ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΕΔΩΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Στο κυνήγι… του χαμένου θησαυρού

* Απειλές για ποινικές διώξεις και κατασχέσεις ακινήτων! Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι που θα λάβουν τα «ραβασάκια»

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2009 3:26 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:26
 Την πρόθεση να ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις στους δύστροπους οφειλέτες του Δημοσίου γνωστοποίησε χθες το Υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας εντολή στις Εφορίες να κυνηγήσουν όσους αρνήθηκαν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών.Η εγκύκλιος που εστάλη χθες και στις ΔΟΥ Λάρισας, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου και με την απειλή άσκησης ποινικών διώξεων και ενεργοποίησης των διαδικασιών κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, δείχνει την κυβερνητική αποφασιστικότητα να αποδυθεί στο κυνήγι του …χαμένου θησαυρού χωρίς να ενδιαφέρεται για το πολιτικό κόστος. Γιατί εφόσον οι Εφορίες ξεκινήσουν, πράγμα απίθανο, να στέλνουν την περίοδο αυτή τα φορολογικά ραβασάκια, τότε θα επιδεινώσει το εις βάρος της κλίμα. Προφανώς είναι μια κίνηση του Υπουργείου Οικονομικών, ανάλογη αυτών που έκανε την περασμένη εβδομάδα με το ΕΤΑΚ και τους ημιυπαιθρίους χώρους (στέλνοντας σχετικές οδηγίες), στέλνοντας ένα μήνυμα σε όσους κατηγορούν την ηγεσία του για ελεγκτική και εισπρακτική αδυναμία. Εν ελίγοις ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση την πρόθεσή του να εντοπίσει τα χρέη που θεωρούνται εισπράξιμα και να αποκομίσει, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, το μέγιστο δυνατό ταμειακό όφελος.
 Να σημειώσουμε πως ήδη το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την ενεργοποίηση ιδιωτικής εταιρίας με απώτερο στόχο την οργάνωση του μηχανισμού είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου…
 Αν και το τελευταίο τελεί υπό την αίρεση του εκλογικού αποτελέσματος, να σημειώσουμε ότι με την εγκύκλιο που απεστάλη σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους προϊστάμενους των Εφοριών να στελεχώσουν άμεσα με το απαραίτητο προσωπικό το γραφείο είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών χρέος του οποίου είναι να ενημερώνει τους οφειλέτες για το ύψος των χρεών τους να τους ζητεί την τακτοποίηση των οφειλών τους και αν δεν συμμορφώνονται να προχωρά στην λήψη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των οφειλών αυτών. Τέτοια είναι, οι κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, οι πλειστηριασμούς και η ποινική δίωξη (για οφειλές άνω των 10.000 ευρώ). Στο στόχαστρο μάλιστα των Εφοριών θα βρεθούν και συνυπόχρεοι των οφειλετών (σύζυγοι και κληρονόμοι).
ΤΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΟΘΗΚΑΝ
Ορισμένες από τις οδηγίες που δόθηκαν είναι μεταξύ άλλων οι εξής:
* Στις αρμοδιότητες του γραφείου είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήκει και η έρευνα για τον εντοπισμό των συνυποχρέων προσώπων, τα οποία ευθύνονται με την περιουσία τους (έχουν αστική ευθύνη έναντι του Δημοσίου) , μαζί με τον πρωτοφειλέτη, για την πληρωμή της οφειλής.
* Σε όσους οφειλέτες (ή συνυπόχρεα πρόσωπα) επικαλούνται πρόσκαιρη αδυναμία άμεσης εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους να τους χορηγείτε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής
* Για την ίδια οφειλή μπορεί να χορηγηθούν μέχρι τρεις διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής,
* Για μικρού ύψους οφειλές επιλέγεται η κατάσχεση στα χέρια τρίτων αντί της κατάσχεσης ή του πλειστηριασμού ακινήτων σημαντικής αξίας.
* Επί κατάσχεσης ακινήτων τα οποία αποφέρουν εισόδημα από μισθώματα γίνεται ταυτόχρονα και κατάσχεση των μισθωμάτων στα χέρια του ενοικιαστή (στο σύνολό τους ή κατά ποσοστό αυτών), ώστε να υπάρχει άμεση είσπραξη της οφειλής.
* Επί οφειλετών επιτηδευματιών (φυσικών ή νομικών προσώπων) να επιλέγεται η κατάσχεση απαιτήσεών τους στα χέρια τρίτων, όπως κατάσχεση των απαιτήσεων στα χέρια πελατών της επιχείρησης, εφόσον αυτές αποδεικνύονται από τα βιβλία της επιχείρησης ή από άλλη αιτία (συμβάσεις, εκχωρήσεις κ.λπ.). Για τον εντοπισμό των απαιτήσεων αυτών θα πρέπει να διεξάγεται ενδελεχής έρευνα και να παρέχεται, όπου αυτό είναι απαραίτητο, η βοήθεια του φορολογικού ελέγχου για τον εντοπισμό τους.
* Στους κατ’ επανάληψη μη συνεπείς οφειλέτες μπορεί να περιλαμβάνονται, μεταξύ των μέτρων είσπραξης, η κατάσχεση στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και η κατάσχεση απαιτήσεων κατ’ άρθρο 31 του Κ.Ε.Δ.Ε. με τους περιορισμούς όμως του άρθρου αυτού, όπως η μη κατάσχεση μισθού ή σύνταξης που είναι κατώτερη των 1.000€ ανά μήνα. Για τις συγκεκριμένες κατασχέσεις δεν απαιτείται η προηγούμενη ενημέρωση του οφειλέτη.
ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ 
Να σημειώσουμε πάντως ότι με βάση τη φορολογική νομοθεσία ο φορολογούμενος μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή με δόσεις. Τον αριθμό των δόσεων αποφασίζει ο Έφορος με βάση κριτήρια όπως το συνολικό ύψος της οφειλής και η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, αρκεί κάθε δόση να μην είναι μικρότερη των 150 ευρώ.
 Σε κάθε περίπτωση, ο φορολογούμενος εφόσον γίνει αποδέκτης «οχλήσεων» από τα γραφεία ληξιπροθέσμων οφειλών, μπορεί να επικαλεστεί ορισμένα κριτήρια προκειμένου να επιτύχει τη χρονική επιμήκυνση μιας ληξιπρόθεσμης οφειλής του.
 Τα γραφεία είσπραξης οφειλών έλαβαν ήδη οδηγίες να παρέχουν στους φορολογούμενους όλες τις διευκολύνσεις προκειμένου οι οφειλέτες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Έτσι, οι εφορίες θα πρέπει να ενημερώνουν τους οφειλέτες για τις δόσεις και όλες τις δυνατότητες που τους παρέχει η φορολογική νομοθεσία για τη διευκόλυνσή τους.
 Με βάση τη σχετική νομοθεσία (ν.2648/1998) οι δόσεις κυμαίνονται από 2 έως 26, ενώ υπό προϋποθέσεις (αναλόγως της κατάστασης στην οποία ευρίσκεται ο οφειλέτης) μπορούν να φθάσουν και τις 48, δυνατότητα όμως που μπορεί να παρέχει η Επιτροπή Παροχής Διευκολύνσεων του ΥΠΟΙΚ. Τα ομαδοποιημένα κριτήρια χορήγησης διευκολύνσεων είναι 7 και φέρουν τους εξής συντελεστές βαρύτητας (ο αριθμός κάθε συντελεστή ισούται και με τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων, με κάθε μηνιαία δόση όμως να μην μπορεί να υπολείπεται των 146,74 ευρώ βασικής οφειλής):
Οικονομική αδυναμία: 1 έως 5, διασφάλιση οφειλής: 0 έως 4, προέλευση οφειλής: 0 έως 5, συμπεριφορά οφειλέτη: 0 έως 4, αιτία αιτήματος ρύθμισης: 0 έως 4 και κρίση προϊσταμένου (ΔΟΥ ή τελωνείου): 1 έως 4. Το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας διαμορφώνει και τον τελικό αριθμό των δόσεων. 
 Το σχετικό έντυπο για την τμηματική καταβολή του ληξιπρόθεσμου χρέους αναφέρεται αναλυτικά στα κριτήρια, που ανάλογα με τους λόγους που προέκυψε η οφειλή και την εν γένει συμπεριφορά του ως φορολογούμενου, μπορεί να του εξασφαλίσει περισσότερες δόσεις.
ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ
Εξάλλου να επισημάνουμε πως ληξιπρόθεσμα χρέη, μεγαλύτερα των 1.500 ευρώ, μπορούν ακόμη και να διαγραφούν. Αυτό όμως συμβαίνει σε έξι περιπτώσεις και προϋποθέτει τη γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής Παροχής Διευκολύνσεων του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα η διαγραφή μιας οφειλής μπορεί να ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους στις εξής περιπτώσεις:
 1. Όταν οι οφειλέτες στερούνται περιουσίας.
 2. Στην περίπτωση που η περιουσία των οφειλετών εκποιήθηκε αναγκαστικά.
 Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις όμως απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η παρέλευση πενταετίας από τη βεβαίωση της οφειλής καθώς και η διαπίστωση ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την είσπραξη της οφειλής.
3. Αν οι οφειλέτες απεβίωσαν χωρίς να αφήσουν περιουσία.
4. Στην περίπτωση που οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την επαχθείσα κληρονομιά.
5. Στην περίπτωση που οι οφειλέτες αποδείξουν ότι δεν υπάρχει οφειλή και τέλος 
6. Αν οι οφειλέτες ζητήσουν τη διαγραφή της οφειλής για λόγους υγείας, οι οποίοι επιδρούν στην οικονομική κατάστασή τους. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η προσκόμιση πρωτότυπης ή νόμιμα θεωρημένης γνωμάτευσης νοσοκομείου, ενώ σε περίπτωση επίκλησης υψηλόποσων δαπανών νοσηλείας απαιτούνται επίσης τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία πληρωμής μαζί με τη δήλωση ότι τα ποσά αυτά δεν έχουν καλυφθεί από ασφαλιστικό ταμείο ή ιδιωτική ασφάλιση.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass