ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟ - ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΠΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ

Φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις μέσω του Αναπτυξιακού

* Σημαντική ευκαιρία για να ξεμπλοκάρει έργα η τοπική Αυτοδιοίκηση Λάρισας

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2009 2:14 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:16
Φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που εντάσσονται στις διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Bουλή από τα συναρμόδια υπουργεία Oικονομίας και Aνάπτυξης. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων θα μπορούν να αυτοχρηματοδοτούν τις επενδύσεις τους και ποσό της επένδυσης θα αφαιρείται από τα καθαρά κέρδη που δεν θα διανεμηθούν.
Το σχέδιο νόμου καθορίζει προϋποθέσεις για την επιδότηση ξενοδοχειακών μονάδων γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος που θεωρεί ότι οι τροποποιήσεις δεν καλύπτουν όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες.
Σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο ορίζει ότι η φορολογική απαλλαγή θα συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των μη διανεμομένων κερδών, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης της πρώτης δεκαετίας από την πραγματοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, με το σχηματισμό αφορολόγητου αποθεματικού.
Mε την κίνηση αυτή δίνονται κίνητρα στις επιχειρήσεις να προβούν σε επενδύσεις και παράλληλα το δημόσιο αποδεσμεύει κεφάλαια τα οποία θα δοθούν σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τη βάση των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στον επενδυτικό νόμο.
Παράλληλα δίνονται κίνητρα για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, στις Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας, αλλά και μονάδες τυποποίησης, πάρκινγκ.
Με το ίδιο νομοσχέδιο δίδεται η δυνατότητα ένταξης στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, επενδυτικών σχεδίων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων, εφόσον πρόκειται για αποκτώμενη από την επένδυση ισχύ, έως 2 MW καθώς και ξενοδοχειακών μονάδων και πάρκινγκ.
Για τις επιδοτήσεις των ξενοδοχείων ορίζεται πως προκειμένου να ληφθούν θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί 10 χρόνια από τη λειτουργία της μονάδας ή την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης προηγούμενου εκσυγχρονισμού. Για τα πάρκινγκ, ορίζεται ότι μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του επενδυτικού νόμου σχέδια επέκτασης υφιστάμενων σταθμών αυτοκινήτων, εφόσον επέρχεται αύξηση της χωρητικότητάς τους κατά 40 θέσεις για επιβατηγά αυτοκίνητα ή κατά 30 θέσεις για λεωφορεία ή φορτηγά.
Με τις τροποποιήσεις δίνεται η δυνατότητα και στην Εκκλησία της Ελλάδος (ως νομικό πρόσωπο) να λαμβάνει επιχορηγήσεις ενώ παρέχεται και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η δυνατότητα προώθηση έργων καθώς συστήνονται και δύο ανώνυμες εταιρίες, η ΔΗΜΟΣ ΑΕ η ΝΟΜΟΣ ΑΕ, για να «ξεμπλοκάρουν» έργα τοπικής εμβέλειας.
ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ
Στο μεταξύ το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος σχολιάζοντας τις τροποποιήσεις του επενδυτικού νόμου, σε ανακοίνωσή του τονίζει πως το ν/σ αν και περιλαμβάνει ορισμένες θετικές διατάξεις για τα ξενοδοχεία και γενικά για τις τουριστικές επενδύσεις, επιδεινώνει σημαντικά τους όρους των επενδύσεων εκσυγχρονισμού των ξενοδοχείων και αποκλείει από τέτοιες ενισχυμένες επενδύσεις τον κύριο κορμό αυτών (ξενοδοχεία κάτω των 4 αστέρων).
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα θέματα εκσυγχρονισμού των καταλυμάτων και συγκεκριμένα η εισαγόμενη με το εδάφ. δ της παραγρ.2 διάταξη, που περιορίζει τη δυνατότητα υπαγωγής επενδύσεων εκσυγχρονισμού μόνο σε ξενοδοχειακές μονάδες, που μπορούν μέσω του εκσυγχρονισμού να αναβαθμιστούν τουλάχιστον σε κατηγορία 4*, οι ξενοδόχοι τονίζουν ότι βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού τουρισμού και θα πρέπει να απαλειφθεί και να διατηρηθεί η ενίσχυση της μορφής αυτής τουλάχιστον στα μέχρι σήμερα προβλεπόμενα.
Η εν λόγω διάταξη υπογραμμίζεται, ότι αποκλείει πλέον όλα τα ξενοδοχεία μέσων και χαμηλών τάξεων, σε μια περίοδο που η διατήρηση της ελληνικής τουριστικής προσφοράς σε ικανοποιητικό ποιοτικό επίπεδο αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση του Τουρισμού μας από την κρίση και τις συνέπειές της.
Η λογική να μετατραπούν όλα τα ελληνικά ξενοδοχεία σε 4* και 5* είναι εντελώς αντίθετη με τις πραγματικές ανάγκες της ζήτησης, σημειώνουν χαρακτηριστικά οι Ξενοδόχοι καθώς υφίσταται ζήτηση για όλες τις λειτουργικές μορφές και τάξεις καταλυμάτων, φθάνει όλα να είναι σε θέση να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες και όχι κατ’ ανάγκην πολυτελείς υπηρεσίες. Τέλος γίνεται λόγος, ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα οδηγήσει σε πιέσεις για την παροχή «εκπτώσεων» στις προδιαγραφές των ξενοδοχείων, ώστε η αναβάθμιση να καθίσταται ευκολότερη ή θα οδηγήσει σε «αναβαθμίσεις» στα χαρτιά και όχι στην πράξη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass