος του δικτύου είναι να αποκτήσει το προϊόν φέτα (ΠΟΠ) και οικολογική διάσταση. «Η οργάνωση έχει ως σκοπό τη συνέργεια των επιχειρήσεων για τη συνδιαχείριση των παραπροϊόντων και υποπροϊόντων και των πρώτων υλών της Φέτας ΠΟΠ, τη στήριξη των επιχειρήσεων-μελών μας για την κατοχύρωση της ποιοτικής ταυτότητας & του «οικολογικού αποτυπώματος»του προϊόντος, την περιβαλλοντική και οικολογική θωράκιση της δραστηριότητας», σημείωσαν εκπρόσωποι της ΟΔΙΠΠΑΦ. Να σημειωθεί ότι στους στόχους του φορέα είναι να δημιουργηθεί και πιστοποίηση οικολογικού προφίλ για τις επιχειρήσεις που παράγουν φέτα (ΠΟΠ) –με ειδικό σήμα- το οποίο θα κατοχυρώνει και θα πιστοποιεί την περιβαλλοντική ευσυνειδησία του κατόχου του.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Ραπανάκης, οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στον εν λόγω φορέα θα πρέπει να μην έχουν «βεβαρυμένο μητρώο», δηλαδή να μην τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα για παραβίαση περιβαλλοντικών όρων (πχ για ρίψη απόβλητων τυρογάλακτος) και να πληρούν τους όρους που επιβάλλει η εθνική νομοθεσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά δήλωση των επιχειρήσεων που συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη δεν τους έχει επιβληθεί τέτοιο πρόστιμο.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ για το 2009, τα οποία επικαλέστηκαν οι παρευρισκόμενοι στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στην Ελλάδα παράγονται περίπου 90.000 τόνοι φέτας ετησίως, ενώ από τη διαδικασία αυτή παράγονται περίπου 200.000 τόνοι τυρογάλακτος. Οι ενδεδειγμένες μέθοδοι διαχείρισης είναι είτε η παραγωγή πρωτεϊνών, είτε η συμπύκνωση και διάθεση σε χειροτροφεία ή η βιολογική επεξεργασία των προϊόντων, παραπροϊόντων-υποπροϊόντων. Αυτό που προσπαθεί να πετύχει η συγκεκριμένη ιδιωτική πρωτοβουλία είναι η συγκέντρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ποσότητας αυτών των αποβλήτων, μέσω της συνέργειας των εταιριών που συμμετέχουν στην ΟΔΙΠΠΑΦ. Οι μικρές και μεσαίες τυροκομικές επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται (και να γίνουν μέλη του φορέα), ώστε να διατίθεται η παραγόμενη ποσότητα αποβλήτων σε μονάδες που έχουν δυνατότητες επεξεργασίας (π.χ. συμπύκνωσης), χωρίς κανένα κόστος, όπως διευκρινίστηκε. Αυτό που επίσης θα επιχειρηθεί μέσω του δικτύου είναι να ελαχιστοποιηθούν τα μεταφορικά κόστη, ενδεχομένως και μέσω αξιοποίησης προγραμμάτων.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Τα 14 ιδρυτικά μέλη της ΟΔΙΠΠΑΦ είναι: ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ ΑΒΕΕ, ΒΙΓΛΑ ΟΛΥΜΠΟΥ Α.Ε.Β.Ε., ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΝΙΚΖΑΣ ΑΕ, ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΛΥΤΡΑΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε., ΚΟΙΝ/ΞΙΑ Ε.Α.Σ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ -ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΥΝ.Π.Ε. ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ "ΤΡΙΚΚΗ", «ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΤΑΧΑ»-ΑΦΟΙ ΑΘ. ΤΑΧΑ Ο.Ε., ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ, ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝ/ΣΜΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, ΙΩΑΝ. ΜΕΝΕΓΑΤΟΣ & ΥΙΟΣ Ο.Ε., ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Β.Ε.Ε., ΛΑΓΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε., ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε., ΚΩΝ/ΝΟΣ & ΣΩΤ. ΜΠΕΜΠΕΖΑΣ Ο.Ε., ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Α.Ε., ενώ σύμφωνα με τα μέλη της προσωρινής διοίκησης, σύντομα πρόκειται να γίνουν μέλη και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου.
Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ.
Η έδρα της προσωρινής διοίκησης της ΟΔΙΠΠΑΦ είναι στο 2ο χιλ. Μαυροβουνίου-Λουτρού, στο Δήμο Αγ. Αναργύρων Λάρισας (τηλ.:24410-71501 και 2410-981092), ενώ περίπου σε ένα μήνα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση μελών, προκειμένου να εκλεγεί η διοίκηση του φορέα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass